Rukomet

Zagrebački mladi Lavovi kreću po iznenađenje kod jakih njemačkih Lavova

Zvonka Keliš • četvrtak, 14.11.2013.
Zagrebački mladi Lavovi   kreću po iznenađenje kod jakih njemačkih Lavova
Foto: Kristijan Komarica

Pred rukometašima CO Zagreba nov je težak, ali i itekako zanimljiv rukometni dvoboj, naime, vrijeme je za povratak na europske terene na kojima čeka bundesligaš RN Löwen. Aktualni osvajač Kupa EHF nakon neriješenog rezultata na startu nove sezone Lige prvaka samo se dizao u formi stoga sada u naponu snaga i s prepunom dvoranom očekuje svog novog suparnika, momčad hrvatskog prvaka koja u Njemačku stiže opuštena te željna novih europskih iznenađenja.

Najelitnije europsko klupsko rukometno natjecanje stiglo je i do svog petog kola što znači da je vrijeme za novi izazov za rukometaše Croatia osiguranja Zagreb koji će, naime, ovoga četvrtka gostovati kod nimalo lakog te itekako neugodnog bundesligaša Rhein-Neckar Löwena. U gradiću St. Leon-Rotu rukometna publika željna novih uzbudljivih dvoboja već naveliko čeka kako bi popunila mjesta već odavno rasprodane dvorane te kako bi svojoj momčadi bila onaj pravi osmi igrač u novome europskome dvoboju. Zagrebaši su u Njemačku, pak, otputovali svjesni jačine svog sljedećeg suparnika, ali i svoje kvalitete kojom zasigurno mogu namučiti, ali i možda iznenaditi.

Upravo iza momaka Borisa Dvoršeka u prethodna su četiri kola ostvarene dvije pobjede te dva poraza, naime, na startu nove europske sezona problema sa slovenskim Celjem nije bilo, uslijedio je potom još uvijek neprežaljeni poraz u Harkivu od Motor Zaporožja gdje je mogao biti osiguran bar bod, no puna dva stigla su potom u Rusiji slavljem nad St. Petersburgom protiv kojeg su rukometaši CO Zagreba konačno prikazali igru kakvu prikazuju svakoga dana na treninzima da bi u svom četvrtom ovosezonskom nastupu u Europi u svojoj Areni pretrpjeli uvjerljiv poraz od jakog Veszprema.

SEHA liga je, pak, hrvatskom, ali i aktualnom regionalnom prvaku do sada donijela mnogo zadovoljstva, posebice u mjesecu iza nas u kojem su ostvareni uistinu odlični rezultati protiv onih najjačih suparnika (Tatran Prešov, Vardar), a stigla su i priznanja stoga jedini poraz, onaj gostujući od Meškov Bresta, već pomalo može pasti u zaborav, naime, CO Zagreb s tek osam odigranih dvoboja te sedam ostvarenih pobjeda samo čeka svoj trenutak za povratak na sam vrh ljestvice.

"Pred nama je teška utakmica s jako kvalitetnim protivnikom o kojem ne treba previše pričati. Ići ćemo maksimalno, kao i protiv svakog protivnika, predobro treniramo stoga nam je cilj sada što više toga prenijeti na sami dvoboj. Kiks Löwena protiv Zaporožja bio je još na početku Lige prvaka, no kako sezona odmiče Nijemci su sve bolji i bolji, no dižemo se i mi u formi. Ne trebamo im pridavati preveliku pažnju jer je to ekipa puna kvalitetnih pojedinaca, mi trebamo gledati sebe i kao jedna momčad trebamo se suprotstaviti svom suparniku", rekao je uoči ogleda lijevi vanjski CO Zagreba Marko Matić.

Na putu ka tamo, ali i do možda zanimljivog iznenađenja protiv Nijemaca ovu dobro posloženu ekipu, koja sve više prebacuje svoju igru s treninga na sam teren za vrijeme dvoboja, stoga bi i dalje svojim dobrim danima trebali predvoditi vratari Stevanović i Ivić, dok su se u obrani kao odličan tandem po ozljedi Šandrka uvježbali Tonči Valčić i Matić. Uz posloženu i čvrstu obranu još samo napad treba odraditi svoje. Povratnik nakon ozljede itekako željan igre Mandalinić, kao i njegov kolega na suprotnoj strani Stepančić trebaju namjestiti svoje topove u rukama, a njihov momak u sredini Josip Valčić razigrati kako kružnog napadača tako i raspoložena krila među kojima se ponovno našao Lovro Šprem i zanimljiv dvoboj ne bi trebao izostati.

Netom prije dvoboja strateg CO Zagreba o narednom suparniku svoje ekipe je, pak, kazao: "Čeka nas teško gostovanje, protivnik koji konkurira za prvaka Njemačke i o njemu ne treba trošiti previše riječi. Fizički je dosta moćna ekipa, pokrivena na svim pozicijama i siguran sam da će dvoboj s tako kvalitetnom grupom pojedinaca biti veliko iskustvo za našu mladu ekipu", izjavio je Dvoršek te nadodao: "Ekipa je to s kojom se može nadigravati, a bilo bi fantastično kada bismo baš mi kreirali novu senzaciju protiv Löwena. Idemo se tamo postaviti i probati dobiti tu utakmicu. Pobjedu protiv iznimno kvalitetnog protivnika kao što je Löwen nitko ne može garantirati, ali mi obećavamo maksimalno zalaganje i pravu mušku utakmicu."

