Rukomet

SP juniora: Poznati i posljednji sudionici osmine finala

Zvonka Keliš • nedjelja, 21.07.2013.
SP juniora: Poznati i posljednji sudionici osmine finala
Foto: Davor Sajko

Posljednje kolo natjecanja po skupinama na Svjetskome prvenstvu u BiH donijelo je i posljednje sudionike osmine finala natjecanja. Tako su u subotu do svoje karte za knock-out fazu svjetske smotre stigle još i reprezentacije Tunisa, Nizozemske, Mađarske, Argentine, Švicarske te Francuske.

Skupina A

Zanimljivo je bilo u prvome susretu dana u Banja Luci u kojem su u sklopu posljednjeg dvoboja skupine A snage odmjerile reprezentacije Tunisa i Francuske. Punih 50 minuta susret je uistinu bio izjednačen i napet, no potom Tunižani bivaju bolji kako u obrani tako i u napadu te se serijom 7-1 odvajaju na velikih 32:26, dok na koncu upisuju slavlje 33:28 vrijedno osmine finala natjecanja. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Mohamed Mhadhbi s deset postignutih pogodaka, a istaknuo se i vratar Tunisa Montasar Ounissa s 14 obrana, dok je najbolji kod Francuske bio Hugo Descat s osam golova.

Dvoboj Danske i Rusije, točnije, drugi ogled dana skupine A, potvrdio je prvo mjesto Danaca u skupini čime je Rusija ostala bez svog mjesta u osmini finala. Nakon 16 minuta igre Danci su osigurali vodstvo 9:5, a čvrsta obrana i posloženi napad odvela su ih i na +5 na poluvremenu (17:12). U prvih šest minuta nastavka odvajaju se danski rukometaši na 20:13 i do konca samo povećavaju svoju prednost sve do posljednjih 30:21. U pobjedu svoje momčadi Tobias Ellebaek ugradio je devet pogodaka, dok je Roman Ostachensko za Rusiju zabio pet golova.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u dvoboju Angole i Srbije u kojem je Angola pomalo iznenadila sve te je izjednačenim rezultatom na poluvremenu (13:13). No, u nastavku Srbi pokazuju što sve znaju te se u 42. minuti odvajaju na 17:16 nakon čega njihova prednost raste do konačnih +6 i 28:22.

Skupina B

U Ljubuškom je Nizozemska za sam kraj natjecanja po skupinama pred sobom imala ogled s Alžirom koji do tada, a ni potom nije uspio sakupiti nijedan bod. Odmah na startu Nizozemci su se odvojili od svog suparnika,te su poveli 7:1. Na predah potom odlaze s +9 (20:11), a iako u 43. minuti Alžirci uspijevaju smanjiti svoj zaostatak na četiri pogotka razlike (19:23) konačno slavlje Nizozemske (30:24) nijednom nije došlo u pitanje.

Unatoč porazu od Katara u svom posljednjem ogledu natjecanja po skupinama Švicarska je zbog bolje gol razlike u odnosu na Katar osigurala svoje mjesto u osmini finala svjetske smotre. Katar je znao kako mu je za prolaz dalje potrebna pobjeda sa šest pogodaka razlike, a iako se trudio da je uspije ostvariti to mu na koncu nije pošlo za rukom. Na samome otvaranju susreta rukometaši Katara našli su se u zaostatku, no pri rezultatu 8:9 okreću susret u svoju korist, na predah odlaze s poravnatih 12:12 te potom ponovno ostvaruju vodstvo iako se ne uspijevaju odvojiti na više od dva pogotka razlike. Švicarci se kod rezultat 21:23 uspijevaju vratiti u susret, no naposljetku dopuštaju Kataru da osigura svoju drugu pobjedu na SP-u (29:27) s obzirom da su bili sigurni u svoj plasman u knock-out fazu.

Skupina C

Iako je Koreja u ruci sve do posljednje minute ogleda s Mađarskom držala svoju kartu za osminu finala Svjetskoga prvenstva na koncu ju je ipak izgubila, dok je Mađarska svojom trećom pobjedom osigurala svoje mjesto u knock-out fazi natjecanja. Mađari su se odmah na startu odvojili na 5:0, no Koreja se uspjela vratiti, poboljšala je obranu te dobro namučila svog suparnika. Na predah se stoga dolazi s izjednačenih 13:13, dok do svog prvog vodstva u susretu Koreja dolazi u 40. minuti ogleda (21:20). Odvojila se tada Koreja i na +2 (26:24), no Mađarska se ne predaje, sustiže rezultat te se 54 sekunde prije samoga kraja pogotkom Martona Autha sa sedam metara ponovno vraća u vodstvo (32:31), dok na koncu slavi s dva pogotka razlike (33:31). Odlični su kod Mađarske bili David Debreczeni i Bence Zdolik s po devet pogodaka, dok se kod Koreje istaknuo Kim Junheyong s isto toliko golova.

