Automoto

Gabriele Tarquini osigurao Hondi prvi pole position u WTCC-u

Igor Šestak • subota, 06.04.2013.
Gabriele Tarquini osigurao Hondi prvi pole position u WTCC-u

Gabriele Tarquini u Hondi Civic obilježio je kvalifikacije serije WTCC na stazi Marrakech u Maroku. Iskusni Talijan imao je najbolja vremena u oba kvalifikacijska kruga te se izborio za svoj prvi pole position još od ožujka 2012. godine. Nadmašio je društvo iz Chevroleta od kojeg se puno očekivalo, a na kraju se moralo zadovoljiti pozicijama od dva do šest. Iza njih poredali su se vozači SEAT-a, a kvalifikacije su obilovale nesrećama i izlijetanjima.

Na uličnoj stazi u Marrakechu ovoga vikenda gostuje World Touring Car Championship. Subota je već po običaju bila rezervirana za kvalifikacije, a prvu startnu poziciju za prvu od dvije nedjeljne utrke osigurao je Gabriele Tarquini. Iskusni Talijan i prvak iz 2009. godine iznenadio je društvo iz Chevroleta i donio Hondinoj momčadi prvi pole position u WTCC-u.

U prvom kvalifikacijskom krugu Honda je imala razloga i za slavlje i za razočaranje. Njen drugi vozač, Brazilac Tiago Monteiro udario je u zid nakon 15 minuta, završio svoj nastup i izazvao kraću stanku. Malo prije nego li su pokazane crvene zastave, svoj najbrži krug odradio je Tarquini i postavio najbolje vrijeme Q1. Iza sebe je ostavio Yvana Mullera i Alexa MacDowalla, vozače Chevroleta.

U završnoj fazi prvog dijela kvalifikacija nezgode su imali i domaći predstavnik Mahdi Bennani u BMW-u, James Thompson u Ladi i Tom Coronel u BMW-u, koji je udario u automobil Darryla O'Younga. Pritom su Thompson i Coronel ranije odvoženim krugovima izborili plasman u Q2, ali se nisu mogli boriti za pole jer su im automobili bili oštećeni.

Uz vodeću trojku, u drugom dijelu kvalifikacija još su nastupili Tom Chilton, Pepe Oriola, Michel Nykjaer, James Nash, Marc Basseng, Rob Huff i Fernando Monje.

U svom prvom brzom krugu Tarquini je opet zablistao i s vremenom 1:44,358 osigurao prvu startnu poziciju za prvu od dvije nedjeljne utrke. 51-godišnjem vozaču to je prvo najbolje vrijeme kvalifikacija nakon 13 mjeseci.

Velika očekivanja bila su od Chevroletovih vozača, no oni su se na kraju borili samo za drugo mjesto. Najbrži od njih bio je Nash, dok su iza njega ostali Muller, Nykjaer, Chilton i MacDowall. Vozači SEAT-a nisu uspjeli parirati i smjestili su se od sedmog do desetog mjesta. Sedmi je bio aktualni prvak Huff, pratili su ga Basseng i Oriola, a deseti je bio Monje te će u drugoj utrci startati s prve pozicije.

Prva utrka na rasporedu je u nedjelju u 17:20, a druga sat vremena kasnije.

WTCC, Marrakech, rezultati kvalifikacija:
1. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) 1:44,358 min
2. James Nash (VBR/Chevrolet) 1:44,406 min
3. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) 1:44,504 min
4. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) 1:44,745 min
5. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) 1:44,863 min
6. Alex MacDowall (VBR/Chevrolet) 1:45,060 min
7. Rob Huff (VBR/SEAT) 1:45,228 min
8. Marc Basseng (NJE/SEAT) 1:45,552 min
9. Pepe Oriola (ŠPA/SEAT) 1:46,341 min
10. Fernando Monje (ŠPA/SEAT) 1:55,405 min

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoWTCC

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!