Rukomet

Mariborski Hrvati, Luka Sokolić i Stefan Vujić najavljuju četvrtfinala Kupa EHF

Razgovarao: Damir Žbulj • subota, 20.04.2013.
Mariborski Hrvati, Luka Sokolić i Stefan Vujić najavljuju četvrtfinala Kupa EHF

Ovog vikenda na rasporedu su i uzbudljivi susreti četvrtfinala Kupa EHF, u natjecanju u kojem uspješno nastupa i nekolicina hrvatskih rukometaša. Slovenski Maribor Ivana Pešića, Nikole Špelića, Marka Tarabochije i Mate Svaline na svom terenu dočekuje njemački Frisch Auf Göppingen. Iako se trenutno nalazi na posudbi u Švedskoj, matični klub Luke Sokolića KIF Kolding Kobenhavn domaćin je sunarodnjacima iz Team Tvis Holstebroa, dok u međusobnom obračunu biti i još dva njemačka predstavnika, Magdeburg i Rhein-Neckar Löwen. Stefan Vujić i njegov francuski Nantes domaćini su završnog turnira i oni su već osigurali svoje mjesto na Final Fouru, a svi oni su ekskluzivno za Sportnet najavili četvrtfinalne dvoboje...

U sjeni natjecanja u EHF Ligi prvaka ništa manje zanimljivo nije niti u drugom po jačini europskom klupskom rukometnom natjecanju. Iako nije u grupnoj fazi bilo hrvatskih klubova, sudjelovali su brojni hrvatski rukometaši razasuti po europskim klubovima, a neki od njih vidjet će i samu završnicu.

Slovenski Maribor ove sezone ispričao je jedno jako interesantnu priču te je pomalo i iznenadio svoje suparnike stigavši do četvrtfinala. Veliku ulogu u tom plasmanu imala je i hrvatska četvorka, koja u violičastom dresu igra ključnu ulogu u njihovim ovosezonskim uspjesima. Odličan je vratarski posao odradio Ivan Pešić, beku Nikoli Špeliću nastupi u Mariboru odškrinuli su vrata reprezentacije, dok su značajan doprinos dali i Mate Svalina te Marko Tarabochia.

U skupini su bili bolji od poljske Wisle Marina Šege te ih u četvrtfinalu očekuje dvoboj sa njemačkim Frisch Auf Göppingenom. U razgovoru za Sportnet sva četvorica hrvatskih rukometaša najavila su ovaj dvoboj te su se ukratko osvrnuli i na sjajnu ovotjednu pobjedu u domaćem prvenstvu, kojom su protiv izravnog suparnika sustigli Cimos iz Kopra na trećoj poziciji tamošnjeg prvenstva.

Špelić će biti spreman za šuterski duel s Markovićem

"Rezultat možda sugerira kako je bilo napetije nego što je to stvarno bilo. Zadnjih desetak minuta imali smo i po četiri pogotka viška, čime smo si osigurali mirnu završnicu. Nisam baš zadovoljan sa svojom partijom u tom dvoboju, na što je utjecala i ozljeda ramena, koju ću nadam se do početka subotnje utakmice i sanirati u potpunosti," Pojasnio je svoj učinak od tri postignuta pogotka u minimalnoj prvenstvenoj pobjedi protiv Cimosa u srijedu.

U njihov Tabor dolazi im njemački Frisch Auf Göppingen i Špelić je svjestan kako su pred njima najvažnije ovosezonske utakmice: "Oni su vrhunska ekipa s vrhunskim pucačima i na lijevoj i na desnoj strani, od kojih je jedan Marković, koji je najbolji strijelac natjecanja. što samo po sebi govori o njihovoj kvaliteti. Ipak oni najviše pogodaka postižu iz brzih protunapada pa će nama tako glavna zadaća biti brzo vraćanje u obranu i zaustavljanje njihovih laganih pogodaka," analizirao je Nikola Špelić, trenutno treći najefikasniji strijelac Kupa EHF.

Slika 1 od 1.

Pokušao je Špelić istaknuti i kvalitete Maribora: "Naša najveća prednost je stvarno rasterećenost rezultatom i velika želja za dokazivanjem. Znamo kako nemamo što za izgubiti, kako je i ovo veliki rezultat, ali nismo opušteni, već želimo još jednom dokazati u Europi ono što smo već ove sezone nekoliko puta napravili. Pešić je stvarno u vrhunskoj formi i uvijek imamo njegovu vrhunsku podršku i u najtežim utakmicama. Ivan nas je već često puta izvlačio, tako je bilo i sad protiv Kopra kada je imao gotovo 20 obrana. I ostatak ekipe je u dobroj formi, ja imam problema s ramenom, ali se nadam kako će do utakmice biti sve u redu. Nadam se kako ću se približiti Markoviću po broju postignutih golova, ne bježi mi puno," u dobrom je raspoloženju dodao lijevi bek Maribora.

