Ostali sportovi

Podijeljeni svi dijamanti, sjajna utrka na 800 metara za Amana

Branimir Korać • subota, 07.09.2013.
Podijeljeni svi dijamanti, sjajna utrka na 800 metara za Amana
Foto: EPA

Posljednji miting Dijamantne lige održan je u Bruxellesu gdje je viđeno nekoliko dobrih natjecanja. Prednjačila je utrka na 800 metara za atletičare uz pobjedu Etiopljanina Amana, a odlični su bili i Renauld Lavillenie i Shelly-Ann Fraser-Pryce...

Prve su s natjecanjem krenule troskokašice gdje je novom pobjedom Kolumbijka Caterine Ibarguen osigurala ukupno slavlje. Ibarguen je bila konstantna na daljinama između 14.20 i pobjedničkih 14.45 i odnijela je pobjedu ispred Kimberly Williams iz Jamajke (14.34) i ove sezone najduže Olhe Saladuhe koja je skočila 14.31. Za Ibarguen je ovo bila šesta pobjeda u Dijamantnoj ligi ove godine što potvrđuje tezu o zasluženosti.

Jedini čovjek koji je ove sezone bacao preko 22 metra, Ryan Whiting, odnio je pobjedu u kugli. Whiting je bacio samo dva ispravna hica, međutim onaj iz treće serije od 21.45 bio je dovoljan za pobjedu i potvrdu ukupne pobjede. Drugi je bio Bugarin Georgi Ivanov s 20.95, a treći Čeh Ladislav Prašil s 20.79. U sjajnoj sezoni za Amerikanca, osvojio je Dijamantnu ligu, bio je drugi na Svjetskom prvenstvu i bacio je četiri najbolja hica ove sezone.

Kako glavni konkurent ove sezone Nijemac Raphael Holzdeppe nije došao u Bruxelles, Renauld Lavillenie je imao širom otvoren put prema novoj pobjedi. I na kraju ju je i ostvario srušivši pritom rekord mitinga skokom od 5.96. Lavillenie je tako za centimetar preskočio legendarnog Sergeja Bubku i Jeffa Hartwiga koji su svaki po dva puta slavili u Bruxellesu sa skokovima 5.95. Iza ukupnog pobjednika u Dijamantnoj ligi u ovoj disciplini, ostali su na drugom mjestu Grk Konstantinos Filipidis s 5.74 i Brazilac Augusto Dutra s istom visinom, ali iz više pokušaja.

U utrci van programa Dijamantne lige, onoj na 1000 metara, pobjedu je odnijela s najboljim rezultatom sezone Nelly Jepkosgei. Jepkosgei je u završnici bila brža od sunarodnjakinje Winny Chebet s istrčanih 2:35.43 dok je trećeplasirana bila Ruskinja Jekaterina Kupina.

U ženskom skoku u vis Ruskinje su odlučivale o ukupnoj pobjednici u ovoj disciplini. Na kraju je Svetlana Školina odnijela pobjedu s preskočenih 200 centimetara što joj je donijelo i ukupnu pobjedu ispred Ane Čičerove koja je s preskočenih 198 završila na drugom mjestu. Šveđanka Emma Green Tregaro zadovoljila se trećom pozicijom sa 196 centimetara.

Unatoč tome što je završio tek na trećem mjestu s 48.60 u foto finišu, Javier Culson je odnio pobjedu u Dijamantnoj ligi. Pobjednik briselske utrke Jehue Gordon istrčao je 48.32 i ostao tri boda prekratak u ukupnom poretku. Drugi u Bruxellesu bio je Osmar Cisneros sa stotinkom bržim vremenom od Culsona i četvrtoplasiranog Michaela Tinsleya.

Shelly-Ann Fraser-Pryce je potvrdila da je najbrža žena današnjice novom pobjedom i to uz rekord mitinga. Fraser-Pryce je 100 metara istrčala za vrlo brzih 10.72 i tako za četiri stotinke nadmašila dotadašnji rekord koji je držala Marion Jones. Iza Fraser-Pryce ostale su Alexandria Anderson s 10.97 i Carrie Russell s 10.99.

