Rukomet

Zagrebaši u Zlatorogu protiv Celja traže ključne europske bodove

Zvonka Keliš • subota, 30.11.2013.
Zagrebaši u Zlatorogu protiv Celja traže ključne europske bodove
Foto: Davor Sajko

Pred rukometašima CO Zagreba ove je subote posljednji nastup na europskome tlu u sklopu prvoga dijela sezone, a sedmo kolo Lige prvaka odvodi ih u goste uvijek neugodnom slovenskom Celju koje zajedno sa svojom punom dvoranom već nestrpljivo čeka sučev zvižduk za sam početak ovog itekako važnog dvoboja.

Subota navečer označava kako je vrijeme da hrvatski i regionalni rukometni prvak ponovno pokuca na vrata Europe, ovoga puta na gostujućem terenu svog prvog ovosezonskog europskog suparnika i vječnog susjedskog rivala, ekipe Celja Pivovarne Laško. Nakon velikog dvoboja na otvaranju sezone Lige prvaka sedmo kolo tako nam ponovno donosi pravu rukometnu borbu kojoj mnogi tepaju nazivom balkanski El Clasico.

Momčad Croatia osiguranja Zagreb iza sebe je ostavila četiri neugodna europska poraza od kojih najviše još uvijek boli onaj kojeg je u Harkivu nanijelo Motor Zaporožje, no upisali su Zagrebaši i dvije vrijedne pobjede. U SEHA ligi gdje su na odličnome putu k obrani naslova regionalnoga prvaka, momci Borisa Dvoršeka odradili su deset susreta te pritom upisali odličnih devet slavlja, kao i onaj jedan poraz u gostima kod Meškov Bresta.

Dobra je to najava za ono što slijedi, a to je jedan od uistinu važnijih europskih dvoboja te prava borba za preostalo mjesto skupine A koje vodi u daljnji krug natjecanja u Ligi prvaka budući da su kako hrvatska tako i slovenska ekipa ostvarile isti omjer pobjeda i poraza te bi njihovi međusobni ogledi itekako mogli odlučivati o putniku u osminu finala.

Praktički junak dvoboja s njemačkim Lavovima, vratar Filip Ivić, uoči susreta s Celjem kazao je: "Za nas je dvoboj s Celjem najvažnija utakmica polusezone. Moramo pokazati sve što znamo, kako u obrani tako i u napadu. Celje je ekipa dosta slična nama, mlada, željna dokazivanja, igra moderan i brz rukomet. Na njoj će biti još veći pritisak jer igra pred svojim navijačima, a ova je utakmica od velike važnosti za obje momčadi", izjavio je Zagrebov vratar te nadodao: "Ako odigramo obranu kao protiv RN Löwena i podignemo efikasnost u napadu imat ćemo šansu za pobjedu. Najveći aduti Celja su krila i polukontra, znamo da Slovenci igraju čvrstu obranu, vuku brzi centar i da su jako opasni kada se razmašu. Moramo pripaziti na Marguča i Žvižeja s krila, na dobrog pucača Sliškovića te na srednjeg vanjskog Skubea koji zna razigravati i odlično vuče polukontru."

Kako bi Zagrebaši ostvarili svoj europski cilj te stigli upravo tamo trebat će ove subote u dvorani Zlatorog biti u svom pravom i najboljem izdanju, izdanju iz većeg dijela prošlotjednog susreta s njemačkim Rhein-Neckar Löwenom, izdanju u kojem vratari ne prezaju ni pred kime i ne boje se nikoga već zaključavaju svoja vrata u onim pravima trenucima. Izdanju u kojem je obrana čvršća no ikad, u kojem iskusni lisac Tonči Valčić u tandemu s Obranovićem pa i Šandrkom ne dopušta nijednom članu suparničke momčadi da prođe pored njih.

Izdanju u kojem Mandalinić, kada ga zatvore njegovi suparnici, vidi svog slobodnog igrača na krilu ili crti, a ovaj to iskoristi na najbolji mogući način. Izdanju u kojem top kojeg Stepančić polako, ali sigurno otkriva bude namješten baš onako kako treba te izdanju u kojem Zagrebov razigravač zna posložiti momčad da izludi svog suparnika do samoga kraja.

O važnosti dvoboja koji je pred njegovom momčadi te stanju u samoj ekipi uoči putovanja u Celje ponešto je kazao strateg CO Zagreba: "To je za nas najvažnija utakmica u skupini A Lige prvaka, direktna borba s Celjanima za treće ili četvrto mjesto, dakle, za plasman u eliminacijski dio sezone. Utakmica je to koja je u glavama naših igrača već duže vrijeme i za koju se spremamo još od RN Löwena", izjavio je Dvoršek te je otkrio kako ekipi itekako nedostaje ozlijeđeni Šušnja, no pohvalio je sve spremnije Obranovića i Šandrka te otkrio recept za pobjedu: "Bez obzira na paklenu atmosferu koja nas očekuje mi sebe vidimo kao bolju momčad i idemo tamo uzeti dva boda. Ako me pitate kakav je recept potreban za to, onda ću vam reći da fantastičnih 50 minuta protiv Löwena sada moramo preslikati i nadograditi na 60 minuta protiv Celja."