Sjajnu formu potvrdila je Slovenija i svojom petom pobjedom u skupini C, naime, bolja je u subotu bila od Konga s velikih 42:23. Poveli su Slovenci na samome startu, do poluvremena su imali prednost od deset pogodaka (21:11) te potom više nisu ispuštali svoju prednost.

Posljednji susret dana, pred više od šest tisuća gledatelja u Sarajevu pripao je domaćinu, reprezentaciji BiH, koji je s pet pogodaka razlike bolji bio od Argentine. Povela je domaća momčad na samome startu 7:3, no argentinska minuta predaha zaslužna je tada za bolju igru Gauchosa te sustizanje rezultata. Do odlaska na odmor Argentinci stižu na minus dva (13:15), no u nastavku odlična podrška domaćih navijača predvodio BiH do novog povećanja prednosti, konačnog slavlja 30:25 te sigurne pozicije broj dva u skupini C.

Skupina D

U borbi za petu poziciju u skupini D snage su odmjerile reprezentacije Čilea i Kuvajta. U pravoj triler završnici postignutim pogotkom za 33:32 šest sekundi prije isteka vremena Abdulrahman Albaloul odveo je momčad Kuvajta do prvoga slavlja na turniru, dok je Čile ostavio bez osvojenog boda.

Iako bi Egiptu već remi s Brazilom bio dovoljan za osvajanje treće pozicije u skupini D, rukometaši Egipta pobrinuli su se za novo slavlje svoje reprezentacije. Brazil je u susret krenuo vodstvom 11:7, no Egipat se potom budi te serijom 5-1 osigurava izjednačenih 12:12 na poluvremenu. Prednost Egipta u nastavku ogleda samo raste, ubrzo tako ima +5 (20:15), dok na koncu slavi s tri pogotka razlike (27:24). Mostafa Khalil sa šest je pogodaka predvodio svoju momčad do slavlja, dok je na suprotnoj strani isto toliko golova zabio Arthur Patrianova.

Nakon Njemačke u skupini B te Slovenije u skupini C Švedska je bila treća reprezentacija koja se u nastavak natjecanja otisnula sa stopostotnim učinkom na Prvenstvu. Dominirali su Šveđani već u prvome dijelu ogleda sa Španjolcima te su nakon 12 minuta igre imali četiri pogotka prednosti (9:5), a njihovo vodstvo i sigurnost u pobjedu nije uzdrmalo ni lagano približavanje Europskog prvaka na 11:13. Naime, Šveđani tada ubacuju u brzinu više, na predah odlaze s +5 (17:12) te konca samo povećavaju svoju prednost na sjajnih i velikih 37:27.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH, 5. kolo:

Skupina A
Tunis - Francuska 33:28
Rusija - Danska 21:30
Angola - Srbija 22:28

Skupina B
Nizozemska - Alžir 30:24
Švicarska - Katar 27:29
Hrvatska - Njemačka 21:22

Skupina C
Koreja - Mađarska 31:33
Kongo - Slovenija 23:42
BiH - Argentina 30:25

Skupina D
Čile - Kuvajt 32:33
Brazil - Egipat 24:27
Španjolska - Švedska 27:37

Konačan poredak:

Skupina A
1. Danska 9 bodova
2. Srbija 7 bodova
3. Tunis 6 bodova
4. Francuska 4 boda
5. Rusija 4 boda
6. Angola 0 bodova

Skupina B
1. Njemačka 10 bodova
2. Hrvatska 8 bodova
3. Nizozemska 4 boda
4. Švicarska 4 boda
5. Katar 4 boda
6. Alžir 0 bodova

Skupina C
1. Slovenija 10 bodova
2. BiH 7 bodova
3. Mađarska 6 bodova
4. Argentina 4 boda
5. Koreja 3 boda
6. Kongo 0 bodova

Skupina D
1. Švedska 10 bodova
2. Španjolska 7 bodova
3. Egipat 7 bodova
4. Brazil 4 boda
5. Kuvajt 2 boda
6. Čile 0 bodova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!