Rukomet

Island i Mađarska podijelili bodove, Španjolci teškom mukom svladali Norvešku

Mihaela Bradovski • utorak, 14.01.2014.
Island i Mađarska podijelili bodove, Španjolci teškom mukom svladali Norvešku
Foto: EPA

Prvi današnji susret skupine B Europskog prvenstva u Danskoj završio je remijem. Pitanje pobjednika u susretu Mađarske i Islanda bilo je otvoreno do samoga kraja, a presudnim se pokazao mađarski blok u posljednjoj sekundi koji je svakome donio bod pred posljednje kolo skupine koje je na rasporedu u četvrtak. A u njega će Španjolska ući s maksimalnim bodovnim učinkom iako je danas bila daleko od izdanja koje priliči svjetskim prvacima. Norvešku su večeras slomili tek u samoj završnici...

Mađarska - Island 27:27 (16:15)

Nakon pobjede nad Norveškom, odnosno poraza od Španjolske, rukometaši Islanda i Mađarske u potpuno ravnopravnom dvoboju podijelili su bodove. Prvo poluvrijeme prve večerašnje utakmice obilovalo je pogocima, mađarskim isključenjima i islandskim pogreškama u napadu. Rukometaši Mađarske na odmor su odnijeli pogodak prednosti, prije svega zahvaljujući vrataru Mikleru koji ih je s četiri obrane u niz spašavao u periodu od 16. do 18. minute, zaustavivši tako povratak Islanda na -2.

A u taj zaostatak Islanđani su pali u ranoj fazi susreta, već tamo od šeste minute. Aron Palmarsson, koji je zbog ozljede, protiv Norveške odigrao tek početnih osam minuta, postigao je tada pogodak za 4:3 svoje momčadi, no tada su uslijedili spomenuti problemi u napadu te je u iduće četiri minute Mađarska preko Ancsina, Csaszara, Zubaia i Lekaia stigla do 8:4.

Statistika na strani Islanda

Gabor Ancsin sa sedam zgoditaka u dresu Mađarske te Aron Palmarsson s jednim više kod Islanđana predvodili su večeras svoje momčadi u napadačkom dijelu igre. Po pet zgoditaka dodali su Gabor Csazsar i Gudjon Valur Sigurdsson dok je Aron Rafn Edvarsson skupio 12 obrana, tri više u odnosu na mađarski par Tatai - Mikler. Osim bolje vratarske statistike reprezentacija Islanda osam je minuta bila s igračem više pa je u konačnici ona nezadovoljnija napustila dvoranu u Aalborgu.

Seriju mađarske vrste prekinuo je u 11. minuti Palmarsson, s pet pogodaka najraspoloženiji pojedinac svoje momčadi u prvom dijelu. Uslijedile su tada minute bolje islandske igre, a točno na ulasku u zadnjih deset minuta prvog poluvremena Sigurdsson iz kontre vraća Island na -1. Mađarski sastav do odlaska na odmor znao je zadržati prednost bez obzira na dva isključenja više.

Islanđani u drugi dio ulaze s puno ozbiljnijim pristupom, smanjivši pogreške te povećavši postotak efikasnosti šuta na 61 posto, što je rezultiralo izjednačenjem u 36. minuti. Karason je pogodio za 17:17 u trenutku kada je njegova momčad imala igrača više, minutu kasnije mađarsku mrežu pogodio je i Gunnarsson, 4:0 seriju nastavio je Gudjonsson i Mađarska je prvi puta pala u zaostatak od dva zgoditka.

U posljednjih 15 minuta ipak se ušlo pri novom izjednačenju, nakon što je za 21:21 pogodio Ivancsik. Svoj treći pogodak iz jednako toliko pokušaja Zubai postiže u 50. minuti i dovodi Mađarsku u minimalnu prednost na što s islandske klupe stiže odgovor u vidu minute odmora. Reprezentativci Mađarske prije toga "preživjeli" su i šesto svoje isključenje; ovoga puta obranama ih je držao Tatai.

Dugo je na semaforu dvorane u Aalborgu stajalo 26:26, Islanđani su dva puta imali priliku preći u vodstvo, a nakon isključenja Karasona, i dalje pri istom rezultatu, Aron Kristjansson se odlučuje za markiranog igrača u napadu, njegova momčad to ne koristi, no pogreškom tada uzvraća i Mađarska.

Kraj vrlo izjednačenog susreta obilježilo je treće isključenje Schucha i četvrti pogodak Karasona, a onda je uslijedila prava drama. Sedam sekundi prije kraja, Lekai pogađa za 27:27, a nakon time-outa Zubai blokira posljednji pokušaj Hallgrimssona za konačnu podjelu bodova.

Norveška - Španjolska 25:27 (8:12)

Španjolska je u drugom susretu dana ove skupine teškim mukama svladala reprezentaciju Norveške te se nakon remija Islanda i Mađarske sama probila na vodeću poziciju. Sastav Roberta Hedina do same se završnice nalazio u igri za pozitivan rezultat, a predvodio ga je sjajni vratar Ole Erevik.

