Rukomet

CO Zagreb sigurno korača regionalnim tlom te se okreće velikim europskim borbama

Piše:Zvonka Keliš • nedjelja, 29.12.2013.
CO Zagreb sigurno korača regionalnim tlom te se okreće velikim europskim borbama

Iza rukometaša CO Zagreba prvi je dio kako regionalne tako i europske sezone. I dok aktualni regionalni prvak sigurno korača ka novom nastupu na Final Fouru SEHA lige gdje želi obraniti osvojeni naslov, u Ligi prvaka predstoji mu prava borba za ostvarenje ovosezonskog cilja s najmlađom momčadi ikad. Netom prije novih podviga te velike bitke za osminu finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, trener CO Zagreba Boris Dvoršek samo za Sportnet osvrnuo se na polusezonu iza svoje ekipe.

Momčad Croatia osiguranja Zagreb u novu je sezonu krenula u potpuno hrvatskom tonu, predvođena još mlađim talentima i nadama, pravom hrvatskom rukometnom budućnosti, te iskusnim stručnim stožerom koji se po osvajanju naslova regionalnog prvaka samo dobro upotpunio, a sve to kako bi u Europi mlađa no ikad pokazala kako može zakoračiti stepenicu više i proći skupinu te kako bi uz to obranila kako regionalni naslov tako i onaj hrvatski te osvajača Kupa Hrvatske.

Krenuli su na svoj ovosezonski rukometni put Zagrebaši još krajem srpnja kada su započeli s itekako napornim i vrijednim pripremama koje su osim za početak nove regionalne sezone tempirane bile za prvi europski susret, točnije otvaranje Lige prvaka s Celjem. Samo otvaranje bilo je vrlo dobro, kako na europskom tako i na regionalnome tlu da bi potom uslijedio praktički listopad iz snova. Listopad u kojem je ekipa sjajno funkcionirala, bila uigrana, prikazivala točno ono što se od nje i tražilo, a kod individua i više i vrijedni bodovi bili su tu.

Međutim, uslijedio je tada studeni čiji je kraj obilježio pad aktualnog hrvatskog i regionalnog prvaka, možda i lagano razočaranje, nakon kojeg je momčad trebalo itekako dići, probuditi, osvježiti i vratiti na dobro poznate i uigrane staze. Iako za to, dakako, treba vremena, nadu u povratak na pravi put stvorili su zagrebački Lavovi u onom posljednjem, gostujućem susretu polusezone gdje su se protiv jakog Metalurga borili na pravi način i prikazali kako itekako znaju igrati rukomet.

Tako sada, nakon 13 odigranih susreta u SEHA ligi drže sigurno prvo mjesto na ljestvici s tek dva upisana poraza i jednim neriješenim rezultatom te 31 osvojenim bodom te odlično koračaju k novom izdanju regionalnog Final Foura. S druge strane, Zagrebašima je zanimljivo u Europi. Naime, u skupini A Lige prvaka u sedam dosadašnjih susreta upisali su tek dvije pobjede te pet neugodnih poraza što im je donijelo četiri boda te pretposljednje, peto mjesto na tablici stoga će europsko proljeće donijeti veliku borbu za ostvarenje zadanog cilja, prolaska u osminu finala ovoga natjecanja.

Dobro otvaranje kao uvertira za uistinu sjajan listopad

Otvaranje novog, trećeg po redu izdanja SEHA lige momčadi CO Zagreba u goste je u njihovu novu dvoranu Sutinska vrela u Podsusedu dovelo našički Nexe koji je u pravom hrvatskom derbiju uvjerljivo poražen, kao i Borac tjedan dana kasnije. No, ono što su svi s nestrpljenjem iščekivali i za što su se Zagrebaši toliko spremali stiglo je naredne subote u Arenu. Bilo je to europsko otvaranje sa starim dobrim znancem i susjedom, slovenskim Celjem.

"Znali smo da od prvog dana moramo biti u punoj formi na kojoj smo toliko radili kroz ljeto i cijele pripreme koje smo tempirali baš za početak Lige prvaka i samo Celje. Do tada smo super startali u SEHA ligi ostvarivši domaće pobjede da bi bili spremni za Slovence. Utakmica s Celjem bila je taktički jako zrela i zasluženo smo pobijedili, no ostaje tek žal što gol razlika na kraju nije bila veća", kazao je na početku svog osvrta na Zagrebovu polusezonu njegov trener koji se odmah prisjetio i poraza od Motor Zaporožja koji još uvijek boli.

