Košarka

Repeša: "Nemamo pravo predati se i prestati igrati u posljednjoj četvrtini"

Ivor Krapac • srijeda, 04.09.2013.
Repeša: "Nemamo pravo predati se i prestati igrati u posljednjoj četvrtini"
Foto: EPA

Poput ostatka hrvatske reprezentacije, izbornik Jasmin Repeša i kapetan Roko Leni Ukić nisu imali puno toga lijepoga za reći o nastupu protiv Španjolaca na početku Europskog prvenstva u Sloveniji. Repeša se pred kamerama Hrvatske televizije osvrnuo na razloge zbog kojih je momčad koju vodi doživjela uvjerljiv poraz, upućujući i ispriku navijačima, dok je Ukić istaknuo da je jedina prava pozivnica za podršku s tribina puno bolje izdanje od onoga u srijedu poslijepodne...

Španjolska je bez previše problema opravdala ulogu favorita na početku Europskog prvenstva u Sloveniji, a poslije hrvatskog poraza sa 68:40 u prvom nastupu u Celju, izbornik Jasmin Repeša u prvoj reakciji nije pobjegao od toga da je dojam bio izrazito slab. U razgovoru za Hrvatsku televiziju, Repeša je kazao da mu se nije lako pojaviti pred kamerama nakon ovakvog poraza - pa krenuo analizirati zbog čega je poraz bio tako uvjerljiv.

"Stoji da smo odigrali loše, međutim, to je prva utakmica, koja je dobrim dijelom određena u otvaranju jer smo promašili dosta dobrih i otvorenih šuteva. Izgubili smo samopouzdanje, njima smo dali krila i mislim da je tu utakmica određena", opisao je hrvatski izbornik u razgovoru za HTV.

"Ono na što imam zamjerku je zadnja četvrtina", nastavio je Repeša: "Bez obzira na -13 na poluvremenu, uspjeli smo dobiti treću četvrtinu, vratiti entuzijazam i publici koja je došla u velikom broju. Zahvalio bih im se što su došli i ispričavam se što nismo odigrali bolje. Međutim, nemamo pravo predati se i stati igrati u posljednjoj četvrtini, kao što smo stali."

Hrvatski izbornik potom se vratio na promašaje s početka utakmice: "Jedan šut Simon, jedan Rudež, jedan šut Bogdanović, jedan Markota, koji je kasnije odbio dobar šut... Najbolje bi bilo da je jedan igrač uzeo pet šuteva i promašio nego svi po jedan ili dva, onda jednostavno izgube samopouzdanje."

Dok je momčad koju vodi psihološki padala, Španjolci su se dizali, istaknuo je Repeša: "Kada su oni dobili samopouzdanje prepoznali sve naše ulaske u napade, nisu nam dozvolili igru 'dva na dva'. Tu smo ostali jako statični, igrali smo s puno viška driblinga, bez dodavanja, onda je pitanje bilo jedino s koliko će razlike utakmica završiti."

Žaleći zbog tako visoke razlike na kraju, hrvatski izbornik potom se okrenuo nastavku Eurobasketa. U četvrtak u 14:30 sati na redu je Gruzija, a Repeša ne želi da njegovi igrači spuste glave: "Nemamo pravo upasti u apatiju. Španjolci su bili favoriti u današnjoj utakmici, međutim, mi smo zaista razmišljali da možemo dobiti i na takav smo način pripremali utakmicu."

Ogled s Gruzijom mogao bi biti ključan u borbi za drugi krug. "Na papiru smo favoriti, ali to moramo pokazati na terenu - Poljaci su danas bili favoriti, pa su Gruzijci lagano dobili utakmicu. Dobro igraju, igrali su dobro cijeli pripremni period, čeka nas teška utakmica, moramo se mentalno i fizički oporaviti i odigrati najbolje što možemo."

Kapetan Roko Leni Ukić je pred kamerama HTV-a također žalio zbog ovako visokog poraza, osobito zbog pada u posljednjih 10 minuta: "Kroz tri četvrtine se vidjelo da igramo sa solidnom energijom, naša obrana je većim dijelom izgledala dobro, međutim, u napadu smo bili tragični i pojedinačno i timski. Nismo imali nikakvo rješenje za Gasola koji je zatvorio cijeli reket i potjerao nas iz reketa, vanjski šut nas nije služio - jednostavno, nismo imali nijednog poluraspoloženog pojedinca i onda se uvukla apatija. Na kraju je to u posljednjoj četvrtini izgledalo jako ružno."

Navijači su bili u Celju u ogledu sa Španjolskom, a Ukić zna koji je jedini pravi recept da dođu i u nastavku prvog kruga. "Nemam ih ja što osobno pozivati, mi ih moramo pozvati svojom igrom", kazao je, dodajući da je svjestan što će se dogoditi ako ne bude dobre igre: "Normalno da će ljudi, ako dođu, doći iz loših pobuda, kao što je bilo danas u zadnjoj četvrtini. Bilo tko da ih zove, nema smisla dok mi svojom prezentacijom na parketu ne pokažemo da zaslužujemo da nas prate."

Kapetan reprezentacije je ogled s Gruzijom nazvao ključnim, ističući kako su Gruzijci protiv Poljske pokazali svoju kvalitetu: "Ovo moramo stvarno zaboraviti što prije moguće, regrupirati se, zadržati obrambeni intenzitet koji smo imali danas. Ako budemo igrali ovakvu obranu protiv Gruzije, to će biti u redu, međutim, napadački jednostavno moramo napraviti sve drugačije i pokušati doći do nekih rješenja da to na nešto liči jer danas nije sličilo ni na što."

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 10:54
    Dobro jutro. Majski daj molim te reci mi di si plaća karte po 35 E jer ja san za centralnu tribinu platija 25 pa mi nije jasno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 09:35
    Pratim košarku skoro 40 godina. Istina zadnjih cca10godina ne intezivno.Moram konstatirati da nešto jadnije u životu nisam vidio. Naši su igrali na razini ženske košarkeu osnovnoj školi. Po sistemu snađi se druže. Mislim da nikada u životu nisam vidio toliko šuteva na koš koji nisu došli do koša... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 09:26
    a ti više nemaš pravo voditi Hr reprezentaciju i pozivati polu-igrače na velika natjecanja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 09:26
    Svaki dan priprema za jedan koš. Da smo se pripremali 50 dana, dali bi 50 koševa.Stoga predlažem pripreme od 80 do 90 dana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 08:35
    Katastrofa! Platim 35 EUR za karte iza koša, preko Saveza, Slovenci nesposobni i nespremni valjda nisu očekivali toliko naših navijača, dok sam ušao već je bilo 12-5 za Španjolce. Sreća da smo dobra ekipa pa je bio solidan provod i zajebancija, Da su imalo igrali košarku, došao bih još koji put... [više na forumu]
    Obrisan korisnik