Vrlo rano u ovom dvoboju obje su momčadi zaradile svoje prvo isključenje, Erevik i Sierra također su već u prvih desetak minuta imali po nekoliko nanizanih obrana, a prvo uvjerljivije odvajanje bilo je ono favorita skupine. U 11. minuti Victor Tomas pogodio je za 6:3 prekinuvši time dvije minute nekvalitetne igre pune neforsiranih pogrešaka s obje strane.

Bio je to znak za norvešku klupu da zatraži minutu odmora, na koju pozitivno reagiraju Lindboe, Bjornsen i Myrhol te svojim pogocima dolaze na korak do izjednačenja. Španjolskoj je u tim trenucima nedostajala bolja cirkulacija lopte u napadu, a posebno je slab u tom istom periodu bio Eduardo Gurbindo koji je niz svojih pogrešaka zaključio isključenjem.

Odlično izdanje Erevika i Sierre

Vratari Ole Erevik i Jose Manuel Sierra bez konkurencije su bili najbolji pojedinci na parketu. Norveški čuvar mreže stao je na 18 obrana, dok je Sierra na drugoj strani upisao jednu manje, no španjolskom učinku na vratima treba dodati i četiri obrane Gonzala Pereza de Vargasa. Napad lidera skupine B predvodio je Victor Tomas s osam pogodaka dok je Joan Canellas sedam puta upisivao svoje ime u listu strijelaca, uz pet od pet učinak sa sedam metara. Najviše problema španjolskim vratarima stvorio je Bjarte Myrhol (7).

Sedam minuta čekali su španjolski navijači na novi pogodak svoje momčadi, a onda je u 19. minuti za održavanje dva pogotka prednosti pogodio Guardiola. U posljednjih deset minuta prvog dijela Španjolska je ušla s igračem više, no bez obzira na brojčanu prednost oba svoja pokušaja nije uspjela realizirati. U tim trenucima u prednosti ju je držao Sierra s 59 posto uspješnosti na vratima.

Španjolski vratar već je u prvom poluvremenu stigao do 15 obrana, no raspoložen je također bio i Erevik na drugoj strani, no osim Myrhola koji je zaslužan za polovicu norveških pogodaka u prvoj polovici dvoboja, u njegovoj momčadi nije bilo raspoloženog igrača u napadu koji bi znao iskoristiti njegovo odlično izdanje. Maqueda i Canellas jedini su igrači koji su od 25. minute do odlaska na odmor uspjeli prevariti Erevika što se pokazalo dovoljno za udvostručenje prednosti na +4.

Espen Lie Hansen, Tonnesen i Myrhol u tri minute na startu drugog dijela režiraju 3:0 seriju, do 36. minute Erevik stiže do 17. obrane i norveška vrsta ima priliku nešto optimističnije gledati na ostatak dvoboja. Španjolska klupa time-out je zatražila tri minute kasnije nakon novog pogotka Tonnesena zahvaljujući kome su Norvežani stigli do 14:15.

Nakon izjednačenja Sierru je na vratima zamijenio Gonzalo Perez de Vargas, mladi vratar francuskog Fenixa koji svojom prvom obranom ne dopušta Norvežanima prelazak u vodstvo, no idući udarac, onaj Hansena, nije uspio zaustaviti te je od 42. minute Španjolska bila ta koja je morala hvatati priključak. U minusu od dva pogotka našla se na ulasku u zadnju četvrtinu nakon nove tehničke pogreške, a na povratak u egal morala je čekati do 54. minute i pogotka Canellasa iz sedmerca.

Presudnim se na kraju pokazalo isključenje Hansena u idućoj minuti, nakon kojeg je Canellas još jednom precizan s linije sedam metara, a igrača više Španjolska je iskoristila za dizanje na dva razlike nakon što je Tomas povukao brzi napad i iskoristio obranu Sierre. Do kraja promjena nije bilo, španjolski su rukometaši znali sačuvati vodstvo za nova dva boda, ali i puno detalja koje treba mijenjati.

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Mađarska27:27Island
Norveška25:27Španjolska
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Mađarska27:27Island
Norveška25:27Španjolska
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2014. u 15:15
    favoriti za osvajanje EP-a smo Mi,Francuzi,Španjolci i Danci.
    Obrisan korisnik
  • Zdren14.01.2014. u 22:29
    @ZagrebUnited Mislim da si u krivu. Gledao sam tekmu i mogu reći da su svi oni sedmerci pa i isključenja regularna. Španjolci su pametno gurali na crtu i to je bilo to. Šteta za Norvežane, potonuli su nakon 22:21. Falila im je koja obrana Erevika u tim momentima. Valjda će dobiti Mađare pa da idu... [više na forumu]
    Zdren
  • Obrisan korisnik14.01.2014. u 22:10
    Mislim da su u završnici suci obilno pomogli tim antipatičnim Španjolcima. P... im strinina takvi su u svakom sportu, nesportski, bahati i propisno ih se štiti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2014. u 20:05
    i makedonija isto igrala bez pobjednika zanimljivo,sad makedoncima ostaje da nalupaju autsajderijance i idu dalje
    Obrisan korisnik