Košarka

Još jedna ključna utakmica Hrvatske u borbi za drugi krug

Piše:Branimir Korać • subota, 07.09.2013.
Još jedna ključna utakmica Hrvatske u borbi za drugi krug
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija u subotu igra još jednu iznimno važnu utakmicu u borbi za drugi krug na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Gruzija je bila prva "povijesna", a Poljska će biti druga "povijesna utakmica". Poljacima je također ovo utakmica na sve ili ništa, njih bi poraz eliminirao iz borbe za prolaz...

Hrvatskoj gori pod petama, nema pravo na krivi korak i mora svladati Poljsku. No što tek reći za Poljake. Imali su dvije "lakše" utakmice i obje su izgubili, a na Prvenstvo su otišli, ne s pričama o drugom krugu, već s pričama o medalji.

Poljski mediji su u nevjerici nakon loših izdanja reprezentacije protiv Gruzije i Češke, dvije pobjede koje su unaprijed zaračunali nisu na kontu, a sada slijede susreti protiv Hrvatske, Slovenije i Španjolske. Danas priče predsjednika Saveza o uvjerenju u medalju i Marcina Gortata o potpunoj dominaciji u reketu izgledaju smiješno. Međutim, niti za Poljsku još uvijek nije sve izgubljeno.

Raspored dana

14:30 Skupina C Španjolska - Češka
14:30 Skupina D Rusija - Švedska

17:45 Skupina C Hrvatska - Poljska
17:45 Skupina D Italija - Finska

21:00 Skupina C Gruzija - Slovenija
21:00 Skupina D Turska - Grčka

Mi ćemo se nadati da će uskoro biti. Ukoliko Hrvatska upiše pobjedu, napravit će veliki korak prema prolasku u drugi krug. Ne samo da će napraviti rezultatski odličan posao, već će i dodatno dobiti na samopouzdanju koje kod dijela igrača nije baš na najvišoj razini.

Nećemo se više vraćati na utakmicu sa Španjolskom, pokušajmo to zaboraviti što prije iako bi treneri trebali zadržati snimku i pokazivati u klubovima i reprezentacijama što se sve ne smije raditi i kako se ne smije igrati. Ta je utakmica prilično dobar primjer za to.

Dvoboj protiv Gruzije je već donio pomak, ne neki veliki, ali dovoljan. Ponajprije u voljnom segmentu gdje je Hrvatska pokazala borbenost, a zahvaljujući nekim pojedinačnim izdanjima na kraju je i slavila.

Dontaye Draper je pokazao da je trenutno u najboljoj formi što se tiče razigravača, Dario Šarić je još jednom pokazao da zaslužuje i mora imati važniju ulogu u reprezentaciji. Na stranu sva poniznost i momčadska igra, na stranu Šarićevo (ne)iskustvo, on je igrač koji ima nevjerojatnu košarkašku inteligenciju, sposoban je puniti koš protivnika, razigrati momčad i svojom je energijom podići. Računajući pripreme i ovo Prvenstvo, Hrvatska je najbolje minute imala kada je na parketu bio Šarić.

I na pripremama i u ova prva dva susreta se jako dobro vidjelo da neki od igrača jednostavno ne mogu igrati na ovoj razini i njihov ulazak u igru ne donosi ništa dobroga. Nema potrebe forsirati i rotirati 12 igrača ako je jasno da neki ne mogu. Ako imamo osam-devet igrača koji mogu odgovoriti na ove zahtjeve, onda treba igrati s njih osam-devet. Bit će umora, bit će problema, ali valjda se nešto radilo i po pitanju fizičke pripremljenosti.

Protiv Poljske će Hrvatskoj trebati dosta energije i dobro je što ta utakmica dolazi nakon dana odmora. Poljaci nisu brza reprezentacija, imaju teškaše u svojim redovima i imaju problema s obranom u tranziciji. Uostalom, Gruzija ih je slomila ritmom, igrala je brzo i efikasno i tako je stigla do pobjede. Ako se utakmica svede na postavljene obrane i dugačke napade, neće biti dobro.

