Rukomet

Omeyer: "Predvodnik reprezentacije u Riju? Zašto ne."

Mihaela Bradovski, Damir Žbulj • utorak, 12.03.2013.
Omeyer: "Predvodnik reprezentacije u Riju? Zašto ne."
Foto: Dragan Kovač

Za mnoge ljubitelje rukometa širom svijeta, bez imalo dvojbi, francuski čuvar mreže Thierry Omeyer definitivno je jedan od najboljih svih vremena. Brojna klupska, reprezentativna kao i individualna dostignuća duboko su obilježila njegovu karijeru, koja traje i dalje, bez obzira što bi njegovi suparnici na terenu sigurno poželjeli da što prije ode u mirovinu. Pred njim su novi izazovi, a u oproštajnoj sezoni s njemačkim Kielom ima priliku osvojiti ukupno peti naslov u Ligi prvaka...

Rukometna legenda Thierry Omeyer s vratarskih tek 36 godina na leđima još uvijek nema potrebe razmišljati o ugodnoj mirovini negdje na francuskoj obali. Jedan od najboljih svih vremena osvojio je sve što se u ovom sportu moglo osvojiti . Preko nekoliko puta. Dvostruki olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak s Francuskom, osvajač Lige prvaka s Montpellierom i Kielom, nositelj brojnih individualnih titula, među kojima je i ona za najboljeg rukometaša svijeta 2008. godine.

Motivacije i strasti za nadmetanjem mu niti najmanje ne nedostaje, a nakon sedam godina na sjeveru Njemačke i u svojoj oproštajnoj sezoni s Kielom, nakon čega se vraća u svoj Montpellier, želja mu je još jednom otići do kraja i osvojiti sa Zebrama novi europski naslov, čime bi postao prvi Francuz s pet titula. Prva prepreka u knockout fazi bit će im Čehovski Medvedi, s kojima prvu utakmicu osmine finala igraju već ovog četvrtka na gostovanju u Rusiji.

S druge strane, Kiel u prvom dijelu ove sezone možda i nije tako impresivan i njihovi suparnici možda su se i ponadali kako i ova sezone neće proteći u njihovoj dominaciji, međutim, vratili su prvo mjesto Bundeslige, nedavno razbili Veszprem u skupini Lige prvaka i najavili pravu formu za ulazak u završnicu sezone.

Niti Omeyer ne smatra kako su neki od ovosezonskih poraza uzdrmali njihovo samopouzdanje: "Nakon savršene prošle sezone, naravno da je bilo teško zadržati takvu razinu. Malo smo zakomplicirali stvari, ali stiglo nam je u proteklih godinu dana nekolicina novih igrača i oni su morali pronaći svoje mjesto u ekipi. Uopće nije na takav način potrebno uspoređivati ovu i prošlu sezonu. Što je i najveći paradoks, mi niti ove sezone nismo izgubili puno utakmica. Četiri je četiri puta više nego lani, ali još uvijek smo u razumnim okvirima," naglasio je Omeyer u razgovoru za službenu stranicu francuske rukometne reprezentacije.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

I dalje su prilici za ponavljanje prošlogodišnjih uspjeha, a prva šansa za trofej bit će mu sredinom travnja, kada Kiel nastupa na završnom turniru DHB Kupa. U polufinalu im je suparnik Melsungen, koji ih je iznenađujući porazio već ove sezone, a u eventualnom finalu do naslova će morati ili preko Hamburga ili preko Flensburga: "Skorašnja budućnost će nam otkriti možemo li ponoviti takvu izvrsnost. Uskoro je i Final Four Kupa, kao prvi trofej kojeg možemo osvojiti. Znam da su svi posebno napaljeni na nas i žele doći na naše mjesto."

Zanimljivo kako se razina forme čitave ekipe podignula upravo s odličnim izdanjima vrhunskog francuskog vratara, a njegovih 20-ak obrana u utakmicama protiv Magdeburga, berlinskog Füchsea ili mađarskog Veszprema u Ligi prvaka pokazale su kako je Kiel snažan onda kada i Omeyer snažnom izvedbom među vratnicama izluđuje suparničke igrače: "S vremenom i godinama provedenim u Kielu shvatio sam koje je moje mjesto u ekipi i koja je moja uloga. U prvom dijelu sezone imao sam i problema s ozljedom noge, prolazio sam kroz zamršeno razdoblje u kojem sam praktički dvije pune sezone bio bez pravog odmora."