U izostanku Usaina Bolta, Jamajčanin Warren Weir je odnio pobjedu na 200 metara i usrećio se ukupnom pobjedom u ovoj disciplini. Weir je slavio s 19.87 i tako završio ispred Nickela Ashmeadea s 19.93 i Waltera Dixa s 20.12.

Zanimljiva je bila i utrka za ukupnu pobjedu na 3000 metara sa zaprekama kod atletičarku. Na kraju ju je odnijela Kenijka Milcah Chemos s 9:15.06, novim rekordom mitinga s kojim je u povijest poslala Juliju Zaripovu. Do samog finiša bila je to neizvjesna utrka, prijetila je odlična Etiopljanka Sofia Assefa, ali Chemos je izdržala i slavila.

Skromni rezultati upisani su u muškom troskoku gdje je pobjedu odnio Teddy Tamgho sa solidnih 17.30 čime je bio jedini troskokaš koji je otišao preko 17 metara. Drugi je bio ukupni pobjednik u ovoj disciplini Christian Taylor sa 16.89, centimetar boljim skokom od sunarodnjaka Willa Clayea.

Ukupnu pobjedu u muškom koplju zadržao je Viteszlav Vesely koji je s 86.67 bez problema osvojio drugo mjesto i tako zadržao prednost ispred pobjednika u Bruxellesu Tera Pitkamakija. Finac je bacio koplje do 87.32 u četvrtoj seriji nakon što je do tada držao tek sedmo mjesto. Antti Ruuskanen je na kraju završio kao treći s 83.64.

Usain Bolt je preskočio 200, ali nije 100 metara. Tamo je odnio pobjedu s 9.80 u dobroj utrci gdje je odmah iza njega stigao Michael Rodgers s 9.90 što mu je i najbolji rezultat ove sezone. Nesta Carter i Justin Gatlin na kraju su podijelili treću poziciju s 9.94.

Amantle Montsho je upisala poraz u tijesnom finišu na 400 metara, ali unatoč tome ostaje pobjednica na 400 metara u ukupnom poretku. U Bruxellesu ju je iznenadila Amerikanka Natasha Hastings koja je s 50.36 imala pet stotinki brže vrijeme od najveće zvijezde Bocvane. Treća je bila Ruskinja Antonina Krivošapka.

Izvrsnu utrku vidjeli smo na 800 metara gdje je Mohammed Aman potvrdio ukupnu pobjedu u ovoj disciplini i to na upečatljiv način. Istrčao je novi rekord Etiopije s vrlo brzih 1:42.37 čime je ujedno za gotovo sekundu popravio najbrže vrijeme ove sezone. Drugi je bio Nick Symmonds s 1:43.03, a treći Kenijac Ferguson Rotich Cheruiyot.

Dawn Harper-Nelson je na 100 metara s preponama s 12.48 potvrdila pobjedu u ovoj disciplini i slavila ispred drugoplasirane Sally Pearson za 15 stotinki. Šteta što nije nastupila Briana Rollins koja je ove sezone dominirala natjecanjima na koja je došla.

U sporoj utrci na 1500 metara Abeba Aregawi je još jednom iskoristila svoj jaki finiš i odnijela je novu pobjedu. Nezadrživa Šveđanka slavila je ispred Mercy Cherono s 4:05.41 i Hellen Obiri dvije Kenijke koje su prijetile do završnice.

Na 5000 metara za atletičare pobjedu na mitingu i u Dijamantnoj ligi odnio je Etiopljanin Yenew Alamirew spustivši utrku ispod 13 minuta na 12:58.75. Do kraja ga je pritiskao Bernard Lagat, ali Alamirew je ipak uspio izvući pobjedu.

Kirani James i Lashawn Merritt su otkazali nastup u Bruxellesu još ranije i to je iskoristio Martyn Rooney koji je nakon Zagreba još jednom slavio, ovaj put s 45.05, istim vremenom kao i Belgijac Jonathan Borlee.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!