Osvrt na polusezonu iza svoje momčadi ponudio je i lijevi vanjski Stipe Mandalinić koji se u dosadašnjem dijelu sezone pokazao zrelijim i mnogo boljim no one prethodne: "U Ligi prvaka smo mogli napraviti više, no dogodio nam se pad koji nije smio, ali što je tu je, šanse za prolaz u osminu finala i dalje su tu. Ostvarenim u SEHA ligi smo zadovoljni, vodeći smo na tablici i tu se moramo i zadržati kako bi s dobrim učinkom otišli na Final Four."

Mandalinić, kojemu su na temelju prikazanog stigle brojne pohvale od igrača mjeseca u SEHA ligi do odličnih pogodaka i poteza u Ligi prvaka, potom je također bacio mali pogled u Zagrebovu budućnost: "Sada moramo pobijediti u oba susreta kod kuće i čekati rasplet Celja i Motor Zaporožja, naime, u Mađarskoj teško možemo očekivati osvajanje bodova. U SEHA ligi ponovno smo jedni od glavnih favorita stoga ćemo nastaviti ka Final Fouru te pokušati obraniti osvojeni naslov."

"Stepančić je u Harkivu bio bolestan i to nam je bio velik hendikep iako je Šebetić odigrao jako dobru utakmicu tada. No, bez obzira na to imali smo veliku priliku za slavlje u Ukrajini, u nekoliko smo se navrata mogli i odvojiti na dva pogotka prednosti, no nismo uspjeli i zapravo smo sami sebe pobijedili. Također smo imali i nekoliko nesretnih situacija poput loše odbijenih lopti i slično. Upravo su nam one odnijele bodove", ispričao je Dvoršek te je nadodao: "Odigrali smo dobru utakmicu i mogli smo čak uzeti bod ili dva koji bi nam mnogo značili za prolaz dalje. Ovaj poraz više boli nego onaj u Celju budući da smo igrali dobro i bili blizu pobjede."

Vrijeme je nakon nesretnog poraza u Harkivu bilo da se Zagrebaši vrate sigurnim pobjedama i upravo su to učinili u SEHA ligi u kojoj je na domaćem tlu nadasve uvjerljivo svladan Partizan. Međutim, ukazao se tada bjeloruski Meškov koji je što sve zna odlučio pokazati upravo protiv Hrvata u svojoj dvorani Victoria čime Dvoršekovi momci upisuju svoj prvi ovosezonski poraz u SEHA ligi.

No, nakon poraza u Bjelorusiji zagrebačka se momčad pokazala u onom najboljem svjetlu. Sjajna izdanja prikazivala je cijela ekipa, a posebno se dobrim pokazao mladi Stipe Mandalinić čime je zaslužio svoje mjesto u najboljoj sedmorci mjeseca u SEHA ligi, dok je trener Dvoršek zasluženo proglašen trenerom mjeseca.

"Listopad je uistinu bio naš najbolji mjesec jer smo odigrali tri zaista velike utakmice. St. Petersburg smo nadigrali u drugome poluvremenu da bi potom slavili i u dva vrijedna domaća regionalna susreta. Protiv velikog protivnika poput Vardara bili smo taktički vrlo zreli, dok je dvoboj s Tatranom bio najbolji i najljepši do tada. Igrali smo lepršavo, brzo, zabili 42 gola i prikazali sve što moderan rukomet treba sadržavati. Taj je mjesec za nas stvarno bio super, mjesec po mjeri s puno dobrih rezultata ostvarenih u gustom rasporedu."

Pad u studenom okončan otkinutim bodom u Skoplju

Iako je naredni mjesec otvoren prvim slavljem CO Zagreba na Cetinju, ono što je uslijedilo nikako nije bilo lijepo. Zaredali su se, naime, europski porazi, teško se igralo i s Borcem, a iako je vrlo dobra igra prikazana u domaćem susretu s RN Löwenom najavljivala samo bolji Zagreb te bodove u Celju, tomu nije bilo tako. U možda i najvažnijem dvoboju polusezone koji bi mnogo pridonio Zagrebovu prolasku u osminu finala Lige prvaka, ova se momčad prikazala u svom možda i najlošijem izdanju.

Trenerova ocjena polusezone

"U SEHA ligi dao bih nam peticu, no u Ligi prvaka trojku, dakle kada se sve zbroji bila bi to dobra četvorka. Jako smo dobro odigrali u SEHA ligi budući da nije kiks izgubiti od Meškova u gostima ni od Metalurga kod kuće, a s druge strane svladani su Vardar i Tatran Prešov u jako dobrim dvobojima, kao i Lovćen u gostima po prvi puta, a na koncu je osvojen i bod u Skoplju. Liga je jača no ranijih godina i pokazali smo veliku kvalitetu time što smo na kraju prvoga dijela sezone prvi na ljestvici te blizu Final Foura", pojasnio je trener Dvoršek te je nadodao još riječ, dvije i o samoj polusezonu u Ligi prvaka.

