Rukomet

Francuska u Dansku s kapetanom Fernandezom, Španjolska bez Šterbika

Mihaela Bradovski • utorak, 31.12.2013.
Francuska u Dansku s kapetanom Fernandezom, Španjolska bez Šterbika
Foto: Dario Dodić

Naporne i duge sezone ostavile su posljedice na rostere brojnih rukometnih vrsta, nadolazeće Europsko prvenstvo propustit će preko nekoliko velikih imena, no u toj skupini ipak neće biti Jerome Fernandez. Kapetan Francuske i ovog će siječnja predvoditi svoju momčad, a putu u Dansku sve je bliži i Thierry Omeyer. S druge strane, Španjolska će biti itekako oslabljena izostankom svog prvog vratara...

Francuski izbornik Claude Onesta na popis igrača koji su 27. prosinca započeli pripreme za Europsko prvenstvo u Danskoj uvrstio je 20 imena, a u posebnoj skupini našli su se Thierry Omeyer i Jerome Fernandez. Dobre vijesti liječnički tim servirao je Onesti uoči kraja prvog dijela priprema. Kapetan Fernandez dobio je zeleno svjetlo te će se naći na konačnom popisu putnika u Dansku.

"Lom na njegovoj desnoj ruci stvar je prošlosti. Fernandez neće sudjelovati u tri utakmice Zlatne lige, ali će nastaviti sa svakodnevnim treninzima", prenijeli su francuski mediji uz dodatak kako je kapetan Fenixa već odradio nekoliko solo treninga na kojima je njegova ruka dobro reagirala na napore.

Za razliku od Fernandeza Thierry Omeyer tek treba dobiti konačno dopuštenje liječnika, no i on je već u prvoj fazi priprema odradio nekoliko individualnih vježbi, "osjeća se spremnim za veće napore" te se stručni stožer Francuske nada kako će i na njega moći računati na EP-u.

S popisa 20 igrača otpao je pak Dunkerqueov Pierre Soudry. Ozljeda je razlog što drugi puta za redom poziv u reprezentaciju završava na ovakav način. U lipnju je morao propustiti kvalifikacijski susret, a sada je sigurno kako radna godina za njega neće započeti 2. siječnja kada počinje nastavak pripremnog ciklusa. Zbog ozljeda su ranije bez poziva ostali i Bertrand Gille te Xavier Barachet.

I dok francuskom stožeru ostaje nada što se pozicije prvog vratara tiče, izbornik svjetskih prvaka Manolo Cadenas ostao je bez svoje "jedinice". Arpad Šterbik 2013. završava kao jedan od petorice kandidata za igrača godine u izboru IHF-a, ali i s ozljedom lijevog koljena zbog koje je i definitivno otpao za akcije u Danskoj.

Španjolska vrata tako će najvjerojatnije čuvati vratarski dvojac iz LNH-a, Paris Saint Germainov Jose Manuel Sierra te mladi Gonzalo Pérez de Vargas iz Fenixa. 22-godišnji De Vargas sa 147 obrana, u prosjeku 11 po susretu, odnosno s 39 posto uspješnosti treći je vratar francuskog prvenstva nakon odrađene polovice sezone te svakako pripada skupini najugodnijih iznenađenja. Svojim je izdanjima u velikoj mjeri pomogao klubu iz Toulousea da proljeće dočeka na visokoj četvrtoj poziciji.

Iako će na drugom dijelu priprema sudjelovati i vratar Rodrigo Corrales te Alberto Aguirrezabalaga i Nacho Plaza španjolskih 16 za Dansku već je poznato. Cadenas najveće povjerenje ima u Alberta Rocasa, Jorgea Maquedu, Victora Tomasa, Raula Entrerriosa, Danija Sarmienta, Jose Manuela Sierru, Julena Aguinagaldea, Cristiana Ugaldea, Joana Canellasa, Virana Morrosa, Carlosa Ruesgu, Antonia Garcíju, Valera Riveru, Gedeona Guardiolu, Gonzala Pereza de Vargasa i Alexa Dujšebajeva.

Što se ostalih rukometnih vrsta tiče, od ranije je poznato kako će se Švedska za što bolji rezultat morati izboriti bez svoje najveće zvijezde Kima Anderssona, pod velikim znakom upitnika je i Laszlo Nagy zbog ozljede desnog koljena (MR pregled dogovoren za prvi dan siječnja), a s velikim se problemima tijekom prosinca morala suočiti i islandska struka.

Alexander Petersson, Ingimundur Ingimundarson i Olafur Gustafsson sigurno će propustiti Euro, dok je upitan i Kielov Gudjon Valur Sigurdsson koji je ozljedu zaradio na posljednjem treningu pred zadnje ovogodišnje bundesligaško kolo. Prvi dio Prvenstva, kako glase posljednje informacije, mogao bi propustiti i Arnor Atlason, a u istoj se situaciji nalazi i danski reprezentativac Anders Eggert.

Ulrik Wilbek Eggerta će poštedjeti u susretima skupine s Makedonijom, Češkom i Austrijom, a jedan od razloga je svakako i taj što je iz konkurencije otpao i Stefan Hundstrup te na poziciji lijevog krila Danska uoči drugog dijela priprema ima tek jednog zdravog igrača, Caspera Mortensena.

Izostancima bitnih igrača međutim niti ovdje nije kraj pa će tako Crna Gora u Dansku putovati bez kapetana Draška Mrvaljevića, Srbiji će nedostajati Nenad Vučković i Žarko Šešum, Poljskoj Tomasz Rosinski dok će s makedonskog popisa izostati Naumče Mojsovski.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2014. u 23:16
    opet ce rukoetasi slavit postenje,ponos sa drvenom oko vrata i nestrucnim goluzom i ostalim dotepencima
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG02.01.2014. u 13:15
    Jadna Španjolska ostala bez Šterbika, sad će im Španjolac morat branit :(
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik02.01.2014. u 10:03
    mi ćemo, čini se, imati strašnog J. Valčića, i tu vidimo našu šansu. Nepoznanica, koja će protivnicima utjerati strah u kosti...
    Obrisan korisnik