Svaki napad u kojem se Gortatu i Lampeu dozvoli postavljanje u njihove pozicije u reketu, u kojima im se dozvoli da predahnu, bit će mučan. Hrvatska ima igrače koji mogu odigrati brzo i nadtrčati Poljake. Taktički gledano moguća je preraspodjela minutaže u ovom susretu jer će upravo zbog brzine i tempa neki sporiji igrači imati manju minutažu - barem bi trebali imati.

Što smo vidjeli u petak

U petak su na rasporedu bile utakmice u skupinama A i B, a utakmica dana bila je ona između Makedonije i Srbije. Neupućeni promatrač teško bi pogodio tko je tu Makedonija, a tko Srbija da se igralo u neutralnim dresovima. Makedonci su se oporavili od dva startna poraza i odigrali svoju najbolju utakmicu u posljednji trenutak.

Sva ona glavna oružja koja ova reprezentacija ima viđena su jako dobro u ovom susretu. Bo McCalebb je samo potvrdio kako u dresu makedonske reprezentacije pogotovo izgleda nezaustavljivo, braniči Srbije nisu mu mogli ništa i bio je pravi vođa reprezentacije. Da je netko Peri Antiću rekao da malo povuče ručnu i ne forsira toliko tricu (1/9), poraz Srbije bi bio još viši.

Uostalom i konačnih 14 razlike je visok poraz, a mogao je biti i viši da Makedonci nisu stali u posljednjoj dionici i prednost koja je bliža 30 poena viška, ispustili na onu bližu desetak poena viška.

Da Mike Fratello zna što radi, pokazao je i u trećem kolu. Realno, skromnu reprezentaciju Ukrajine, doveo je pred vrata drugog kruga i trenutno je na vrhu s omjerom 3-0. Imaju Ukrajinci nekoliko zanimljivih igrača, međutim daleko je to od neke velike klase i tri pobjede iz tri kola su pomalo neočekivani uspjeh.

Francuzi polako hvataju zalet nakon šokantnog startnog poraza od Njemačke, a s razočaranjima su nastavili Izraelci koji su na dnu skupine bez pobjede.

Izrael je posebna priča. Nije to toliko loša reprezentacija, nikada Izrael niti nema po imenima baš toliko slab sastav, ali kada dođe veliko natjecanje već niz godina jednostavno nestane. Loša igra i loši rezultati još jednom razočaravaju izraelske navijače.

Spomenimo i kako je u skupini B BiH uspjela doći do prve pobjede svladavši Crnu Goru. Crnogorci su imali sve u svojim rukama, ali u završnih deset minuta BiH je konačno pokazala da zna igrati košarku i u svojoj prvoj kvalitetnoj četvrtini na ovom Prvenstvu, stigla je do pobjede.

U obje skupine je sve potpuno otvoreno, rasporedi do kraja su takvi da baš i nije najuputnije bilo što prognozirati. Ono što je sigurno - svatko svakog do kraja može svladati.

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska60:39Češka
Hrvatska74:70Poljska
Slovenija72:68Gruzija
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska60:39Češka
Hrvatska74:70Poljska
Slovenija72:68Gruzija
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 15:00
    Kog veseli baljezganje Cvitkovića neka gleda HTV, a ako neko nemože to slušati neka prebaci na FTV. Imaju solidne komentatore kao i ovi sa Sportske TV i TVSLO.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 14:58
    brat bratu bice 15-stak koseva za poljsku najmanje, nemamo nikakvu momacadsku igru a cehe mozda i dobijemo, ali dali ce to biti dovoljno?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 14:49
    poljska se oslanja na 3 pojedinca i nema tu nekoga kolektiva,ali nema ni kod nas nazalost pa ce ova utakmica opet odnit zivaca..triba se cuvat gortata jer dosad je bio los,al ako ga krene tesko ce ga tomic cuvat..a lampe i kelati su isto opasni,morace se u obrani igrat ozbiljnije malo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 14:19
    ovo ce vrlo vjerojatno bit jos jedna tekma za treniranje zivaca!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 13:23
    ovo će bit smjeh danas, predlažem tomiću da gleda danas lampea ne bi li nešto i primjenio protiv čeha... i sam rezultat nije toliko bitan, ''povijesna'' će bit ona protiv čeha, tada ćemo znat više o mogućim krugovima i koš razlikama..
    Obrisan korisnik