"Za nastup u Ligi prvaka dao bih nam trojku budući da smo odigrali dobro kod kuće s Celjem i u gostima kod St. Petersburga, no i dalje boli onaj poraz od Motor Zaporožja te susret s Celjem protiv kojeg smo loše odigrali. S druge strane u susretima s Vezpremom i RN Löwenom jednostavno nismo imali šanse."

"Dogodio nam se taj pad, naime, igrali smo protiv jakih ekipa, posebice u Europi, a iako je RN Löwen bio dva puta bolji od nas mi smo odigrali vrhunskih 40 minuta protiv Nijemaca, a kada ćemo tako moći odigrati punih 50 ili 60 minuta bit ćemo spremni za prave rezultate. Treba nam samo strpljenja i vremena, na dobrom smo putu i sigurno je da se približavamo onim velikima", dodao je Zagrebov strateg te se potom osvrnuo i na pomalo neprepoznatljiv Zagreb na gostovanju u Celju.

"Utakmica s Celjem mnogo nam je značila, dobro smo se pripremali za nju i bili smo svjesni njene važnosti, ali odigrali smo najlošije do tada, pogotovo u napadu. Naravno, ne smijemo umanjiti kvalitetu Celja koje je odigralo zaista jako dobro te ujedno svoju najbolju utakmicu u obrani, dok smo mi odigrali loše, pogrešno taktički, bili smo prestatični i nismo se držali dogovora i sada se moramo još više boriti za prolaz dalje u Ligi prvaka."

Kraj prvoga dijela sezone Zagrebu je donio uranjen dvoboj s Lovćenom koji je ujedno dao tračak nade momcima koji su se nakon slovenskog poraza trebali itekako dići jer slijedila su dva uvijek teška i neugodna dvoboja s Metalurgom. U zagrebačkoj Areni momci trofejnog hrvatskog trenera Line Červara bolji su bili s pet pogodaka razlike, no kako je bivši hrvatski izbornik najavio netom prije uzvrata u Skoplju, momčadi CO Zagreba ne može se dogoditi da u tjedan dana izgubi dva tako važna susreta. I tako je i bilo. Zagrebaši su u Makedoniji na odličan način završili polusezonu te su je osim borbenošću i velikom željom okrunili i vrijednim regionalnim bodom.

"Ponosan sam na dečke i njihovu igru pred gotovo pet tisuća ljudi u Skoplju. Borili su se protiv velike ekipe kojoj je ta utakmica bila jedina u kojoj je momčad bila kompletna i s velikom željom za pobjedom. Upravo stoga moj je ponos još i veći jer izgubiti kod kuće od Metalurga predvođenog sjajnima Stanićem, Atmanom i Vugrincom nije ni sramota ni kiks, a potom doći u Skoplje i odigrati hrabru i otvorenu utakmicu jest sjajno. Zaslužili smo tamo i pobjedu, no spletom okolnosti susret je završen remijem, ali to je veliki bod za nas, jedan od onih pravih bodova osvojenih u gostima."

Pogled u budućnost

Nakon brojnih ozljeda koji su već u prvome susretu s Našičanima zadesile Zagrebaše vrijeme je da isti na proljeće nastupe u svom punom i zdravom sastavu, onom kompletnom i pravom na kojeg kako trener tako i njegov stručni stožer u potpunosti računaju i na kojem temelje onu najbolju igru koja će im itekako trebati kako bi ostvarili svoj europski cilj. Naime, po povratku nekolicine igrača CO Zagreba s europske smotre u Danskoj, na kojoj reprezentacija Hrvatske želi osvojiti zlato koje toliko nedostaje u njenoj kolekciji, iste treba osvježiti te uigrati s ostatkom ekipe koji će do tada ponovno naporno trenirati i pripremati se jer odmah na startu drugoga dijela sezone slijede nimalo laki regionalni, ali i još važniji europski ogledi.

