Nogomet

Vikend u znaku derbija na Old Traffordu, Talijani kreću u utrku za Scudetto

Sportnet • petak, 23.08.2013.
Vikend u znaku derbija na Old Traffordu, Talijani kreću u utrku za Scudetto
Foto: EPA

Po prvi put ovoga ljeta aktivni će biti prvoligaši iz svih pet najjačih europskih liga. Ovoga tjedna kreće nova sezona Serie A, no najveću će pozornost svakako privući dvoboj divova na Old Traffordu, gdje Manchester United dočekuje Chelsea. Sportnetov pregled donosi sve informacije uoči novog europskog nogometnog vikenda.

Drugo kolo Premier lige obilježit će veliki sraz na Old Traffordu između dva izravna suparnika u borbi za naslov prvaka, Manchester Uniteda i Chelseaja. Dodatni začin ponudit će i sapunica oko Chelseajeva interesa za Waynea Rooneyja, te psihološke igre Josea Mourinha, koji će "iz etičkih razloga" treću ponudu za Unitedovu "desetku" poslati tek nakon derbija.

Arsenal se pobjedom nad Fenerbahčeom donekle iskupio za slab ulaz u sezonu, no navijači neće imati puno razumijevanja ne izbore li pobjedu nad gradskim rivalom Fulhamom. Najuvjerljiviji u prvom kolu bio je pak Manchester City, kojeg očekuje put u Wales na premijeru Cardiffa pred svojim navijačima.

Drugi će velški klub na White Hart Lane, gdje još uvijek traje saga o transferu Garetha Balea, a Liverpoolu nakon uvodne pobjede predstoji teško gostovanje na Villa Parku. Aston Villa ima težak raspored u prva tri kola, no impresionirala je u susretima s Arsenalom i Chelseajem. Jelavićev Everton ugostit će WBA, a Dejana Lovrena i Southampton nakon pobjede u prvom kolu čeka ogled sa Sunderlandom.

Utakmicom između Getafea i Almerije počinje drugo kolo španjolskog nogometnog prvenstva koje će se protegnuti na čak četiri dana te će završiti u ponedjeljak kada Luka Modrić sa svojim Real Madridom gostuje kod Granade gdje će tražiti nove bodove, ali i pokušati malo popraviti dojam iz prošlog susreta.

Nakon što su na otvaranju sezone s čak 7:0 pregazili Levante aktualni prvaci, nogometaši Barcelone, idu na teško gostovanje kod Malage. Domaćini nisu najbolje ušli u sezonu te su doživjeli poraz na gostovanju kod Valencije i sasvim sigurno ih čeka vrlo težak posao protiv Messija, Neymara i društva.

Od ostalih susreta zanimljiv dvoboj se očekuje u Madridu gdje će Atletico dočekati Rayo Vallecano te u srazu između Espanyola i Valencije. Nakon poraza na svom stadionu Ivan Rakitić će sa Sevillom do prvih bodova pokušati doći na gostovanju kod Levantea.

Bundesligaši su stigli do trećeg kola, pet ekipa još uvijek ima 100-postotni učinak, a već će u petak dvije od njih u međusobni dvoboj. U Dortmund stiže Werder, koji je s dvije minimalne 1:0 pobjede pokazao čvrstinu, ali i konkretnost, no, pitanje je hoće li to biti dovoljno za neko iznenađenje. Bayern u subotu pred svojim navijačima igra lokalni bavarski derbi protiv Nürnberga, uz Mandžukića u početnom sastavu, koji je s dva pogotka u prva dva kola 'kupio' Guardiolu.

Olić i Perišić u prošlom su kolu kod kuće s Wolfsburgom razbili Schalke 4:0, ali sad će dobru formu trebati prenijeti i na gostovanje u Mainz. Sastav iz Gelsenkirchena i dalje je u mislima u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa prije puta u Grčku kod PAOK-a moraju odraditi i gostovanje kod Hannovera. HSV i Milan Badelj, nakon domaće katastrofe protiv Hoffenheima, povratak dobrog raspoloženja pokušat će potražiti u Berlinu, međutim, povratnički početak sezone Herthe izgleda jako dobro, efikasni su i razigrani i društvu iz Hamburga neće biti ugodno.

