Rukomet

Hrvatska pohod na europsko zlato započinje dvobojem s Bjelorusima

Iz Kopenhagena:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • ponedjeljak, 13.01.2014.
Hrvatska pohod na europsko zlato započinje dvobojem s Bjelorusima
Foto: Davor Sajko

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u ponedjeljak predvečer otvara Europsko rukometno prvenstvo u Danskoj, a snage će u prvome dvoboju odmjeriti s ekipom Bjelorusije. Momčad Iourija Čevcova u svom će trećem europskom pohodu pokušati poremetiti put koji si je Hrvatska zadala, dok će Kauboji na samome otvaranju tražiti prvu pobjedu važnu za stvaranje još bolje, pobjedničke, atmosfere u momčadi.

Pred rukometašima Hrvatske nalazi se prva stepenica u borbi za jedino zlato koje nedostaje uz ono svjetsko i olimpijsko, naime, u ponedjeljak u Brondby dvorani nasuprot izabranicima Slavka Goluže naći će se bjeloruska ekipa koja na dva europska natjecanja, na koliko je do sada sudjelovala, nije zabilježila dobre rezultate. Bjelorusi su tako u Portugalu 1994. zauzeli osmo mjesto, dok su u Norveškoj 2008. bili tek 15.

S druge strane Hrvatska, koja iza sebe ima deset odlazaka na europska prvenstva, dolazi na ovogodišnji Euro kao jedina momčad u povijesti koja s tri posljednja velika natjecanja čuva brončana odličja.

Tijekom priprema za nadolazeću smotru mnoge reprezentacije muku su mučile ozljedama i suočile se s činjenicom da jedni od njihovih najvažnijih igrača neće vidjeti Dansku. Hrvatska nije bila jedna od tih sve do pripremne utakmice s Tunisom kada je nakon neugodnog udarca u koljeno, nakon samo sedam minuta susreta, s terena izašao Blaženko Lacković. Na izborniku Goluži bila je teška odluka, voditi popularnog Laca u Dansku ili ne, te je, ne želeći riskirati daljnju ozljedu svog lijevog vanjskog igrača istog ostavio kod kuće, dok je potom na Euro poveo 18 igrača među kojima sigurno mladi Stipe Mandalinić može upotpuniti Lackovićevo mjesto, a ne smije se zaboraviti ni iskusni Damir Bičanić.

Štrlek i Duvnjak najavili susret s Bjelorusijom

Lijevo krilo Kielcea i hrvatske reprezentacije, Manuel Štrlek, naglasio je važnost dobre igre Hrvatske na prvoj utakmici Europskog prvenstva: ''Poznato je da je jako važno dobro odraditi prvi dio. Sjećamo se s prošlih natjecanja da kada smo u drugi dio ušli s maksimalnim brojem bodova da je bilo puno lakše izboriti polufinale, ali ne treba gledati tako daleko jer su sve to kvalitetne ekipe i treba ići utakmicu po utakmicu.''

Domagoj Duvnjak, hrvatski srednji vanjski koji je nedavno uvršten i u najuži izbor kandidata za najboljeg svjetskog rukometaša godine kojeg provodi Svjetska rukometna organizacija (IHF), o prvim suparnicima na Euru je, pak, rekao: ''Na papiru izgleda vrlo lagana skupina, ali to su sve nezgodni protivnici. Prva utakmica, na kojoj moramo probiti led, je Bjelorusija, a to je uvijek najteži dvoboj. Imaju Sjarheja Rutenku kao vođu i dosta dobrih igrača i zasigurno će biti teže nego u Španjolskoj. Hrvatska mora gledati na sebe i svi igrači moraju dati sve od sebe kako bi se pobijedilo.''

Stručni stožer Hrvatske tako može računati na 18 spremnih i motiviranih igrača, a prvenstveno na Domagoja Duvnjaka, predvodnika reprezentacije i aktualnog osvajača Lige prvaka s HSV-om te jednog od najboljih rukometaša svijeta. Naravno tu su još iskusni kapetan Igor Vori, sjajan Mirko Alilović koji svojim obranama, kako u Veszpremu tako i reprezentaciji, mnogima može biti uzor, sjajna krila Ivan Čupić, Zlatko Horvat i Manuel Štrlek, stup obrane Jakov Gojun kao i Marko Kopljar koji u francuskoj ligi sa svakom utakmicom sve više napreduje.