"Iza nas je dosta naporna i zahtjevna polusezona kako u SEHA ligi tako i u Ligi prvaka, no dok smo u SEHA ligi i dalje vodeći te trebamo nastaviti s dobrim igrama, u Ligi prvaka smo izgubili važne dvoboje protiv Motora i Celja stoga u drugome dijelu sezone trebamo ostvariti pobjede i čekati rezultate Celja kako bismo prošli dalje", kazao je kratko mladi vratar CO Zagreba Filip Ivić koji je potom još dodao: "Imali smo i dosta problema s ozljedama, stalno nam je nedostajalo igrača te smo se tek na kraju kompletirali i odigrali dobro protiv Metalurga što bi nam trebala biti putanja za dalje."

"Imali smo uistinu peh s ozljedama te smo u nekoliko navrata morali mijenjati cijeli sustav igre. Pripremili smo sve s Obranovićem koji je slomio ruku u prvome kolu pa sa Šandrkom koji se potom ozlijedio pa sa Šušnjom koji je sredio kvadriceps na treningu te nam je tada bio ostao jedino sustav s Matićem koji se nije pokazao dobrim. Zbog povreda novih igrača koji su dovedeni kako bi ojačali obranu mi smo na tribini u jednom trenutku imali četiri igrača koji igraju odličnu obranu te zaslužuju svoje mjesto u prvih sedam."

"No, na proljeće kada ćemo biti kompletni bit ćemo agresivniji i bolji u obrani, a znamo i što trebamo poboljšati u napadu. Igra nam svakako može biti bolja, pokazali smo to i protiv Vardara i Prešova, trebamo biti lepršavi, brzi, poraditi na kretanjima, realizaciji i popraviti obranu na način da uvedemo više prekida, faulova i kontakta, dok u napadu moramo više trčati, igrati na brzi centar i biti puno organiziraniji", otkrio je trener Dvoršek jasnu viziju Zagrebove igre na proljeće kada je cilj slaviti kako protiv Motor Zaporožja tako i protiv St. Petersburga kod kuće te osigurati mjesto u osmini finala Lige prvaka.

"Moramo dobiti te dvije utakmice kod kuće i pokazati zube u Veszpremu. Znamo da ne ovisimo samo o sebi, no nadam se da ćemo dalje proći mi i Celje. Iako su u Celju nastali neki problemi vjerujem da i oni vide svoju priliku da budu treći u skupinu, a dok se Motor pojačava dovođenjem novih igrača, mi se pojačavamo iz vlastitih redova igračima koji se vraćaju nakon ozljede u punu formu", kazao je Dvoršek te dodao: "Tu su i Čorić koji je strašno napredovao, Kaleb koji će biti bolji i igrati više, Stepančić koji će biti jači, dići ćemo i Mandalinića, a tu je i Brozović koji će se odlaskom Marića vratiti na mjesto prvoga pivota, kao i Šandrk koji je inteligentan i ima odličan pregled igre."

"Ne bojimo se stoga nikoga i želimo slaviti u obje utakmice iako nam Motor dolazi u nezgodno vrijeme, nakon Europskog prvenstva s kojeg se igrači vraćaju svega deset dana prije samog dvoboja, no siguran sam da će se dobro spremiti za susret. Nadam se također kako neće biti previše rezultata koji nam ne idu na ruke te da će nam ove dvije pobjede biti dovoljne za prolazak u osminu finala", zaključio je strateg CO Zagreba.

Foto: Facebook - CO Zagreb

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.12.2013. u 02:07
    Ovaj Zagreb mi najviše liči na prenapuhano tajkunsko dijete... Spustite se već jednom na zemlju...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2013. u 14:18
    U ovom Zagrebu ističu se 4 do 5 igrača koji su daleko bolji od ostalih, a ostalo je čisti prosjek i to ne europski već regionalni prosjek i s tim se treba pomiriti, a govori o F4, za par sezona su sasvim neutemeljeni.
    Obrisan korisnik
  • zovche29.12.2013. u 12:54
    i ako moze argumenti ove recenice "iskusnim stručnim stožerom"???
    zovche
  • zovche29.12.2013. u 12:52
    doticna novinarka je vec u prvom odlomku napisala "najmladja" momcad, sto odmah da do znanja o kakvom se clanku radi... taj izgovor slusamo vec trecu godinu za redom i stvarno smo umorni od njega... to je farsa kojom "iskusni strucni" stozer uljepsava njihovu nesposobnost... [više na forumu]
    zovche
  • orangecrush29.12.2013. u 10:20
    Ne bih se baš složio s time da "drže sigurno prvo mjesto u SEHA ligi" s obzirom da ne ovisi o njima u ovom trenutku da li će ostati prvi. To je jasno s malim pogledom na tablicu. Općenito malo više kritičnosti, a malo manje suhoparnog izvještavanja u ovakvim člancima nebi bilo loše.
    orangecrush