U nedjelju je na rasporedu jedna velika 'nula', jer sve četiri ekipe u rasporedu još nemaju osvojenog boda. Lakićev frankfurtski Eintracht, poslije europske pobjede u četvrtak, gostuje kod onog iz Braunschweiga, dok će Stuttgart nakon poraza na Kantridi, atmosferu pred europski uzvrat pokušati podignuti kod Augsburga.

Utakmicama Verone i Milana te Sampdorije i Juventusa u subotu će započeti nova sezona Serie A, izrazito bogata hrvatskim nogometašima. Igrači Stare dame predvođeni trenerom Conteom branitelji su naslova i uoči početka sezone ne skrivaju kako im je nova titula jedini cilj. Ionako snažna momčad ovoga je ljeta dodatno pojačana Tevezom i Llorenteom te će izazivači imati vrlo težak posao. Milan je svakako jedan od njih, iako nije bio posebno aktivan na ljetnoj tržnici.

U prvom kolu većih derbija nema, a "na papiru" najjači par čine Lazio i Udinese, klubovi koji su prošle sezone vodili veliku bitku za plasman u europska natjecanja. U Udinama su od ovog ljeta Kelava, Bubnjić i Mlinar te će na Olimpicu tražiti svoje prve minute u Serie A. Napoli više nema Cavanija i Mazzarrija, a pod vodstvom Beniteza u natjecanje kreće kod kuće protiv Bologne. Mazzarri će svoj mandat u Interu započeti protiv Genoe, a međusobni bi okršaj mogli imati donedavni suigrači u Dinamu Kovačić i Vrsaljko.

Roma, za koju će u novoj sezoni nastupati Jedvaj, Prvenstvo otvara na gostovanju kod Livorna, dok će Šarićeva Parma na Tardiniju ugostiti Pamićev Chievo. Prvo kolo nove sezone zaključit će u ponedjeljak Fiorentina i Catania.

Francuski prvoligaši dogurali su do trećeg kola, a četiri su momčadi uspjele zadržati maksimalan učinak. U prva dva kola najviše je pokazao Lyon pa s gol-razlikom 7:1 drži vrh tablice. Lavovi su pod tjednom imali neugodno iskustvo u kvalifikacijama za Ligu prvaka kada ih je na domaćem terenu porazio Real Sociedad, a svojim će se navijačima pokušati iskupiti u subotu protiv Reimsa.

S dvije pobjede u natjecanje je krenuo i ambiciozni Monaco, a na svom će stadionu u petak otvoriti treće kolo i to protiv Toulousea koji na kontu ima tek jedan bod. Po šest bodova imaju Marseille i Saint-Etienne, a obje momčadi očekuju gostovanja. Marseille putuje na noge Valenciennesu, a Saint-Etienne Lilleu. Guingamp je jedina momčad koja još uvijek nema niti bod, a negativnu će seriju pokušati prekinuti kod kuće protiv Lorienta.

Vrlo uzbudljivo trebalo bi u nedjelju navečer biti u Nantesu, gdje će gostovati aktualni prvak Paris Saint-Germain. Momčad koju od ovog ljeta vodi Laurent Blanc još ne zna za pobjedu. Remizirala je na gostovanju kod Montpelliera, zatim i kod kuće protiv Ajaccia pa u trećem kolu ima imperativ osvajanja sva tri boda kako se početak sezone na Parku prinčeva ne bi pretvorio u krizno razdoblje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2013. u 13:34
    ponedjeljak navečer se čekaaa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 19:05
    prije bayer-gladbach
    Obrisan korisnik
  • teletabis8923.08.2013. u 18:54
    U Njemačkoj je derbi kola Borussia Dortmund-Werder.
    teletabis89
  • teletabis8923.08.2013. u 18:54
    U Njemačkoj je derbi kola Borussia Dortmund-Werder.
    teletabis89
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 18:04
    utrka za scudetto koja to nije, juve je i dalje za klasu bolji od svih, a ako se pogba nastavi ovako razvijati i odigra sezonu na razini patricka vieire onda nitko nece ni primirisati
    Obrisan korisnik