Automoto

WTCC: Muller iskoristio sudar Huffa i osvojio prvi pole position sezone

Josip Piršljin • subota, 23.03.2013.
WTCC: Muller iskoristio sudar Huffa i osvojio prvi pole position sezone

Održane su prve kvalifikacije u novoj sezoni WTCC-a. Na stazi u Monzi najbrži je bio bivši prvak Yvan Muller i u nedjeljnoj prvoj utrci startat će s najbolje pozicije. Branitelj naslova Robert Huff doživio je sudar tijekom Q1 i morao se povući sa staze.

Uoči nedjeljnih utrka Svjetskog prvenstva turističkih automobila u Italiji su vožene kvalifikacije. Najbrži krug imao je Francuz Yvan Muller u Chevrolet Cruzeu i na najbolji je mogući način otvorio sezonu. Pole position mu je donio i prvih pet bodova u poretku, a u drugoj utrci s početne pozicije krenuti će Darryl O'Young koji je na kraju Q2 bio deseti.

Kvalifikacije su obilježili sudari i izlijetanja. Nakon samo tri minute prvog kvalifikacijskog kruga aktualni prvak Robert Huff udario je Freddyja Bartha, te mu je stradala prednja desna guma zbog čega se morao povući. Nesreću su imali i vozači Lade. Aleksej Dudukalo je kasno počeo kočiti u prvom zavoju i zabio se direktno u svog momčadskog kolegu Jamesa Thompsona.

I domaći predstavnik Gabriele Tarquini je imao sudar, ali ne toliko intenzivan da bi morao odustati. On je ipak bio jedini vozač Honde koji se plasirao u drugi kvalifikacijski krug, Tiago Monteiro je završio na 15. mjestu.

Tijekom Q2 svoju su snagu pokazali Chevroleti iz momčadi RML-a. Muller je bio dominantan i najbržim krugom osvojio je pole, dok je njegov momčadski kolega Tom Chilton također imao sjajan dan i završio je drugi. Treće mjesto pripalo je još jednom vozaču Chevyja, Alexu MacDowallu iz momčadi Bamboo Engineeringa.

Najbolji SEAT bio je Pepe Oriola koji je završio na četvrtoj poziciji, a Tarquini je s Hondom bio peti. James Nash je ostvario solidan rezultat sa svojim Cruzeom, bio je šesti, a iz četvrtog startnog reda krenuti će Michael Nykjaer i Marc Basseng.

Zahvaljujući tome što se za drugu utrku početne pozicije (1.-10.) okreću, pole position će imati Darryl O'Young u BMW-u.

Monza, kvalifikacije:
1. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) - 1:56,486 min
2. Tom Chilton (VB/Chevrolet) + 0,859 sek
3. Alex MacDowall (VB/Chevrolet) + 1,199 sek
4. Pepe Oriola (ŠPA/SEAT) + 1,347 sek
5. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) + 1,460 sek
6. James Nash (VB/Chevrolet) + 1,519 sek
7. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) + 1,686 sek
8. Marc Basseng (NJE/SEAT) + 2,032 sek
9. James Thompson (VB/Lada) + 2,183 sek
10. Darryl O'Young (HKG/BMW) + 2,295 sek
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!