Nadodao je potom Dvoršek i riječ, dvije o jakim stranama subotnjeg suparnika CO Zagreba: "Celje krasi velika upornost, nikada ne odustaje i uvijek se bori do zadnjeg sučeva zvižduka. Činjenica je da je Celje vrlo opasno, ima strašnu sedmorku koja u većini slučajeva iznese najveći teret utakmice, ima dva sjajna golmana i nikada se ne zna koji će otvoriti utakmicu. Za nas je ključna figura srednjak Skube, ali isto tako cijenim i njegovu zamjenu Lekaja. Celje ima dobrog pucača u Sliškoviću, a sve je bolji i Zelenović koji ide svaki put na glavu i zabija sedam, osam golova po utakmici. Iako ih spominjem na koncu, najjače oružje su paklena krila Marguč i Žvižej. Unatoč sjajnim pojedincima smatram da je njihov forte momčad."

Celje se raduje podršci Florijana

Kružni napadač Celja Vid Poteko je, pak, uoči ogleda sedmoga kola Lige prvaka otkrio koliko njegovoj ekipi znače Florijanu, vjerni navijači slovenske momčadi: "Naša igra temeljit će se na snažnoj i dobroj obrani i brzome centru. Obrana u kojoj s velikom borbenošću odrađujemo veliki dio posla je, naime, naša jača strana te smo sigurni da će nam to biti još lakše raditi uz punu dvoranu. Utakmicu već svi nestrpljivo iščekujemo budući da bi nam pobjeda mnogo značila u borbi za plasman u osminu finala što je i naš cilj. Svi smo većinom mladi igrači i za nas je najveća nagrada samo igranje u Ligi prvaka pred punom dvoranom. Naši nam navijači daju dodatnu energiju kako bi od sve dali više no što možemo te isto očekujem u subotu."

Momčad slovenskog Celja u domaćem prvenstvu pamti vrlo dobre rezultate te se čvrsto drži na vrhu ljestvice, dok u Ligi prvaka za sada, kao i CO Zagreb, pamti dvije pobjede (St. Petersburg, Motor Zaporožje) te četiri poraza, posebice onaj posljednji u Mađarskoj gdje su Slovenci bili u punom naponu snaga te su se nakon sjajne borbe i mučenja Mađara kući vratili s minimalnim porazom, ali i velikim iskustvom. Na otvaranju sezone slovenska je momčad pokleknula u Zagrebu te je poražena 21:24, no na svom će terenu pred prepunom dvoranom Zlatorog i zasigurno užarenom atmosferom Zagrebašima željeti uzvratiti za poraz.

Na tom putu Celje bi predvoditi trebali vratari Lesjak i Skok, uvijek sjajni Skube, bivši igrač Nexea Slišković, kao i raspoloženi Zelenović koji je u Zagrebu uz krila Marguča i Žvižeja naprosto punio mrežu domaćina. Kada se tomu priroda čvrsta i agresivna obrana, onakva kakvu štuje i hrvatski trener Dvoršek, izvrstan dvoboj pa čak i rukometna poslastica u Celju ne bi trebala izostati.

Odličan susret u Celju najavio je stoga i trener domaće momčadi Vladan Matič: "Siguran sam da nas u subotu očekuje iznimno teška utakmica, kao i motiviran suparnik s vrlo dobro odabranom ekipom i odličnim trenerima. No, važno je da mi gledamo samo na svoju igru i vjerujem stoga da ćemo pred punim tribinama dvorane Zlatorog, uz pametnu igru i srčanost i borbenost, kao i maksimalan pristup, doći do željena dva boda."

Posljednji europski dvoboj ove dvije momčadi u prvome dijelu sezone ove će subote zasigurno pružiti pravu poslasticu svim ljubiteljima rukometa te će sedmo kolo Lige prvaka tako donijeti i 14. međusobni hrvatsko-slovenski okršaj. CO Zagreb će, naime, krenuti ka svojoj osmoj pobjedi, dok će Celje pokušati izboriti šesto slavlje, a vrijedi i vidjeti može li hrvatski prvak nakon sezone 2008./2009. po drugi puta uspjeti osigurati dvostruko slavlje nad Slovencima, kako kod kuće tako i u gostima, te time na najbolji mogući način okončati polusezonu u Europi.

Susret sedmoga kola Lige prvaka između Celja PL i CO Zagreba u dvorani Zlatorog počinje u 20.30 sati.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Motor Zaporožje26:32Rhein-Neckar Löwen
Veszprem29:20St. Peterburg
Celje Pivovarna L.26:20RK Zagreb
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Motor Zaporožje26:32Rhein-Neckar Löwen
Veszprem29:20St. Peterburg
Celje Pivovarna L.26:20RK Zagreb
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2013. u 16:24
    čini mi se da će se ponoviti scenarij od prošle sezone
    Obrisan korisnik