Kauboji su u Kopenhagen, grad skupine D, stigli nešto više od dva dana prije susreta s Bjelorusijom do kojeg su odradili tri treninga, a svi u reprezentaciji nadaju se kako će prva utakmica završiti u korist Hrvata te da Bjelorusi hrvatskim momcima neće zadati prevelike probleme, baš kao što nisu ni u Španjolskoj kada su ih Hrvati u osmini finala svladali 33:24.

Prije odlaska u Dansku hrvatski izbornik prokomentirao je ekipu Bjelorusije: ''Prije svega trebamo biti oprezni. Utakmica protiv Bjelorusije neće biti poput one u Španjolskoj, ipak je ono bio šesti susret po redu i dosta smo se svi istrošili. Počeli su Bjelorusi pripreme prije nas, s obzirom na to da je to ekipa koja je izbacila Sloveniju ona zaslužuje respekt, a mi ćemo se tako i ponašati prema njoj. ''

Bjelorusi u Dansku dolaze iznenaditi jer njihova reprezentacija iz godine u godinu sve više napreduje, stoga se i sama nada kako će u skupini D nekoj od reprezentacija pomrsiti planove. Za vrijeme priprema odigrala je utakmice na Provident kupu održanom u mađarskom Gyöngyösu gdje je bolja bila od Poljske 29:28, dok je od ekipa Češke i Mađarske izgubila 32:30, odnosno, 31:28. Izbornik Iourij Čevcov tako je vidio na koga može računati u Danskoj, no na istom se turniru kružni napadač Meškov Bresta, Viačaslau Šumaka, ozlijedio te neće biti raspolaganju momčadi. S ozljedama su, pak, manjih problema imali i Maxim Babičau, Aleksandar Citou i vratar Vitalij Čarapenka, ali za susret s Hrvatskom trebali bi biti u top formi.

Kapetan Sjarhej Rutenka pokretač je bjeloruske igre i kada ima dobar dan, sve je moguće. Uz njega tu su još Maksim Baranau, desno krilo Meškova, Dmitrij Nikulenaku srednji vanjski Dinamo Minska, kao i vrlo dobar vratar Čarapenka, također iz Meškova stoga na Bjelorusiju svakako treba pripaziti jer bi uistinu mogla biti ugodno iznenađenje ove europske smotre.

"Moramo si postaviti više ciljeve nego do sada, naime, nakon nekoliko godina rada u reprezentaciji znam što su sve moji igrači sposobni. Mnogo smo napredovali u ovome periodu, igramo mnogo brže i psihički smo i fizički spremni ostvariti nove ciljeve. Moramo biti hrabri i reći kako ćemo se dobro potući", kazao je izbornik Chevstov uoči Eura u Danskoj.

Tijekom povijesti ove dvije rukometne reprezentacije susretale su se samo dva puta. Prvi je bio 1994. na Europskom prvenstvu u Portugalu gdje je Hrvatska u prvom djelu smotre bila bolja 29:21, te na već spomenutom Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj kada je u osmini finala zaustavila Rutenku, zatvorila napad Bjelorusa i slavila 33:24, stoga problema ne bi trebalo biti ni u prvome ogledu skupine D u poslijepodnevnom turniru u Brondby dvorani gdje Hrvatska započinje svoj put k europskom zlatu koje joj toliko nedostaje.

Susret prvoga kola skupine D između Hrvatske i Bjelorusije počinje u 18 sati.

Euro 2014. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska33:22Bjelorusija
Švedska28:21Crna Gora
1Hrvatska 385:68+176
2Švedska 382:68+144
3Bjelorusija 373:86-132
4Crna Gora 366:84-180

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2014. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska33:22Bjelorusija
Švedska28:21Crna Gora
1Hrvatska 385:68+176
2Švedska 382:68+144
3Bjelorusija 373:86-132
4Crna Gora 366:84-180

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis13.01.2014. u 18:40
    bez balića i sa guzoližom ovo će nažalost biti pohod na broncu ili četvrto mjesto.
    cameosis
  • Zokyray13.01.2014. u 17:56
    jel ima di prenos na tv
    Zokyray
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 13:10
    evo tu je konačan popis igrača: http://www.hrsport.net/vijesti/469791/rukomet-ep-2014/ivic-i-sliskovic-priliku-cekaju-na-tribini/
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG13.01.2014. u 11:50
    AJMOOOO
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 10:50
    Sretno!
    Obrisan korisnik