Na krilima dobrih rezultata Maribor je u posljednje vrijeme napravio veliki iskorak kako u okvirima slovenskog, tako i europskog rukometa. Četvrtfinale Kupa EHF nije mala stvar, a velike zasluge za to idu i hrvatskim igračima koji tamo nastupaju: "Mislim kako ove naše utakmice jako puno znače za sam grad, a pomogle su i nama jer su donijele publiku u dvoranu. Naš Tabor je sve češće pun do posljednjeg mjesta i to je jako lijepo za vidjeti u Mariboru gdje je nogomet apsolutni broj jedan što se tiče sporta. Sve više ljudi dolaze na rukomet, a naravno pomogli su i atraktivni suparnici, poput Wisle i sada Göppingena," zaključio je za kraj razgovora Špelić.

Pešić: "Super smo kolektiv, uvijek netko drugi iskoči"

Veliki doprinos ovosezonskim rezultatima Maribora dao je i Ivan Pešić, koji je pred početak ove sezone u ovaj slovenski grad stigao iz Zagreba: "Odigrali smo prije nekoliko dana odličnu utakmicu i pobjedom smo si otvorili vrata osvajanja treće pozicije u Sloveniji, iza Gorenja i Celja. Dolazi nam Göppingen, koji je sigurno lagani favorit, ali mi smo već ove sezone puno puta iznenadili. Očekujem jednu jako dobru utakmicu, puno dvoranu, a naša velika prednost je što smo super kolektiv i kad jednom od igrača ne ide, uvijek se nađe netko drugi koji iskoči u prvi plan," naglasio je Pešić, koji je u posljednjem prvenstvenom dvoboju prikupio čak 17 obrana.

"Göppingen ima odlične šutere i fizički su jako moćni i uz sve to imaju odličnog vratara, Slovenca Prošta. Mislim kako će igra u obrani i vratarski obračun odlučiti ovaj dvoboj," istaknuo je hrvatski čuvar mreže.

Svalina i Tarabochia složni - Göppingen je nagrada za uspješnu sezonu

Mate Svalina i Marko Tarabochia također su važni kotačići uspjeha Maribora, kojeg je odlično posložio njihov trener Marko Šibila.

"Pobjedom protiv Kopra pokazali smo kako smo kako se ove sezone uistinu možemo boriti za najviše pozicije u slovenskom prvenstvu, što nije bio slučaj proteklih sezona. Utakmica protiv tako jakog protivnika poslužila nam je kao dobra uvertira u ono što nas čeka danas u subotu. Znamo da igramo protiv vrlo kvalitetnog i renomiranog suparnika te kako definitivno nemamo ulogu favorita, ali to nam može dodatno olakšati neke stvari i omogućiti nam da u dvoboj uđemo s manje pritiska. Očekujem u našem Taboru punu dvoranu i bučnu podršku naših navijača i nadam se kako ćemo uspješno parirati tom uglednom Bundesligašu," naglasio je Mate Svalina.

Slika 2 od 2.

Marko Tarabochia istaknuo je kako je okršaj s Frisch Auf Göppingenom nagrada za jednu jako dobru sezonu: "Protiv Kopra smo odradili jako dobar posao. Iako smo mlada ekipa, rekao bih kako smo iskusno odigrali te smo malo i začuđujuće lagano pobijedili izravnog konkurenta za treće mjesto u slovenskom prvenstvu. Protiv Göppingena nas čekaju utakmice sezone, a ti okršaji bit će nam kao neka nagrada za dobro odigranu čitavu sezonu. U goste dolazi renomirani Bundesligaš i sigurno će biti poseban osjećaj igrati protiv takve ekipe. Oni su lagani favoriti, ali uz našu punu dvoranu te naravno kvalitetnu igru sigurno je kako i mi imamo svoju šansu," posebno je naglasio.

Frisch Auf Göppingen aktualni je osvajač ovog natjecanja, trenutno se nalazi na devetoj poziciji njemačke Bundeslige, no u posljednje vrijeme su u jako dobroj formi. Od pet utakmica imaju četiri pobjede, a u svojim redovima imaju već spomenutog najboljeg strijelca natjecanja Crnogorca Markovića, njemačkog reprezentativca Haaßa, Momira Rnića, iskusnog Christiana Schönea i odličnog slovenskog vratara Primoža Prošta

Luka Sokolić predstavlja danski obračun njegova KIF Kolding Kobenhavna

Ove zime je mladi i perspektivni hrvatski rukometaš Luka Sokolić otišao je iz danskog KIF Kolding Kobenhavna na posudbu u Švedsku, u klub Eskilstuna Guif, koji se također poput Danaca natjecao u skupinama Kupa EHF.

