Košarka

Video: Perasoviću dvoboj protiv Gjergje, Petroviću poraz u susretu velikih brojeva

Branimir Korać • četvrtak, 09.01.2014.
Video: Perasoviću dvoboj protiv Gjergje, Petroviću poraz u susretu velikih brojeva

Prvi susreti druge faze Eurokupa donijeli su niz odličnih dvoboja. Dogodio se i jedan hrvatski trenerski i to u Valenciji gdje je Perasović nadmudrio Darija Gjergju, a do pobjede nije uspio doći niti Aco Petrović s Lietuvos Rytasom...

Skupina I

Prvi susret skupine I bio je na rasporedu još u utorak i ponudio je pravu dramu Nanterre je na kraju nakon dva produžetka bio bolji od Cantua sa 88:84. Domaćin je dočekao povratak Sergija Gladyra i Kevina Lischa i obojica su vrlo dobro odradili posao te pomogli Nanterreu da dođe do pobjede.

Gladyr je ubacio čak sedam trica iz 11 pokušaja, ukupno je ubilježio 30 poena čemu je dodao pet skokova. David Lighty ga je slijedio s 12 poena (5/8). Kod Cantua Adrian Uter je ubacio 25 poena (6/11) uz deset skokova, Joe Ragland 23 poena (8/18), a Maarten Leunen je uhvatio 12 skokova.

U drugom susretu skupine Ulm je na svom parketu potpuno nadigrao Karsiyaku i visoko je slavio 83:64. Domaćin je tricaškom kanonadom slomio otpor Karsiyake ubacivši čak 15 trica iz 32 pokušaja. I u takvoj igri Karsiyaka je još do posljednje četvrtine bila na jednoznamenkastom zaostatku, a onda se Ulm odvojio.

“Nemam što prigovoriti svojim igračima za ovaj nastup. Kao što smo se i dogovorili, odigrali smo jako dobru obranu, gosti su bili prisiljeni uzimati teške šuteve i jako dobro smo zatvorili Lyonsa i Batistea. Pogodili smo puno šuteva za tri poena što pokazuje da su naši razigravači odigrali jako dobru utakmicu i dijelili dobre lopte“, rekao je domaći trener Thorsten Leibenath.

Ulm su predvodili Edgar Sosa s 15 poena (4/9) i Keaton Nankivil s 14 poena (4/8). Kod gostiju po 18 poena ubacili su Bobby Dixon (6/14, šest skokova, pet asistencija) i Jon Diebler (5/10). Esteban Batista je dodao 12 poena (4/7) i 13 skokova.

Rezultati:
JSF Nanterre – Foxtown Cantu 88:84 (dva produžetka)
Ratiopharm Ulm – Pinar Karsiyaka 83:64

Skupina J

Dinamo Sassari je iskoristio svoje najjače oružje u pobjedi protiv Kolejlilera. Sjajnim šutom s vanjskih pozicija i s ubačenih 16 trica otišao je do vrlo visoke pobjede 103:67. Turci su s druge strane za tri poena šutirali tek 2/16 i u takvom odnosu snaga nisu imali šanse. Već u prvoj četvrtini Talijani su napravili seriju 17:0 za bijeg na visoku prednost koja je samo rasla u nastavku susreta te je u drugom poluvremenu Kolejliler gubio i s katastrofalnih 92:49.

“Bilo je puno osjećaja u igri ponovno nastupati u ovoj dvorani otkud nosim sjajne uspomene. Ključ je bio u našem lošem pristupu. Dinamo je odigrao odlično i ukoliko može ovako nastaviti, može napraviti puno. Nismo ispunili ništa od onog što smo dogovorili, odigrali smo jako loše i moramo dobro proučiti naš nastup“, rekao je Vanja Plisnić koji je susret završio s 12 poena (4/10) i pet skokova. Uz njega jedini koji je nešto odigrao kod gostiju bio je Vladimir Golubović s 27 poena (11/13) i šest skokova. U domaćem sastavu Caleb Green je ubacio 25 poena (10/15, trica 5/7), Omar Thomas 20 poena (8/12), Marques Green 14 poena (5/7) uz deset asistencija, a Linton Johnson je uhvatio deset skokova.

