Košarka

Protivnik kao stvoren za podcijeniti pa kasnije žaliti

Branimir Korać • utorak, 03.09.2013.
Protivnik kao stvoren za podcijeniti pa kasnije žaliti
Foto: Marin Sušić

Češka u košarkaškim uvjetima nije sinonim za velikana. Dapače, do prije nekoliko godina Česi su smatrani za košarkaške marginalce, međutim pokazuju napredak, složili su sasvim korektnu reprezentaciju koja ima potencijala za postati vrlo neugodna...

"Biti autsajder na papiru uvijek pomaže", smatra češki izbornik Pavel Budinsky i teško je reći kako nije u pravu. Momčad koja u utakmicu ulazi neopterećena nema što izgubiti, od nje se rijetko očekuje pozitivan rezultat i nitko neće biti šokiran ukoliko izgubi. Češka je u skupini C u takvoj poziciji da će za veći dio javnosti svaka pobjeda biti iznenađenje, a do pokoje definitivno mogu doći.

Čak i Česi imaju NBA igrača u Janu Veselom, jakom adutu pod obručem koji se već kao vrlo mlad igrač u lijepom svjetlu predstavio Europljanima.

Od raspada Čehoslovačke, ovo će biti treći nastup Češke na europskim prvenstvima. U prva dva su upisane ukupno dvije pobjede i to obje na Europskom prvenstvu 1999. godine gdje su svladani velikani Litva i Grčka. Osam godina kasnije, na Europskom prvenstvu u Španjolskoj Češka je upisala tri poraza, ali je u produžetak odvukla Njemačku s Nowitzkim.

Češki roster

4. Petr Benda (ČEZ Nymburk)
5. Ondrej Balvín (Cajasol)
6. Pavel Pumprla (Monbus)
7. Vojtech Hruban (ČEZ Nymburk)
8. Tomáš Satoransky (Cajasol)
9. Jiri Welsch (ČEZ Nymburk)
10. Pavel Houška (ČEZ Nymburk)
11. Luboš Barton (Braunschweig)
12. David Jelinek (Laboral Kutxa)
13. Jakub Kudláček (Cantu)
14. Kamil Svrdlik (Prostejov)
15. Jan Vesely (Washington Wizards)

Iako su Česi tada imali zanimljive momčadi s Jirijem Welschom u punoj snazi, Lubošom Bartonom na vrhuncu karijere, tamošnji mediji ne govore bez razloga da je ova Češka jača nego ijedna ranije.

Nije tu samo Jan Vesely koji je zbog statusa NBA igrača jedna od glavnih zvijezda reprezentacije, tu su i već spomenuti Barton i Welsch koji će svojim iskustvom biti od velike pomoći, jednako kao i Petr Benda i Pavel Houška koji su također igrači puni iskustva.

Od mladih snaga tu je Tomaš Satoransky, jedan od najkvalitetnijih mladih razigravača u Europi koji se prošle sezone potpuno dokazao i bio nositelj igre Cajasola.

Uz bok Satoranskom ide i David Jelinek, još jedan mladi igrač koji je preselio u Španjolsku i koji bi mogao ove sezone pokazati veliki napredak. Jelineka je prepoznao Žan Tabak i doveo ga u Laboral Kutxu gdje će pokušati ove sezone pokazati potencijal. No prije toga će to morati napraviti i na Europskom prvenstvu.

Koliko Češka može u Sloveniji? Realno, ne previše. Česi su sposobni iznenaditi, ali upitno je imaju li dovoljno snage za više njih u seriji.

Dosta toga mogle bi pokazati već prve dvije utakmice. Protivnici će biti Slovenija i Poljska i ukoliko Češka želi sanjati o jednom od prva tri mjesta, morat će upisati ovdje barem jednu pobjedu. Slijede im Španjolci koji se tradicionalno dižu kako natjecanje odmiče, zatim Gruzija te Hrvatska.

Upravo zbog visokog playa Satoranskog te agresivne visoke linije i nekoliko rutinera u sastavu, neugodan su protivnik. Slovenci ukoliko padnu pod pritiskom prve utakmice, mogli bi biti u velikim problemima, a u tom slučaju će se posve zakomplicirati situacija u skupini koja bi značajno "otvorila" utrku.

"U Sloveniju sigurno ne idemo po pet poraza. Imamo najbolju reprezentaciju u niz godina i spremni smo za iznenađenje", najavio je Barton.

Optimizma ne nedostaje iako ga je malo narušilo stanje s ozljedom Bende što je jedini problem vezan uz češku reprezentaciju. Sve u svemu, Češka neće biti izraziti favorit protiv bilo koje reprezentacije, međutim bez obzira na to, podcjenjivanje bi bilo kobno.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Tsubasa05.09.2013. u 17:48
    I ajd molim vas pazite na te padeže, ne kaže se Janu Veselom, nego Janu Veselyu, nije Hrvat, Čeh je... Jednom sam čak čuo, više se ne sjećam kojeg komentatora, igrao je Emil Heskey, "lopta prema Emilu Heskom"... omg...
    Captain Tsubasa
  • Obrisan korisnik04.09.2013. u 12:06
    česi imaju izvrsnu prvu petorku+1, koja je dobar spoj iskustva (welsch, barton i pumprla) i mladosti (vesely, satoransky i balvin) ali zamjene su im loše...tu su još samo 2 kvalitena igrača! međutim, u jednoj tekmi sigurno mogu svladati recimo nas!
    Obrisan korisnik
  • wanksta03.09.2013. u 20:08
    po meni sad i nisu nešto previše opasni, za par godina bi mogli/trebali imati dosta solidnu ekipu u kojoj bi bili vesely, satoransky, balvin, peterka, kouril, slanina, svi su mladi i imaju još prostora za napredak, ako se neke stvari poklope, kroz par godina bi Češka mogla biti respektabilna... [više na forumu]
    wanksta