Njegov matični klub u četvrtfinalu očekuje danski obračun s Holstebrom, a Sokolić je u razgovoru za Sportnet najavio taj okršaj te je predstavio svoju ekipu, koja je puna rukometnih legendi i izuzetno poznatih i istaknutih pojedinaca ovog sporta, poput vratara Hvidta, Kima Anderssona, Spellerberga, Boldsena, Boesena, Jorgensena...

Stefan Vujić U Nantesu mirno čeka suparnike

Treći četvrtfinalni par donosi njemački obračun Magdeburga i ove sezone odličnog Rhein-Neckar Löwena, koji će odlučiti o posljednjem mjestu na završnom turniru ovog natjecanja. Domaćin je Nantes mladog hrvatskog rukometaša Stefana Vujića, koji je kroz prilagođeni sustav natjecanja kroz svoju skupinu osigurao svoje mjesto na Final Fouru u njihovoj dvorani. Vujić je za čitatelje Sportneta pokušao prognozirati koje će se to ekipe priključiti njegovom Nantesu u obračunu za titulu najbolje 18. i 19. svibnja. "Iako je u dvoboju Maribora i Göppingena njemački klub favorit, ne bih rekao kako su Slovenci bez šansi. Pokazali su ove sezone kako su kvalitetna, ali izuzetno neugodna ekipa. Mislim kako će ova njihova domaća utakmica biti ključna i ako stignu do pobjede mislim kako bi mogli iznenaditi. Iskreno, navijam za njih i volio bih da Maribor prođe, naravno, zbog kolege iz mlađih reprezentativnih kategorija Špelića, bivšeg kolege iz Poreča Tarabochije, izvanrednog Pešića i Svaline."

"O danskim ekipama ne znam puno, ali vjerujem kako je Kolding favorit u obje utakmice, dok u njemačkom obračunu Magdeburga i Rhein-Neckar Löwena već pogledom na tablicu može se zaključiti kako su Lavovi favoriti. Ali, to je bundesligaški dvoboj u kojem je sve moguće. Magdeburg je skupinu završio na prvoj poziciji, ispred nas i sigurno su odlična ekipa. Ako je 11. Melsungen mogao svladati THW Kiel tako mislim i da Magdeburg može iznenaditi i proći na Final Four."

"U zadnjih pet do šest tjedana KIF Kolding Kobenhavn susreo se s Team Tvis Holstebrom čak tri puta. Jednom u regularnom dijelu prvenstva, a dva puta već u playoffu Lige za prvaka. U srijedu su s njima igrali posljednji dvoboj, a iako je konačni rezultat bio +7 za Kolding, utakmica je bila izjednačena do posljednjih 15 minuta, kada su ih slomili dobrom obranom i sjajnim Hvidtom na golu. Kim Andersson i Jorgensen nisu igrali, a navodno će Kim pokušati u nedjelju, makar je to isto pod znakom pitanja. Boldsen se vratio na toj posljednjoj utakmici nakon kraće pauze zbog ozljede mišića." za uvod je približio trenutno stanje u svojoj ekipi Luka Sokolić, koji je igrač KIF Kolding Kobenhavna trenutno na posudbi u Švedskoj.

Nastavio je Sokolić o odnosu snaga danskih suparnika ovaj važni europski dvoboj: "Baš zbog toga što su igrali često ove sezone i što su se susreli toliko puta u posljednje vrijeme, ekipe se jako dobro poznaju i među njima nema nepoznanica. Mislim da je Kolding naravno favorit, iako Tvis nije nimalo bezazlena ekipa. Suprotno od Koldinga, imaju mladu momčad, zbog čega su puno brži i poletniji i mora ih se svakako izuzetno ozbiljno shvatiti. unatoč tome mislim da će ih Kolding i ovaj put dobiti."

