Tenis

Petra Martić prevladala loš drugi set i prošla prvu prepreku Wimbledona

Vedran Babić • utorak, 25.06.2013.
Petra Martić prevladala loš drugi set i prošla prvu prepreku Wimbledona
Foto: EPA

Marinu Čiliću, Mirjani Lučić-Baroni i Ivanu Dodigu u drugom kolu Wimbledona pridružila se Petra Martić, koja je u utorak predvečer porazila Gruzijku Annu Tatišvili s 2-1 u setovima...

Da Hrvatska u drugom kolu All England Cluba ima četvero predstavnika pobrinula se Petra Martić. 22-godišnjakinja iz Duća pored Splita u prvom je kolu sa 6:1, 1:6, 6:3 bila bolja od Anne Tatišvili, 78. tenisačice svijeta.

Nakon dva dijametralno suprotna seta, u puno neizvjesnijem trećem obje su tenisačice imale puno prilika. Martić je na koncu svoje uspjela iskoristiti (2/5), za razliku od Gruzijke (0/4). Meč je završila s četiri uzastopna gema poslije 3:2 za Tatišvili.

Martić je tako po treći put u svojoj karijeri prošla u drugo kolo Wimbledona, a najbolji rezultat u Londonu tražit će protiv Karoline Pliškove. Čehinja je sa 6:3, 6:2 protiv 13. nositeljice Nadije Petrove ostvarila svoju prvu pobjedu u glavnom ždrijebu Wimbledona.

Martić i Pliškova sastale su se nedavno u finalu ITF turnira u Nottinghamu na travi i hrvatska je predstavnica tada slavila 6:3, 6:3. Martić je slavila i 2009. na ITF turniru u Zlinu na zemlji. Pliškova je inače 77. na WTA ljestvici.

U svojoj osmoj pobjedi u posljednjih devet mečeva Martić je imala veliku pomoć svog servisa. Zabila je deset asova (doduše, napravila je i šest dvostrukih pogrešaka) i uz to osvojila mnogo poena na način da Tatišvili nije uspjela vratiti njezin servis u igru. Meč je hrvatska tenisačica završila s više izravnih poena (29-19) i manje neprisiljenih pogrešaka (22-19). Obje su tenisačice imale po 11 break lopti - Martić je realizirala pet, a Tatišvili tri.

Kronologija

Meč je otvoren obostrano nesigurnim servis-gemovima. Tatišvili, koja je ove sezone ostvarila samo četiri pobjede u 18 mečeva, je prvo anulirala jednu break loptu, a Martić čak tri (0-40). Nakon toga Hrvatica je nanizala šest gemova. Prvi je set osvojila 6:1, a u drugom povela 1:0.

Što se prve dionice tiče, Tatišvili je bija agresivnija, ali je i više griješila. Martić je pak pametno držala loptu u igri, a svoje je servis-gemove uglavnom lako osvajala. Tatišvili je imala čak 79% prvog servisa, no Martić je vrlo dobro reternirala. Gruzijka je napravila deset pogrešaka, a Martić dvije. Set je bio gotov za samo 22 minute.

Drugi set bio je potpuna suprotnost prvom. Nakon što je zadržala svoj servis i povela 1:0, Martić više nije osvojila ni gem. Postotak prvog servisa počeo joj je padati, a broj pogrešaka rasti. Udarci Tatišvili s osnovne linije počeli su činiti veću štetu Martić nego što je to bio slučaj u prvom setu. S tri breaka u nizu Tatišvili je odvela meč u treći set, sa 6:1.

U trećem setu Martić je ponovno počela bolje servirati te je Tatišvili bila pod većim pritiskom. U prvom gemu Gruzijka je izvukla jednu break loptu, a kod 2:2 još dvije (15-40). U sva tri poena Martić je bila prepasivna.

Jedini gem u kojem je Martić bila u problemima bio je onaj kod 2:3. Pokazalo se da je to bio ključan gem. Trajao je preko deset minuta, a Martić je anulirala dvije break lopte prije nego što je izjednačila na 3:3.

Nakon toga Martić je napravila dva uzastopna breaka za pobjedu (6:3), no na tom je putu još jednom bila na iskušenju. Kod 4:3 izvukla je još dvije break lopte Gruzijke. Puno je sreće Martić imala na prvoj, kada se lopta poslije njezina udarca odbila od mreže i doskočila ondje gdje je Tatišvili bilo nedostižno. Na drugoj je Tatišvili promašila bekhend slice.

Wimbledon, 1. kolo:
Martić (Hrvatska) - Tatišvili (Gruzija) 6:1, 1:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg26.06.2013. u 08:24
    Ajde neka sad prodje koje kolo, dosta je gubila ove godine. Bravo i samo naprijed!
    interreg
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 00:24
    bila bi super kad bi glavu sredila :/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 00:10
    Petra ima užasne oscilacije, ali uvijek je lijepo vidjeti igračicu koja ne igra jednodimenzionalan tenis, tipa flat udaranje svom snagom u baš svim situacijama.
    Obrisan korisnik
  • narada10825.06.2013. u 23:06
    Moj lipanjski moto (ha! a mozda i srpanjski) je: Svaki dan sa hrvatskim predstavnicima u Wimbledonu je Dobar Dan!
    narada108
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 22:47
    Ma kakva Martićka, to su se ziher zabunili! Kaj nije Donna broj 1?
    Obrisan korisnik