Rukomet

Island i Španjolska uvjerljivim pobjedama započeli nastup na Europskom prvenstvu

Jelena Bagarić • nedjelja, 12.01.2014.
Island i Španjolska uvjerljivim pobjedama započeli nastup na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

Utakmicom skupine B između Islanda i Norveške započelo je 11. Europsko prvenstvo u rukometu za muškarce u Danskoj. Islanđani su bez većih problema svladali svoje susjede Norvežane koji unatoč razbranjenosti vratara nisu mogli protiv Islanda. U drugom su se susretu aktualni svjetski prvaci lako obračunali s Mađarima koji su pokleknuli krajem prvog dijela i time omogućili Španjolcima da ostvare prvu pobjedu na prvenstvu.

Island – Norveška 31:26 (16:10)

Skandinavski derbi koji je otvorio Europsko prvenstvo u Danskoj ipak je otišao na stranu Islanda. Izabranici Arona Kristjanssona, unatoč problema s ozljedama uspjeli su zbiti svoje redove i bez većih problema osvojiti prve bodove na Europskom prvenstvu koji im otvaraju put za prolazak skupine. Norvežane je pobjede prije svega koštalo loše prvo poluvrijeme, dok su u drugom odigrali bolje, ali nedovoljno.

Hrvatski suci

Čast da zajedno s reprezentacijama Islanda i Norveške otvore Europsko prvenstvo u Danskoj imao je i hrvatski sudački par Matija Gubica i Boris Milošević. Sad već tradicionalno Gubica i Milošević, uz hrvatsku reprezentaciju, predstavljaju Hrvatsku na velikim europskim smotrama. Podsjetimo, za vrijeme prijateljske utakmice između Hrvatske i Tunisa Gubica i Milošević dobili su nagradu za najbolji sudački par u Hrvatskoj.

Islanđani su imali odlično otvaranje utakmice. Već u osmoj minuti vodili su 6:1, no u istoj minuti Aron Palmarsson zadobio je ozljedu gležnja te nije mogao nastaviti utakmicu. Još nije poznato koliko je ozljeda ozbiljna i hoće li moći nastaviti natjecanje.

Norveški napad u početnoj fazi utakmice nije izgledao dobro. Gudjon Valur Sigurdsson u 11 . minuti podigao je prednost na šest pogodaka. Uspjeli su Norvežani serijom od tri pogotka doći na samo tri pogotka zaostatka, no Islanđani su se ponovo vratili na šest.

I u nastavku su reprezentativci Islanda nastavili s dobrim igrama. Norvežani su pokušavali smanjiti zaostatak, no prednost koju su Islanđani stekli u prvom dijelu bila je dovoljna do kraja utakmice. Pred sam kraj utakmice Norvežani su došli na četiri pogotka zaostatka, no Sigurdsson je zabio osam sekundi prije kraja za konačnih 31:26.

Island je do pobjede predvodio Sigurdsson koji je postigao devet pogodaka, a s tri manje slijedi ga Örn Asgeir Hallgrimsson koji je na svoj konto upisao šest pogodaka. Kod Norveške istakao se vratar Magnus Dhal sa 16 obrana, dok su se u igri iskazali Harald Reinkind sa šest, te Havard Tvedten s četiri postignuta pogotka.

Španjolska – Mađarska 34:27 (17:10)

Drugi susret dana u Gigantiumu odigrale su reprezentacije Španjolske i Mađarske. Slično kao što su to u prvoj utakmici učinili Islanđani, Španjolci su se već u ranoj fazi utakmice rezultatski odvojili i što im je omogućilo da usmjere utakmicu prema pobjedi. Mađari su tek u drugom dijelu uspjeli pružiti kakav taka otpor, no prednost koju su izabranici Manola Cadenasa stekli u prvom dijelu ipak im je bila nedostižna.

Serijom od tri pogotka u svoju prvu utakmicu na europskoj smotri krenuli su Španjolci. U petoj minuti Mađari preko Petera Gulyasa postižu svoj prvi pogodak za 3:1. Međutim, brzo to rješavaju Španjolci koji ponovo podižu svoju prednost. Na četiri pogotka zaostatka Mađari su se držali do 14. minute kada je prednost Španjolske na 9:3 povećao Victor Tomas. Ipak, bude se Mađari i sa serijom od četiri pogotka dolaze na samo dva pogotka zaostatka, a u 23. minuti Timuszin Scuch postigao je pogodak za 10:9. No, u posljednjih deset minuta prvog poluvremena Mađari padaju u igri, a odlično to koriste aktualni svjetski prvaci koji s četiri uzastopna pogotka grade velikih sedam pogodaka prednosti za poluvremenu.

Uspjeli su izabranici Lajosa Mocsaja u prvih deset minuta nastavka smanjiti zaostatak. U 38. minuti Gergo Ivancsik pogodio je za 19:14. Međutim, dalje od toga nije išlo. Španjolci su bez većih problema čuvali svoju prednost pa je čak povremeno i još povećavali. Najveću prednost imali su u 44. minuti nakon što je Juan Andreu zabio za 26:18. Još jednom su Mađari uspjeli doći na minus pet, ali Španjolci su ponovo podigli na sedam. Za konačnih 34:27 četiri sekunde prije kraja pogodio je Antonio Garcia.

Najefikasniji kod Španjolske bili su krilni igrači. Po pet pogodaka zabili su Tomas i Albert Rocas, a jedan manje postigli su Valero Rivera i Andreu. Mađarsku je predvodio Ivancsik koji je postigao šest pogodaka, a vratar Roland Mikler uknjižio je deset obrana. Španjolska je tko, jednako kao i Island napravio korak k prolasku u drugi krug. Mađarska će svoju prvu pobjedu tražiti u ponedjeljak protiv Islanda, dok će Španjolska odmjeriti snage s Norveškom.

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Island31:26Norveška
Španjolska34:27Mađarska
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Island31:26Norveška
Španjolska34:27Mađarska
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido12.01.2014. u 20:53
    Ma Danci igraju u glavnom terminu, elitnom kada je gledanost najveca oko 20:00 sati...
    nido
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 20:17
    Šta je bilo sa najboljim Islandskim igračem??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 20:00
    Ne bi vas ubilo da napisete nesto o ozljedi Palmarssona
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 19:39
    Obično domaćin igra u prvoj utakmici, čudno nekako organizirano to da Danska nije igrala u utakmici otvaranja, ali od EHF-a me to nekako ne iznenađuje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 19:05
    Mogao bi vrlo lako nadam se i da hoće Island biti prvi u ovoj grupi!
    Obrisan korisnik