Košarka

SP U-19: Hrvatska bez polufinala, raspoloženija Srbija odlazi u borbu za medalje

Branimir Korać • petak, 05.07.2013.
SP U-19: Hrvatska bez polufinala, raspoloženija Srbija odlazi u borbu za medalje
Foto: fiba.basketball

Hrvatska reprezentacija do 19 godina nije se uspjela plasirati u polufinale Svjetskog prvenstva u Pragu. Srbija se uspjela rano odvojiti i nakon toga Hrvatska nije imala snage za potpuni preokret te je na kraju ubilježila poraz 73:66...

Hrvatska - Srbija 66:73 (17:24, 35:38, 51:59)

Hrvatska: Junaković 10 (4 asistencije), Gabrić 14, Gulam, Mustapić 0 (5 skokova), Demo, Šarić 30 (9 skokova, 4 asistencije), Brzoja 8, Mavra 0 (4 skoka), Bošnjak 0, Bender, Marić 1, Jurković 0.

Srbija: Pot 0 (5 skokova), Novak 6 (6 skokova), M.Janković, Jokić 8 (4 skoka), Kutlešić 0, Micić 15 (8 skokova, 8 asistencija, 5 izgubljenih), Anđušić 0, N.Janković 13 (4 skoka), Andrić 20, Dobrić, Šalić 6.

Iako se uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo do 19 godina govorilo o medalji, neki su išli toliko daleko da su čak spominjali i borbu za zlato s jakim Amerikancima, Hrvatska se iz Češke vraća bez odličja.

U četvrtfinalu je bolja bila Srbija koja je slavila 73:66 u susretu s dosta oscilacija u igri na obje strane. Hrvatska je previše vremena provela u zaostatku, smanjivala je minus, ali nikako nije uspjela napraviti i onaj korak više. U ključnim trenucima kada bi Hrvatska zaprijetila potpunim povratkom, Srbija bi ubacila tricu, dvije i sve se vraćalo na početak.

Dario Šarić je bio usamljen, ubacio je 30 poena (10/22) uz devet skokova, međutim izostala je ona jača podrška suigrača za ovakvog protivnika. Očekivani problem za Hrvatsku bilo je branjenje skoka, tu je Srbija imala deset napadačkih skokova, a Hrvatska tek jedan i nekoliko tih drugih napada je održalo Srbiju u prednosti.

Srbija se brzo odvojila i već u prvoj četvrtini stekla kontrolu nad utakmicom da bi na startu druge dionice imala i visokih 31:17. Bila je to serija od čak 16:2 Srbije koja je Hrvatsku stavila u probleme.

To je bio znak za buđenje naših igrača koji su podignuli intenzitet obrane i natjerali Srbiju na neke teške šuteve, a na drugoj strani Šarić i Brzoja napravili su 8:0 za nešto ljepšu sliku na semaforu.

Kako se poluvrijeme bližilo kraju, Hrvatska se zonskom obranom uspjela približiti i to zahvaljujući priličnom broju promašaja Srbije za tri poena, a s druge strane dvije ubačene trice u nizu Gabrića.

Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Srbije 38:35 što je bio prihvatljiv rezultat s obzirom na ulazak u drugu dionicu.

Na žalost, solidna igra iz posljednjih pet minuta prvog poluvremena nije se nastavila od prve minute drugog poluvremena. Srpski šuteri su počeli pogađati, ubacili su tri uzastopne trice i odmah se Srbija vratila na visokih plus 12.

Ponovno ista priča kao u drugoj četvrtini, Hrvatska je krenula po smanjenje zaostatka nakon lošeg otvaranja i uspjela se još jednom približiti.

Situacija i nije bila toliko dramatična u finišu treće četvrtine, imala je Srbija tek pet poena razlike, ali nakon toga kao po dobro poznatom receptu, prvo Andrić ubacuje tricu u zadnjim trenucima treće četvrtine, a zatim Jokić na otvaranju četvrte.

Šest minuta prije kraja Hrvatska ostaje bez Mislava Brzoje zbog pet prekršaja i to na prilično nepotreban način. Brzoja je išao u kontru i umjesto mirnog polaganja za 62:57, napravio je prekršaj u napadu i Hrvatska je ubrzo ponovno bila na minus devet, a ubrzo nakon još jedne nerealizirane kontre na minus 11 dok je mogla doći na pet poena zaostatka.

U posljednju minutu ušlo se s prednosti Srbije 68:61 da bi Šarić zabio u reketu i izborio prekršaj te smanjio na 68:64 32 sekunde prije kraja. Brzo je Hrvatska napravila prekršaj na Miciću koji promašuje oba bacanja, no Janković hvata skok u napadu i odvodi Srbiju na 70:64. Odmah je pokušao tricom Šarić ostaviti neku nadu, nije pogodio i priči je bio kraj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 14:14
    kompleks zbog poraza u juniorskoj kosarci normalno da je i meni zao zbog poraza od bolje ekipe,ali napisati ovakvu glupost sta bi onda Srbi trebali reci nakon poraza u nogometu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 11:12
    sjajan komentar , ponavljam: "litva je žalgiris košarka ovo ono" hahaha tako i ja dedukujemapropo mladih igrača, pa i Srbija ima celu istoriju mladih superiornih igrača koji su se negde izgubili u prelasku u starije selekcije, ne bih to vezivao samo za CRO
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 06:58
    Ono što si napisao u postu prije stoji. Trener je najbitniji i tim dobija. Evo mi sad imamo Repešu koji ima autoritet, inzistira na obrani, ne trpi soliranje i puno rotira. Ako bude prava atmosfera u ekipi bit će i rezultata. Po imenima Hrvatska je jača od Srbije. Ali to je na papiru.... Vi isto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 04:31
    pa i nisu baš pobrkana... imaš litvu/litvaniju i latviju/letoniju... litva je žalgiris košarka ovo ono, ali bertans ti je latvijac/letonac... mogo si fino reć "dečko s četiri prsta a vidi ga šta igra"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 04:15
    jel? nego sta je, Latvijac? ja mislim da je Litvanac... jesu malo imena tih drzava pobrkana na srpskom i hrvatskom ima Litva, Latvija i Estonija... pa koji je od te tri? :))
    Obrisan korisnik