Loš šuterski dan imao je Gravelines i za to je kažnjen visokim porazom na svom parketu protiv Bamberga za kojeg nije nastupio Novica Veličković 86:67. Uz šut za dva 47 posto te za tricu samo 3/19, domaćin nije uspio uhvatiti Nijemce koji su se rano odvojili i serijom 7:0 na početku druge četvrtine pobjegli na dvoznamenkastu prednost koju nisu ispuštali do kraja susreta.

Predvodili su ih D'or Fischer s 20 poena (9/9) i pet skokova te Zach Wright sa 17 poena (8/10) i devet asistencija. Kod domaćina Steven Gray je ubacio 18 poena (5/11) uz šest skokova, Marcus Lewis deset poena (4/10) uz sedam skokova, a Ousmane Camara je uhvatio 12 skokova.

Rezultati:
Dinamo Banco Di Sardegna Sassari - Aykon TED Ankara Kolejliler 103:67
BCM Gravelines Dunkerque - Brose Baskets Bamberg 67:86

Skupina K

I bez svojeg jakog aduta Morana Rotha, Maccabi Haifa je slavio protiv ČEZ Nymburka. Izraelci su bili bolji sa 80:75. Već u prvoj četvrti Maccabi je pokazao kako ga u ovom susretu zanima samo pobjeda, uspio se odvojiti i Nymburk je konstantno hvatao zaostatak. Međutim kada god bi se gosti približili, Maccabi je imao odgovor i na kraju je zaslužio pobjedu koju je s linije slobodnih bacanja potvrdio Donta Smith.

“Znali smo da će ovo biti teška utakmica, igrali smo čvrstu obranu i stvari su funkcionirale za nas. Obrana je bila ključ, upravo nju smo okarakterizirali kao najvažniju i to nam je donijelo pobjedu. Zadovoljan sam svojom igrom, ljudi te nekada prosuđuju po broju poena i ne gledaju na ostalo, no ja sam spreman na naporan rad i napraviti sve što momčad od mene traži“, rekao je nakon susreta David Cubillan koji je upisao 14 poena (5/9). Dagan Yivzori je dodao 17 poena (7/9), a Donta Smith 15 (5/10) uz devet asistencija i osam skokova. Kod Nymburka Tre Simmons je upisao 23 poena (8/12), a Rašid Mahalbašić 16 poena (5/7) i devet skokova.

U sjajnoj formi i dalje igra Himki koji uz stopostotan omjer u VTB ligi ima i deset uzastopnih pobjeda u Eurokupu. Deseta je stigla kod Montepaschija koji je poražen sa 75:69. Gosti su se prvi put odvojili početkom drugog poluvremena, no Montepaschi je uspio smanjiti na 63:60 da bi James Augustine i Marko Popović vratili Ruse na sigurnu udaljenost.

“Jako sam sretan što smo ovdje slavili. U posljednjih 15 godina Siena je postala iskusna euroligaška momčad i nije lako ovdje igrati. Uložili smo puno truda, energije i igrali smo jako dobro 35 minuta da bi onda ušli u napadačke probleme. U ovoj skupini je važna i koš razlika, Montepaschi je sjajna momčad i kada dođe u Moskvu, šanse će biti 50:50“, rekao je gostujući trener Rimas Kurtinaitis.

Najbolji kod Himkija bili su Augustine s 19 poena (8/14) i 15 skokova te Mike Green (5/10, sedam asistencija) i Petteri Koponen (5/10) s po 12 poena. Marko Popović je za 23 minute ubacio 11 poena (1/3 za dva, 1/6 za tri), a Krešimir Lončar za 17 minuta deset poena (5/10 za dva, 0/1 za tri) uz šest skokova. Kod Montepaschija Joshua Carter je ubacio 17 poena (6/11) uz pet skokova, a Marquez Haynes je dodao 15 poena (5/12).

Rezultati:
Maccabi Haifa Bazan - ČEZ Basketball Nymburk 80:75
Montepaschi Siena – Himki 69:75

Skupina L

Crvena zvezda je sjajnim napadačkim nastupom lakoćom svladala Bilbao s visokih 105:87. Obrana gostiju nije imala nikakvih odgovora posebno u reketu gdje su Beograđani punili gostujući koš. Osim toga imali su i 16 skokova više, čak 28 asistencija i sjajan šut iz igre 42/64. Ključna je bila treća četvrtina u kojoj su se gosti našli u priličnom zaostatku i više ga nisu uspjeli nadoknaditi.