"Jedina šansa za Tvis može biti potencijalno moguće neigranje Kima Anderssona, od kojeg kreće cijeli napad, koji je stvarno pokretač svih akcija i od njega dolazi najveća opasnost te s druge strane ako neće igrati Lars Jorgensen, koji je glavni igrač obrane i najjače oružje Koldinga u tom segmentu igre, zajedno s odličnim Hvidtom na golu," istaknuo je Sokolić te dodao posebnost njihove defenzivne taktike:

Kolding će sigurno započeti s 6-0 obranom, iako mislim kako je njihov glavno oružje obrana 4-2, kojom lome svoje suparnike i koja je izuzetno neugodna za sve momčadi, a pogotovo za skandinavske ekipe naviknute igrati protiv obrane 6-0," otkrio je Sokolić što bi mogla biti njihova glavna obrambena prednost

O Hvidtu, Kimu Anderssonu, Boldsenu, Boesenu, Spellerbergu...

Pokušao je Luka Sokolić svim ljubiteljima rukometa na Sportnetu približiti ekipu koja je kroz domaće prvnestvo već osigurala nastup u Ligi prvaka naredne sezone, gdje će uz još neka igračka pojačanja imati velike ambicije: "Na lijevom krilu minutažu dijele Boris Schnuchel i Stefan Hundstrup, uglavnom igraju svaki po jedno poluvrijeme. Dosta su slični po stilu igre, obojica brzi u kontri, eksplozivni i odlični realizatori. na desnoj strani je Kasper Irming, Danac koji svaku utakmicu počinje kao krilo. Međutim, iako je po svom profilu pravo desno krilo, vrlo često igra i desnog vanjskog, mijenjajući na toj poziciji Kima Anderssona. Vrlo je brz i neugodan igrač, odličnog šuta i rekao bih kako me podsjeća na Islanđanina Alexandera Peterssona. Kao njegova zamjena javlja se Simon Jensen, pouzdan i discipliniran igrač, koji čeka svoju priliku s krila. Nije neki kontraš, ali zato puno veći doprinos daje ekipi u obrani, gdje je glavni igrač u toj njihovoj 4-2 obrani koju često znaju koristiti."

Slika 3 od 3.

Sokolić je o vanjskoj liniji KIF Kolding Kobenhavna dodao:"Bo Spellerberg na lijevom vanjskom možda i nije klasični šuter, već je više tip igrača s odličnom igračkom rukometnom inteligencijom. na njegovo mjesto uskače i Lasse Boesen, koji je drugačiji profil i pravi je topnik. No, iako je sada već malo u godinama, šut ga odlično služi. Obojica po potrebi uskaču na poziciju srednjeg vanjskog, gdje imamo Lukasa Karlssona. On je pouzdani organizator igre s izuzetno eksplozivnim šutom i trener mu dosta vjeruje,"

"Na toj poziciji je Boldsen, koji inače i ne igra pretjerano puno napad. Više sudjeluje u obrani te je zajedno s Jorgensenom stup tog segmenta naše igre. Po potrebi, kada se lomi utakmica, može odigrati u napadu gdje svojim velikim iskustvom također može jako puno pomoći ekipi."

Naravno, nije Sokolić mogao zaobići niti Kima Anderssona, koji je prva violina KIF Kolding Kobenhavna: "Na desnom vanjskom je Kim, koji je sigurno glavna zvijezda kluba, on je čovjek koji može sve. ne treba se ništa puno o njemu govoriti, jer se sigurno već puno toga zna. Koldingov napad jako puno ovisi o njemu, iako nije u onoj formi u kakvoj je bio dok je igrao u Kielu."

O kružnim napadačima KIF Kolding Kobenhavna Sokolić je izjavio: "Imamo tri pivota koje trener dosta rotira i nema pravila koji će od njih započeti utakmicu. Francuz Viudes i Danac Borm dosta su slični tipovi igrača, veliki i jaki, a kada su na terenu igraju 'trećeg' u Koldingovoj 6-0 obrani. S druge strane imamo i Danca Rasmusa Jensena, koji je malo niži rastom, ali je i brži. U obrani igra jednog od dvojice isturenih u 4-2 obrani."

Vrata KIF Kolding Kobenhavna čuva rukometna legenda, Danac Kasper Hvidt, koji je s 37 godina na leđima itekako poznat i svim hrvatskim ljubiteljima rukometa: "Na golu je Hvidt i nema se o njemu što puno više za dodati. mislim kako je i dalje jedan od najboljih čuvara mreže na svijetu, iako ga godine polagano sustižu."

Kup EHF, četvrtfinale*, prve utakmice:
Maribor Branik - Frisch Auf Göppingen, subota, 18 sati
KIF Kolding Kobenhavn - Team Tvis Holstebro, nedjelja, 16.50 sati
Magdeburg - Rhein-Neckar Löwen, nedjelja, 17 sati
*Nantes je osigurao završni turnir

Foto: www.rk-maribor.si

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 14:00
    Dok sam ovo pročitao...... :)!!!
    Obrisan korisnik