Iza favorita ovoga dvoboja jedna je od najuspješnijih sezona u povijesti Kluba u kojoj je ne samo osvojeno treće mjesto u Bundesligi te izravan plasman u Ligu prvaka već je osiguran i prvi povijesni trofej, onaj osvajača EHF kupa. Upravo stoga planovi za narednu sezonu bili su zasigurno još veći, a apetiti i želja za dokazivanjem također. Sama momčad ususret sezoni nije se suviše promijenila, okosnica ekipe ostala je ista, otišli su tek dvojica igrača, dok su redove ekipe popunili Hrvat Peribonio, kao i rođeni Mostarac Suton, ali i preostali vrijedni igrači Manojlović, Karason te Gorbok.

Najveća prijetnja upravo stoga i dalje su žestoka igra u obrani iz koje proizlaze laki pogoci kapetana Gensheimera, ali ostalih krila poput Groetzkog. No, osim sjajnog kapetana te njegovih kolega na krilu tu je prije svega prava rukometna vratarska nada te zalog za budućnost, Danac Landin, a mnogo za reći nakon njega zasigurno će imati i Myrhol, Roggisch, Šešum, Petersson, Du Rietz, Guardiola, ali i ostatak ove vrijedne ekipe njemačkih Lavova koju predvodi odličan Gudmundur Gudmundsson, od sljedeće sezone danski izbornik.

Mandalinić najavio moguće iznenađenje

Zagrebov do sada najbolji strijelac u novome izdanju Lige prvaka, mladi lijevi vanjski Stipe Mandalinić koji je je u Europi mreže zatresao 23 puta, zaliječio je ozljedu zadobivenu u susretu s Vardarom netom prije reprezentativne stanke te spreman i željan dobre igre, ali i pomalo nestrpljivo iščekuje dvoboj s RN Löwenom: "Puno smo se pripremali, gledali smo video isječke kao i za svaku utakmicu. Svi znaju tko je RN Löwen, to je odlična ekipa i mi u Njemačkoj nemamo što izgubiti stoga se idemo tamo boriti, trčati i pokazati da možemo iznenaditi. Jer zašto mi ne bi mogli iznenaditi RN Löwen kao što je recimo Vardar iznenadio Barcelonu ili Metalurg PSG."

Bundesligaška ekipa RN Löwena osim sjajne momčadi iza sebe ima i vrlo dobre rezultate te tako drži drugo mjesto u skupini A Lige prvaka nakon dvije ostvarene pobjede, onog iznenađujućeg remija s Motor Zaporožjem na startu europske sezone, kao i pretrpljenog poraza, dok i u njemačkome prvenstvu ponovno ima koješta za reći. Nakon 12 odigranih susreta čuva peto mjesto na ljestvici uz sedam pobjeda, a nakon reprezentativne stanke pamti tijesan poraz od Kiela te uvjerljiv povratak na pobjedničke staze protiv Bergischera.

Nijemci će tako u pobjedničkome ritmu željeti nastaviti i protiv CO Zagreba protiv kojeg znaju da im neće biti nimalo lako, a potvrdio je to i sam trener Gudmundsson: "Zagreb je momčad željna pobjeda i puna izuzetno talentiranih igrača", kratko je kazao trener RN Löwena o sljedećem suparniku svoje ekipe protiv koje je najavio potvrdu drugog mjesta u skupini te tešku borbu, ali je i otkrio koliko je njegovoj ekipi značilo slavlje u posljednjem kolu Bundeslige: "Za uigravanje za Zagreb dvoboj s Bergischerom bio je vrlo dobar, posebice nakon nesretnog poraza od Kiela."

Iza rukometaša CO Zagreba i RN Löwena do sada su četiri odigrana međusobna susreta u kojima su ostvarena tri neriješena rezultata, a hrvatski je prvak pretrpio i jedan poraz. Ekipe su se po prvi puta sastale prije punih pet godina, također u sklopu Lige prvaka, kada su upisana dva remija (33:33, 27:27) da bi snage u novim europskim dvobojima odmjerile još dva puta u sezoni 2010./2011. kada je Zagreb ponovno uzeo bod na gostovanju (27:27), dok je kod kuće poražen s tri pogotka razlike (28:31). Zanimljiva je, dakle, rukometna povijest ove dvije momčadi stoga uzbuđenja i napetosti ne bi trebalo nedostajati ni u petom međusobnom ogledu zagrebačkih i njemačkih Lavova.

Utakmica petoga kola Lige prvaka između RN Löwena i CO Zagreba počinje u 20.30 sati.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rhein-Neckar Löwen34:26RK Zagreb
Motor Zaporožje29:24St. Peterburg
Celje Pivovarna L.26:31Veszprem
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rhein-Neckar Löwen34:26RK Zagreb
Motor Zaporožje29:24St. Peterburg
Celje Pivovarna L.26:31Veszprem
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2013. u 16:46
    27:18
    Obrisan korisnik
  • dr00714.11.2013. u 14:50
    do 7 razlike za švabe je sve super!!!!
    dr007
  • rider1114.11.2013. u 11:58
    Kombinacija slike i naslova nije mogla biti bolje pogođena - mladi lav :)
    rider11