“Moram čestitati Crvenoj zvezdi, zaslužila je pobjedu. Mislim da je željela više pobjedu i to je pokazala na terenu. Teško je pobijediti momčad koja igra s toliko energije pred ovako fantastičnim navijačima“, rekao je nakon susreta Damir Markota koji je za 20 minuta ubacio osam poena (1/2 za dva, 2/2 za tri) uz dva skoka i dvije asistencije. Fran Pilepić je za 20 minuta dodao pet poena (1/2 za dva, 1/6 za tri), a Zoran Vrkić za deset minuta tri poena (0/1 za dva, 1 za tri). Najbolji kod Bilbaa bili su Dairis Bertans s 14 poena (5/7) i Antanas Kavaliauskas s 13 poena (6/7). Kod domaćina Charles Jenkins je ubacio 16 poena (5/8), a Boban Marjanović 14 poena (6/7) uz 12 skokova.

I bez startnog centra Primoža Brezeca Nižnji Novgorod je pobjednički napustio Atenu i svladao Panionios sa 89:75. Rusi su odradili odličan posao, iskoristili brojne promašene zicere domaćina i odvojili se serijom 11:2 u drugom poluvremenu nakon čega više nije bilo povratka za Panionios.

S po 17 poena Nižnji Novgorod su predvodili Luke Babbitt (7/9, pet skokova) i Dijon Thompson (6/8, osam skokova) dok su u domaćim redovima istaknuti bili Erick McCollum s 31 poenom (8/20, pet skokova) i Landon Milbourne s 15 poena (6/11) i osam skokova.

Rezultati:
Crvena zvezda Telekom – Bilbao Basket 105:87
Panionios Atena – Nižnji Novgorod 75:89

Skupina M

Bez ozlijeđenog Jakova Vladovića Union Olimpija nije uspjela na svom parketu upisati pobjedu protiv Hapoela iz Jeruzalema. Izraelci su slavili sa 69:66 iako su bili u teškoj situaciji, no na kraju su se uspjeli vratiti u igru. Na ulasku u posljednje tri minute Olimpija je imala prednost 64:60, vodila je i 66:65, no Derwin Kitchen je onda sam dovršio posao s naredna četiri poena.

“Ovo je bila utakmica dvije momčadi koje igraju na vrhunskoj razini i razlika između njih je minimalna. Ponekad je potrebna sreća, da Duncan nije ubacio tricu koja nas je vratila u utakmicu, izgubili bismo, a onda je Kitchen završio posao. Obje momčadi su imale problema s osobnim pogreškama jer se igralo vrlo čvrsto. Imali smo sreće, Olimpija je igrala bez važnog Vladovića i imala je otvorenu tricu za produžetak“, govorio je gostujući trener Brad Greenberg.

Najbolji kod gostiju bili su Kitchen s 14 poena (6/11) i pet asistencija te s po deset poena Lior Eliyahu (5/10, pet skokova), Yotam Halperin (3/7) i Josh Duncan (2/3). Kod Olimpije cijelu utakmicu je na klupi prosjedio Paolo Marinelli, a najbolji su bili Sasu Salin s 19 poena (6/17, 5/13 trica) i Alex Stepheson s devet poena (4/7) i osam skokova.

Banvit je potvrdio kvalitetu domaćom pobjedom protiv Budivelnika 92:85. Domaćin je slavio lakše nego što rezultat pokazuje, imao je plus 20 uoči posljednje četvrtine, no tu je dopustio Budivelniku da se približi u tri navrata na minus šest i zaprijeti. Ipak, bilo je dovoljno koncentracije u domaćim redovima da zaključe utakmicu. Prevaga na strani Banvita ležala je ponajviše u skoku gdje je domaćin uhvatio 42 lopte, a Budivelnik čak 20 manje.

