Rukomet

Španjolska ostala maksimalna, Mađarskoj novi remi dovoljan za prolaz dalje

Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.01.2014.
Španjolska ostala maksimalna, Mađarskoj novi remi dovoljan za prolaz dalje
Foto: EPA

Španjolski reprezentativci nakon Mađarske i Norveške svladali su i sastav Islanda potvrdivši da su i bez ozlijeđenih bitnih pojedinaca favoriti ove skupine. U drugom susretu dana Mađarska i Norveška podijelile su bodove, a nakon remija puno zadovoljniji mogli su biti mađarski reprezentativci kojima je sve osim poraza značilo prolazak dalje...

Španjolska - Island 33:28 (16:15)

Posljednje kolo skupine B donijelo je dvoboj stopostotne Španjolske i prvog pratitelja Islanda, dvije momčadi koje su tijekom pripremnog razdoblja mučili brojni problemi s ozljedama. U drugi dio natjecanja s prve pozicije odlazi Španjolska koja je danas bila uspješnija za pet pogodaka.

Kroz čitavo prvo poluvrijeme Islanđani su manje nego više uspješno pokušavali stići protivničkih pogodak ili dva prednosti, a onda su nakon 25 minuta igre stigli do najveće prednosti uopće u tom dijelu. Španjolska se na +2 odvojila već nakon pet minuta igre za što joj je dovoljan bio raspoloženi Maqueda te jedna pogreška Islanda u napadu. Za nova dva pogotka prednosti pobrinuo se Rivera iz kontre pet minuta kasnije, no tada kreće serija dobrih reakcija vratara Gustavssona.

Zaustavljanjem Palmarssona zaustavljen Island

Član Kiela Aron Palmarsson prvu polovicu susreta zaključio je sa šest pogodaka, u 36. minuti se ponovno upisao u strijelce, tada za 19:19, no nakon toga uslijedila je duga pauza te posljednji pogodaka, onaj u predzadnjoj minuti za 28:31 više nije imao preveliki značaj. Na njegovih osam zgoditaka Sigurdsson je dodao sedam, dok je vrlo dobar bio i vratar Bjorgvin Pall Gustavsson sa četrnaest obrana.

Sve se to na kraju pokazalo nedovoljnim. Španjolska je znala iskoristiti šest minuta s igračem više, sama zaradivši tek jedno isključenje na samom kraju. I vratarski dvojac Sierra - Perez de Vargas skupio je dvije obrane više u odnosu na protivnika, uz bolje izdanje u drugom dijelu. Jorge Maqueda postigao je sedam zgoditaka dok je poput Palmarssona osam puta točan bio Joan Canellas.

Točno na sredini prvog dijela Island preko Gunnarssona stiže do izjednačenja, a odmah zatim Španjolska ne uspijeva realizirati treći sedmerac u kratkom vremenu. U tom trenutku španjolska uspješnost šuta bila je točno na 50 posto. Za novo španjolsko odvajanje na dva zgoditka prednosti pobrinuo se vratar Gonzalo Perez de Vargas koji je rano zamijenio Sierru, no mladi vratar nije mogao spriječiti novo izjednačenje, a odmah zatim i najbolji period islandske vrste.

Palmarsson, najbolji Islanđanin sa šest zgoditaka već u prvom dijelu, u 24. je minuti pogodio za minimalno vodstvo svoje momčadi, dvije minute kasnije na +2 diže Jonsson da bi već u idućoj akciji tri razlike postavio Karason. Španjolski vratar Perez, ali posebno Canellas, pobrinuli su se da Španjolska ovaj loš period ispravi već do predaha. Upravo je Canellas u posljednjoj sekundi, pored zida, poentirao iza Gustavssona za prednost na odmoru.

Nastavak su oba sastava otvorila uspješnim šutevima, a nakon poluvremena bez ijednog isključenja prvi je na klupu morao Svavarsson. Manjak na terenu na sreću po njegovu momčad nije se odrazio na rezultatu; dva je puta uspješan bio Hallgrimmson za novo izjednačenje na semaforu, a isti igrač samo tri minute kasnije šalje Španjolsku u minus od dva zgoditka. Španjolska je u istom periodu bila precizna tek tri puta.

Nakon još jednog islandskog isključenja novo izjednačenje, ovoga puta u režiji Tomasa, Maquede i Garcije. Peta i šesta minuta s deficitom na terenu također se osvetila islanđanima, također za nova tri nanizana pogotka, ukupno španjolsku 6:0 seriju i njeno prvo +3 vodstvo nakon 47 minuta igre. Pokazalo se kasnije da su to bile ključne minute ovog poprilično neatraktivnog susreta, susreta u kojem su se oba protivnika više koncentrirala na rezultat nego na način na koji će do njega stići.

Bez obzira na pobjedu i maksimalan bodovni učinak, svjetski su prvaci u dvobojima s Islandom, a posebno s Rusijom, imali puno previše tehničkih pogrešaka u napadačkom dijelu igre. Večeras su u njihovu korist presudila isključenja Islanda i zaustavljanje Palmarssona u nastavku.

