Nogomet

Foto: Najugledniji litavski klub Žalgiris Vilnius osvojio SMScredit.lt A Lygu nakon 14 godina

Iz Vilniusa:Yasuyuki Nagatsuka • nedjelja, 10.11.2013.
Foto: Najugledniji litavski klub Žalgiris Vilnius osvojio SMScredit.lt A Lygu nakon 14 godina
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Jedini litavski klub koji je igrao u sovjetskoj višoj ligi nije uzeo naslov prvaka još od 1999. godine. Žalgiris je bankrotirao 2009. godine, nakon te tragedije navijači su sami krenuli obnoviti Žalgiris kao gradski klub. Nakon godinu dana vratili su se u prvu ligu, odmah su konkurirali za prvo mjesto s Ekranasom kombinirajući domaće igrače i ambiciozne strane igrače...

Od 2011. godine uprava je počela dovoditi i Hrvate, dosad su igrali Mario Jokić, Mario Grugurović, Tomislav Pek, Tomislav Prekratić i Vedran Gerc. Lani je momčad vodio hrvatski trener Damir Petravić. Trenutačno konstantno igraju dva naša nogometaša, stoper Luka Perić i desni bočni Andro Švrljuga.

Ova sezona je posebno uspješna za Žalgiris, osvojio je kup dvije godine u nizu i ostavio je trag u Europi. Izbacili su St. Patricks, Pjunik i susjedni jači klub Lech Poznan u kvalifikacijama Europske lige. Unatoč tome što su stradali na utakmicama s Red Bull Salzburgom u play offu, Žalgiris je jurišao na državni naslov.

Žalgiris je imao prednost 11 bodova nad drugim Atlantasom do 27. kola, ali zbog pritiska cijela momčad je ušla u krizu. Remizirao je četiri utakmice u nizu i ispustio osam bodova prednosti. Vodio je samo tri boda ispred Atlantasa prije zadnjeg 32. kola, a u slučaju istog broja bodova igrala bi se majstorica..

U posljednjem kolu je dočekao Suduvu na svojem LFF stadionu, Švrljuga je igrao od početka, a Perić nije igrao zbog suspenzije. Domaći igrači su napravili dosta šansi, ali lopta nikako nije ušla na mrežu. Poslije brojnih promašaja, primili su gol iz kontranapada i doživjeli je prvi poraz na LFF stadion ove sezone. Međutim, navijači nisu bili razočarni. Unatoč rezultatu 1:3, službeni spiker je objavio da je utakmica Atlantas - Banga ostala 1:1 te je nastala erupcija oduševljenja među igračima Žalgirisa. Prekinula se era Ekranasa, iduće sezone Žalgiris će igrati u kvarifikacijama Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.11.2013. u 15:37
    nagatsuka je dugogodišnji suradnik sportneta koji je svojedobno fotografirao na utakmicama dinama i reprezentacije (na mnogim starim slikama se još vidi njegovo ime kao autor). sada živi u litvi.mnogo zanimljivije od puke činjenice da piše o žalgirisu mi je ova rečenica u prvom odlomku:"trenutačno... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.11.2013. u 03:09
    o uspjehu litvanskog kluba kojeg trenira hrvat i za kojeg igraju hrvati, izvještava japanac!! svaka čast!
    Obrisan korisnik