“Čestitke Banvitu na pobjedi, znali smo koliko je teško ovdje računati na bodove. Imaju odličnu dvoranu, dobre navijače i pritisak sa svih strana. Banvit je odigrao upravo onako kako smo i očekivali. Posjeduje individualno iznimno jake igrače dok neki naši igrači nisu dobro odrađivali posao u obrani na čovjeka. Uz slabu obranu nemate šanse za pobjedu iako smo u posljednjoj četvrtini pronašli energiju i snagu za povratak“, rekao je trener gostiju Ainars Bagackis.

Kod Banvita bolji od ostalih bili su Chuck Davis s 20 poena (8/14) i osam skokova te Sammy Mejia sa 16 poena (5/8) i sedam skokova. Kod gostiju Blake Ahearn je ubacio 22 poena (7/13), a Darjuš Lavrinovič 20 poena (7/13).

Rezultati:
Union Olimpija - Hapoel Migdal Jeruzalem 66:69
Banvit Bandirma - Budivelnik Kijev 92:85

Skupina N

Teška utakmica je iza Albe i Strasbourga u kojoj su na kraju uspješniji bili Berlinčani. Iako su vodili od sredine druge dionice pa sve do početka posljednje četvrtine, na kraju su morali spašavati pobjedu. Serija 17:3 stavila je Strasbourg na pole position, međutim tricama raspoloženog Davida Logana i pobjedničkim košem Reggieja Reddinga, Alba je stigla do pobjede 72:70. U zadnjih 30 sekundi gosti su pokušavali tricama preko Antoinea Diota i Bootsyja Thorntona doći do pobjede, ali nisu bili uspješni.

“Bila je ovo jako teška prva utakmica, Alba je dobra momčad i to smo znali. Mi smo posljednjih tjedana imali više vremena za odmor i bolje smo otvorili utakmicu. Druga četvrtina je bila potpuna suprotnost, ali smo ostali blizu, pa čak i u trećoj četvrtini kada je Alba ponovno ušla u seriju. U posljednjoj dionici smo imali odličan protok lopte i priliku za pobjedu, ali David Logan je pogađao nevjerojatne šuteve“, rekao je trener Strasbourga Vincent Collet.

Logan je predvodio Albu s 24 poena (8/13, 8/12 trica), a Redding je dodao deset poena (5/9). Leon Radošević je za 18 minuta ubacio tri poena (1/7 za dva) uz dva skoka. Kod gostiju Romain Duport je upisao 19 poena (8/9) uz osam skokova, a Louis Campbell 12 poena (5/7) uz pet asistencija.

Radnički je odigrao dobru utakmicu na gostovanju u Ukrajini, međutim malo će mu to značiti jer je na kraju ipak upisao poraz. Himik je slavio sa 73:68 ponajviše zbog odlične igre u završnici susreta. Do posljednjih pet minuta Radnički je igrao jako dobro, no tu je došlo do pada koncentracije što je domaćin znao iskoristiti.

“Kontrolirali smo utakmicu od početka pa sve do 30., 35. minute. U zadnjih pet minuta nam je pala koncentracija i dozvolili smo protivniku previše laganih poena i to nam je odnijelo pobjedu“, smatra Marko Brkić koji je ubacio 12 poena (4/9). Uz njega kod Radničkog su dobro odigrali i Dušan Mlađan s 15 poena (6/11), Marko Marinović s 14 poena (4/10), osam asistencija i pet skokova te Stefan Birčević koji je uhvatio deset skokova. Kod pobjednika po 14 poena ubacili su Jamal Shuler (6/17, pet skokova), Rolands Freimanis (6/13, devet skokova) te Paul Delaney (6/7, šest skokova i šest asistencija).

Rezultati:
Alba Berlin – Strasbourg 72:70
Himik Južne – Radnički Kragujevac 73:68

Skupina O

U hrvatskom trenerskom dvoboju u Valenciji Velimir Perasović je očekivano odnio pobjedu protiv Darija Gjergje. Valencia je jednostavno prejaka za Oostende, odigrala je osim toga i vrlo kvalitetnu utakmicu te je na kraju zaslužila visoku pobjedu 101:74 nadigravši goste u svakom segmentu igre.