Mađarska - Norveška (16:13)

Nakon Španjolske i Islanda svoje je mjesto u drugoj fazi Europskog prvenstva pronašla i Mađarska. Za to joj je dovoljan bio remi protiv Norvežana u susretu u kojom su oba protivnika imala svoje bolje periode, raspoložene vratare te su kroz napetu završnicu postavili i konačnih izjednačujućih 26:26.

Mađarska je bolje otvorila, ali i zatvorila prvih pola sata igre te je na odmor otišla s tri golova prednosti. Prvi je puta do +3 prednosti stigla u devetoj minuti nakon drugog pogotka Csaszara. U tim uvodnim minuta oba su vratara stigla do prvih obrana, no one norveškog čuvara mreže Erevika ostale su iskorištene zbog brze mađarske tranzicije iz napada u obranu, odnosno nemogućnosti Norvežana da povuku kontre.

Neiskorištenih sedam obrana više

Mate Lekai sa sedam zgoditaka iz devet pokušaja i vratar Roland Mikler bili su najbolji pojedinci mađarskog sastava u posljednjem susretu skupine C. Svoj doprinos dao je i strijelac šest pogodaka Gabor Csaszar, a svojom igrom može biti zadovoljan i Szabolcs Szollosi s ukupnim učinkom četiri od četiri.

Norvežani imaju itekako za čime žaliti. Ole Erevik zaustavio je 19 protivničkih šuteva, no niti sedam obrana više u odnosu na protivnika, ali i šest minuta s igračem više, nije im bilo dovoljno za prvo slavlje na Prvenstvu i nastavak natjecanja. Havard Tvedten ostvario je jednak učinak onom Lekaia (7/9), jedan gol manje postigao je Kjelling, no uz gotovo jednako toliko promašaja (5).

One su stigle oko polovice prvog dijela; prvo je za 6:8 poentirao Reinkind, odmah zatim precizan je bio i Hansen, a nakon sedme obrane Erevika 8:8 postavlja Gullerrud. Norveška, tada u naletu, nije se zaustavila kod dolaska u egal, u idućim minutama iza Miklera su pogađali i Lokkebo te Kjelling, a mađarski period od pet minuta bez pogotka prekinuo je Vadkerti.

Norveških +2 stajalo je na semaforu i u 22. minuti, no onda su krenuli problemi na obje strane terena. Pogreške u napadu uspješno je naplatio Mate Lekai koji je se u posljednjih osam minuta prvog dijela u listu strijelaca upisao pet puta. Dva pogotka dodao je Szollosi, te su mađarski reprezentativci otišli sa 16:13. Od pogotka Reinkinda još tamo pri vlastitom +2 vodstvu Norvežani su uspjeli iza Miklera pospremiti tek dvije lopte.

Prvi se puta u nastavku Norveška na pogodak razlike primaknula u 36. minuti, a već u idućem napadu Mađari su ostali i s igračem manje. No bez obzira na protivničku brojčanu prednost, svoju rezultatsku nisu ispustili, već su je uspjeli i dići na +4. Lekai i Mikler pokazali su se prejakima u toj fazi susreta, dok je nešto kasnije na suprotnoj strani u seriju ušao norveški vratar.

No bez obzira na sav njegov trud, Norveška s druge strane terena nije imala jednako raspoloženog pojedinca koji bi joj donio preokret i prolazak u iduću fazu natjecanja. Dvije minute prije kraja na novih -1 primaknuo ju je Kjelling, minutu kasnije isključen je Zubai i dramatična završnica nije se mogla izbjeći. Konačnih 26:26 postavio je Tvedten, no Mađarska je svoj napad uspješno očuvala te se s dva remija plasirala u drugi krug.

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska33:28Island
Mađarska26:26Norveška
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska33:28Island
Mađarska26:26Norveška
1Španjolska 394:80+146
2Island 386:8603
3Mađarska 380:87-72
4Norveška 377:84-71

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 13:12
    spanjolci nece osvojit zlato,jer zlato oni mogu samo doma osvojiti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 00:49
    Na muci se poznaju junaci,samo da momci budu zdravi nikog i ničeg mene nije strah!!Ako ćemo gledati kompleks domaćina koju ova generacija ima,ipak je tu bilo nekoliko uzroka!2004 protiv Slovenije znamo šta je bilo sa Metličićem i da je skoro ostao slijep na jedno oko na početku meča,on nam je bio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Yakov17.01.2014. u 00:10
    ja bome imam što protiv danaca u polufinalu jer znamo kako loše prolazimo protiv domaćina, pogotovo što je to danska a imamo i taj sindrom polufinala
    Yakov
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 23:04
    Šteta za Island,navijao sam za njih.Danci i Španjolci su u polufinalu 100%,nadam se i vjerujem da ćemo mi i Francuzi biti iz druge grupe u polufinalu,bilo bi odlično da idemo na Španjolsku u polufinalu ali nemam ništa ni protiv Danaca u polufinalu!
    Obrisan korisnik
  • Zdren16.01.2014. u 21:14
    Mogli su Islanđani složit frku ali su par puta baš usrali. Španjolci nisu ništa spektakularno pokazali i pravi test će im biti neka jača repka.
    Zdren