Naglasio je Omeyer kako njegove izvedbe puno ovise i o obrani koja obavlja dobar posao ispred njega: "Naša glavna snaga je obrana i puno polažemo u nju, ako i u zaustavljanje suparničkih kontranapada. Ove sezone kombinirali smo 3-2-1 i onu 6-0, koje su obje bile učinkovite. Međutim, u sustavu obrane 6-0 s Reneom Toft Hansenom napokon smo pronašli pravu defenzivnu ravnotežu."

Fantastičan je Omeyer bio i u prvom ovosezonskom dvoboju protiv glavnih konkurenata za naslov, Rhein-Neckar Löwena, kojeg je s 22 obrane zaustavio na samo 17 postignutih pogodaka. Još je jednom potvrdio kako obožava one velike i važne utakmice: "Istina je kako se pokušavam posebno fokusirati na te utakmice. Sezona je duga i čitava ekipa mora biti prava u onim odlučujućim trenucima. Znao sam da su tog dana s druge strane terena još dva vrhunska vratara, Landin i Stojanović, a vratarska izvedba može biti prevaga u takvim utakmicama."

Svaki izlazak pred punu Sparkassen Arenu je poseban

Sedam prekrasnih godina Omeyer će provesti u Kielu, ali po završetku ove sezone vrijeme je za rastanak. Dogovoren je povratak u redove francuskog Montpelliera, a posebno je teško bilo izdvojiti neki poseban trenutak: "Svaki put kada uđem u svlačionicu uvijek je isto. Imao sam puno prekrasnih trenutaka ovdje, proveo puno vremena s fantastičnim suigračima, osvojio brojne titule."

"No, trenutak kada iznova izađem pred pune tribine Sparkassen Arene, to je jedinstveni osjećaj. U Kielu sam pronašao ono sve što sam od rukometa tražio i izuzetno sam posan što sam bio dio ove ekipe i što sam mogao pomoći da ispišemo ovu prekrasnu klupsku priču," poručio je za experts-handball.com

Povratak u Francusku, u Montpellier, najavljuje se kao posljednji transfer u njegovoj karijeri, ali još su sigurno brojne godine vrhunskog rukometa pred njim: "Teško je ponuditi odgovor kakve će biti ambicije u narednim sezonama. Kao prvo i osnovno, vratit ću se kako bih pomogao klubu da se kvalificira na završni turnir Lige prvaka. Čeka me malo drugačija situacija, ali ulazak među osam najboljih ekipa iduće sezone za Montpellier će biti jedna razumna i realna ambicija."

Nitko ne sumnja kako će njegov doprinos i dalje biti ogroman: "Mogu donijeti iskustvo, moj pristup velikim utakmicama. Moj pobjednički mentalitet, makar je i on već dugo vremena prisutan i ukorijenjen u Montpellieru, a vjerujem kako ću biti mentor mlađim igračima. Ostat ću sigurno željan natjecanja i izuzetno zahtjevan prema sebi, prije nego prema bilo kome drugome."

Poznavatelji rukometa znaju kako 36 godina za vratara nikako ne znači puno te kako Omeyer sigurno ima još namjeru nekoliko sezona na visokoj razini izluđivati protivničke igrače: "Nadam se kako ima još nekoliko dobrih godina. Iskreno, i danas se osjećam fizički jako spremnim, ali i posebno mentalno jakim. Upoznat sam sa svojim tijelom, znam svoje mogućnosti i naravno da ću se morati pripaziti kako bih i dalje bio u dobrom stanju. Nisam baš premlad s 36 godina, ali znam mnoge vratare koji su odlično branili i u poznijim godinama."

"Pitate se do kada? Naravno, teško je to procijeniti danas nego prije nekoliko godina, ali bit ću dokle će u meni postojati prava želja i strast."

"Predvodnik reprezentacije u Riju? Zašto ne!"

Pomalo je smiješno bilo čuti izjave kako je porazom od Hrvatske na nedavnom Svjetskom prvenstvu jedna čitava generacija poslana u mirovinu. Još će proći puno vremena dok više nećemo gledati Titija među vratnicama u dresu Les Expertsa. Postoji izgledna mogućnost kako će na Olimpijskim igrama u Riju braniti naslov iz Londona: "Daleko je u ovom trenutku Brazil i Rio. Nakon zlata u Pekingu lagano je bilo reći kako ću biti s reprezentacijom i u Londonu, no, kazati danas kako ću biti u Riju već je malo teže i nije nimalo jednostavno."

Nova/stara Francuska početkom travnja s Norvežanima

Početkom travnja vrijeme je za nova reprezentativna okupljanja u kvalifikacijama za nadolazeći Euro. Francuski izbornik pozvao je dvojicu novih igrača, 27-godišnjeg vratara Vincenta Gérarda (Dunkerque, 216 obrana u 17 kola LNH, najbolji vratar ovog natjecanja), a tu je i 21-godišnje lijevo krilo Hugo Descat (Créteil, s 95 pogodaka u 17 kola peti strijelac LNH-a).