“Vjerujem da moji igrači, posebno oni mlađi, moraju još učiti kako se igra protiv momčadi na ovakvoj razini. Kada smo vidjeli skupinu, znali smo kako ćemo težak posao imati jer su Valencia i Unics jedni od glavnih favorita za osvajanje Eurokupa“, rekao je Gjergja nakon poraza.

Standardno odlične utakmice u dresu domaćina odigrali su Bojan Dubljević koji je ubacio 18 poena (5/11) uz 12 skokova te Justin Doellman koji je dodao 17 poena (7/12). Kod Oostendea Ryan Thompson je ubacio 21 poen (6/10), a po 12 poena su dodali Khalid Boukichou (5/5) i Brent Wright (5/10, pet skokova).

Unics je uspješno otvorio drugu fazu Eurokupa gostujućim slavljem u Poljskoj kod Stelmeta 77:72. Poljaci su u završnici susreta zaprijetili, četiri minute prije kraja su poveli 70:69, no onda je stvari u svoje ruke uzeo Andrew Goudelock koji je nanizao šest poena i odveo svoju momčad do slavlja.

“Jako dobra utakmica iako smo imali određenih problema, posebno u prvom poluvremenu. U obrani smo u tim trenucima loše reagirali, Stelmet je imao prilike za alley-oopove i otvorene trice i to ne smijemo dopuštati. U drugom poluvremenu se osjetila kemija u momčadi i zaigrali smo puno bolju obranu. Sretni smo pobjedom na vrućem gostovanju“, rekao je trener Rusa Andrea Trinchieri.

U njegovom sastavu Goudelock je ubacio 17 poena (7/17) uz pet skokova, a Chuck Eidson je dodao 13 poena (6/12) uz sedam skokova. Kod domaćina po 14 poena su ubacili Vladimir Dragičević (5/11, sedam skokova) i Lukasz Koszarek (5/10, šest asistencija).

Rezultati:
Valencia Basket Club – Telenet Oostende 101:74
Stelmet Zielona Gora – Unics Kazan 72:77

Skupina P

U utakmici u kojoj su obrane bile u drugom planu Bešiktaš je slavio na gostovanju u Vilniusu kod Lietuvos Rytasa sa 103:101. Dvoboj velikih brojeva ne kraju je otišao na stranu Turaka koji su trebali posao i mirnije završiti, imali su i 18 poena prednosti u posljednjoj četvrtini da bi dopustili Lietuvos Rytasu da utakmicu zaključi serijom 19:3. Priliku Lietuvos Rytasu u završnici je pružio Tomislav Ružić promašenim oba slobodna bacanja nakon čega Zabian Dowdell ipak nije pogodio sa sirenom za produžetak.

“Napravili smo veliku pogrešku kada smo dopustili Bešiktašu da tako dobro uđe u utakmicu. Nismo bili agresivni i pogađali su iz laganih pozicija i nakon toga su dobili samopouzdanje, zabili više od deset vrlo teških šuteva s istekom napada. Nismo napravili dovoljno u obrani da zaustavimo protivnika na perimetru i u pick&roll igri“, komentirao je nakon susreta Aco Petrović.

Bešiktaš su do pobjede odveli Chris Lofton s 23 poena (9/16, 5/10 trica) i Bradley Buckman s 20 poena (6/12) i pet skokova. Ružić je za 12 minuta ubacio četiri poena (1/3 za dva) uz dva skoka. Kod Lietuvos Rytasa Martinas Gecevičius je ubacio 24 poena (8/14), Zabian Dowdell 20 poena (7/9), a po 17 su dodali Juan Palacios (6/9, osam skokova) i Renaldas Seibutis (3/9, pet skokova, pet asistencija). Omar Cook je dodao deset asistencija.

Rezultati:
Lietuvos Rytas – Bešiktaš 101:103

Foto - Miguel Angel Polo, valenciabasket

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.01.2014. u 13:28
    Zabit 101 i izgubit (u Europi) to je specijal Ace Petrovića... Trči i pucaj , a obranu ćemo igrati sutra. Ludilo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.01.2014. u 10:55
    sportnet užitak vas je čitati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.01.2014. u 08:36
    Još ne mogu oprostiti Ciboni što je pustila Perasa...
    Obrisan korisnik