Košarka

Cedevita nije iskoristila svoje prilike u završnici pa Eurokup otvorila porazom u Bilbau

Kristijan Musa • utorak, 15.10.2013.
Cedevita nije iskoristila svoje prilike u završnici pa Eurokup otvorila porazom u Bilbau
Foto: FaH

Zagrebačka Cedevita se nakon tri uzastopne pobjede u regionalnoj ABA ligi zaputila prema Bilbau, gdje je odigrala prvu europsku utakmicu u novoj sezoni. U prvom kolu Eurokupa, natjecanja u kojemu su Vitamini osvojili treće mjesto prije dvije sezone, tijesno su poraženi od španjolskog Bilbaoa, aktualnog viceprvaka tog natjecanja.

Istina, domaći su pred ovu utakmicu bili favorit, no momčad Jasmina Repeše nije u Baskiju otputovala bez razloga. U cilju im je dakako, bila pobjeda. Utakmicu su otvorili poprilično dobro. Nakon sedam vezanih poena Gorana Sutona, uključili su se i Nolan Smith te Marko Tomas i Cedevita je imala prednost od +7 minutu prije kraja prve dionice. No, domaći su uspjeli stići taj zaostatak do kraja prve i početkom druge četvrtine te su prešli i u blago vodstvo.

Od tada se gledala izjednačena utakmica. I jedni i drugi su se trudili, da već u drugoj dionici steknu veći rezultatski suficit, ali ni jednima ni drugima to nije polazilo za rukom. Krajem prvom poluvremena hrvatski predstavnik je imao vodstvo, koje je na nešto više od minutu prije kraja izgledalo 36:32, no Bilbao je polaganjem Antanasa Kavaliauskasa i tricom Raula Lopeza na odmor otišao s prednošću od pola koša.

Domaći su gotovo kontinuirano vodili sve do kraja utakmice. Vitamini su u trećoj minuti nastavka imali vodstvo od jednog poena razlike, ali su Baski prešli u vodstvo i držali ga do samog kraja. No, Zagrepčani nisu bili bez svojih mogućnosti u ključnim trenucima susreta. Domaći su uspjeli razbiti Cedevitu krajem treće dionice, novom ključnom tricom Raula Lopeza za +8, no gosti se u posljednjih 10 minuta uspijevaju vratiti i utakmicu obogatiti neizvjesnošću.

Nakon što su se približivali do tri poena zaostatka, trica Axela Hervellea ponovno je odcijepila Bilbao te su šest minuta prije kraja imali prednost od sedam poena razlike. Onda su ponovno gosti u par navrata stigli do -3, da bi Bilbao redovno u protunapadu izvukao dobro rješenje. No, na posljednjem primicanju Cedevite do -3, u trenucima kada su se mogli vratiti u utakmicu Marko Tomas krade loptu Lopezu, ali je Smith gubi i omogućuje Alexu Mumbruu da pogodi presuđujuću tricu. U konačnici slavio je Bilbao se 82:77.

Alex Mumbru je predvodio Baske sa 19 poena, osam skokova i pet asistencija, dok je Raul Lopez ubacio 14 poena. Hrvatski košarkaš u redovima španjolskog predstavnika, Fran Pilepić odigrao je 30 minuta, a za to vrijeme postigao je 12 poena (2/3 za dva, 2/6 za tri, 2/2 slobodna) te bio treći strijelac momčadi. Upisao je još i dvije asistencije te po jedan skok, blokadu i osvojenu loptu. Drugi Hrvat u Bilbau, Zoran Vrkić zbog ozljede nije konkurirao za sastav.

Kod Cedevite je ponovno najbolji pojedinac bio američki razigravač Nolan Smith. Smith je u ovoj utakmici zabilježio 24 poena (4/8 za dva, 3/6 za tri, 7/9 slobodna) uz šest asistencija i pet osvojenih lopti. Marko Tomas je ubacio 13 (0/1 za dva, 3/6 za tri, 4/6 slobodna), dok je Goran Suton bio posljednji igrač Zagrepčana sa dvoznamenkastim brojem postignutih poena. Suton je pak postigao 10 poena (2/6 za dva, 2/3 za tri) uz pet skokova.

Eurokup, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dominion Bilbao Basket82:77Cedevita
EWE Baskets Oldenburg77:96Banco di Sardegna Sassari
Proximus Spirou59:83Elan Chalon
1Banco di Sardegna Sassari 73+38
2Cedevita 64+37
3EWE Baskets Oldenburg 54-2
4Elan Chalon 46-7
5Dominion Bilbao Basket 45+23
6Proximus Spirou 37-89

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dominion Bilbao Basket82:77Cedevita
EWE Baskets Oldenburg77:96Banco di Sardegna Sassari
Proximus Spirou59:83Elan Chalon
1Banco di Sardegna Sassari 73+38
2Cedevita 64+37
3EWE Baskets Oldenburg 54-2
4Elan Chalon 46-7
5Dominion Bilbao Basket 45+23
6Proximus Spirou 37-89

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mala truba16.10.2013. u 10:18
    da..jel zna tko na koliko je potpisao Nolan??nadam se bar 2 godine
    mala truba
  • mala truba16.10.2013. u 10:17
    odes u Bilbao i drzis se u tekmi do zadnje minute ! TO te ja pitam ! ovaj Pilepic bi legao na 2 Cedi ufff.... i da...samo ne neki Wright tipovi da se pojave, uzas, ovako lopta ide okolo, PG bomboncek , jos Nurkic kad prestane frajera izigravat na terenu bit ce super !
    mala truba
  • Obrisan korisnik16.10.2013. u 08:56
    Jbg...dobra tekma, šteta za poraz!p.s. vidim da će pilepić ove sezone imati minutažu, nakon što je otišao katsikaris. I u superkupu je prije par dana igrao po 30-tak minuta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2013. u 03:08
    Po meni cedevita ima nekakav izbor na širinu klupe mislim,dok Tomas uđe u formu a to je po njegovoj statistici prosijek oko 17 do 20 koševa,biti će dovoljno i za europu,po meni treba im igrač poput Gelabale ili A.Anderson,atletska 4 koja može i na 3 odigrat.
    Obrisan korisnik
  • loozer16.10.2013. u 01:05
    Nadam se da će uprava cedevite dovest jednog kvalitetnog šutera jer im stvarno treba, da su bar ostavili wrighta ili bar dovest englisha mislim da uz tomasa kad uđe u pravu formu tamo do 12.mjeseca uz strašnog smitha da bi to bila odlična ekipa, ali bez pravog šutera teško će napravit u europu... [više na forumu]
    loozer