Na spisku su tako vratari: Dumoulin, Gérard i Omeyer, dok su od igrača tu i Abalo pa kapetan Fernandez, Accambray, Anić, Bingo, Bosquet, Descat, Detrez, Grébille, Honrubia, Joli, Karabatić, Mahé, Narcisse, Nyokas, Porte, Sorhaindo. I dalje je to izuzetno snažna ekipa.

Zbog ozljeda ove će reprezentativne akcije propustiti Guigou i Barachet, a iako su i Sébastien Bosquet, odnosno Kentin Mahé trenutno van pogona očekuje se da će oni do okupljanja biti spremni.

Francuska je u kvalifikacijskoj skupini s Norveškom, Litvom i Turskom, a 3. travnja gostuju kod Norvežana, dok će samo tri dana kasnije u Nancyju odigrati uzvrat.

"Morat ću razmišljati o svemu postepeno, godinu po godinu, sezonu po sezonu, a već sam napomenuo, glavna će biti strast prema rukometu. Stoga u ovom trenutku ne želim reći jasno ne, ali ne mogu niti reći kako ću sigurno biti tamo. Vjerojatno je najbolje u ovom momentu izjaviti 'zašto ne'!"

Francuska će u narednom razdoblju morati naučiti igrati samo bez Dinarta, no, kostur reprezentacije i dalje će ostati na okupu, a što je još i važnije nove, mlade snage dolaze na scenu i Francuzi će i u narednim godinama biti glavni kandidati za medalje: "Mislim da su mnogi naši igrači tek ušli u one prave, zrele rukometne godine. Niko (Karabatić). Luc (Abalo), Mika (Guigou) samo su neki koji će imati oko 28 ili 30 godina, a to je u biti najbolje rukometno razdoblje."

S druge strane, tu su naše mlade snage, poput Cedrica (Sorhaindoa), Xaviera (Baracheta), Williama (Accambraya). I oni su kostur reprezentacije koja zna kako osvajati naslove. Bit će teško zadržati takav niz uspjeha i pobjeda, jer je iza nas to jedno iznimno razdoblje, nadam se naravno kako ćemo sve to ponoviti, ali bit će izuzetno teško," zaključio je Omeyer za experts-handball.com

Za kraj je legendarni francuski vratar samo potvrdio koje reprezentacije smatra najvećim konkurentima, što mu i nije bilo osobito teško za odabrati: "Danska je idućeg siječnja domaćin Europskog prvenstva i bit će jako opasna. Izgleda kako je Španjolska stasala kao ekipa i kako je povratila samopouzdanje nakon osvajanja posljednjeg naslova. I tu je uvijek Hrvatska, koja je na tri posljednja natjecanja osvojila tri medalje."

Sasvim je izgledno kako će se Thierry Omeyer još dovoljno dugo zadržati među vratnicama te će svi ljubitelji ovog francuskog velikana još neko vrijeme moći uživati u njegovim majstorijama.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 23:35
    golmancina teska ;)
    Obrisan korisnik
  • loozer13.03.2013. u 17:38
    Da ti je Goluža trener i Gobac predsjednik saveza davnih dana bi ti bio umirovljen te bi se radilo na POMLAĐIVANJU reprezentacije bez obzira što si extra klasa
    loozer
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 17:28
    Tek nakon nas i danaca dolaze Francuzi i Španjolci,čast Španjolcima na osvojenom zlatu ali sumnjam da bi to oni osvojili da nisu bili domaćini i teško da mogu osvojiti neko zlato u narednim godinama!!Što se tiče nas,samo molim boga da budu svi naši zdravi,jer ovo što je bilo na zadnjem prvenstvu je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 17:27
    Pa i vjerovatno najbolji golman svih vremena Andrej Lavrov je u Ateni na OI branio sa 42 godine,ne vidim zašto Omeyer ne bi branio sa 40 godina na OI u RijuI! A Sorhaindo sa 29 godina nikako ne može biti mlad igrač za razliku od Accambraya i razvikanog i precijenjenog Baracheta koji su 4 godine... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 17:19
    ima boljih. njega medalje i kompleksi koje je nabio našim igračima dižu u poretku u očima pratioca rukometa iz hrvatske, al istina je da je on imao ispred sebe možda i najbolju obranu u povijesti. ima on svojih rupetina, al ima sreću da je najjači tamo gdje većina i puca, da ne govorim o naivcima s... [više na forumu]
    Obrisan korisnik