Rukomet

Makedoncima drama i prolaz protiv Austrije, Danci ostali stopostotni i poslali Češku kući

Jelena Bagarić • četvrtak, 16.01.2014.
Makedoncima drama i prolaz protiv Austrije, Danci ostali stopostotni i poslali Češku kući
Foto: EPA

U zadnjem kolu skupine A odlučivali su se putnici u drugi krug Europskog prvenstva. U prvom susretu u Herningu Makedonci su u dramatičnoj završnici uspjeli izboriti pobjedu nad Austrijancima koji nisu uspjeli iskoristiti zadnji napad te osigurati remi koji bi ih definitivno lansirao u drugi krug. Danci su čak i prije posljednje utakmice osigurali prolazak dalje, no skupnu fazu završili su bez poraza. U posljednjoj utakmici dana Česi nisu imali nikakve šanse protiv domaćina, te su se poraz oprostili od Eura...

Makedonija – Austrija 22:21 (12:10)

Veliku pobjedu izborili su reprezentativci Makedonije koji su u tvrdoj i teškoj utakmici slavili protiv Austrijanaca. Makedoncima je za prolaz dalje trebala pobjeda, dok su se Austrijanci mogli zadovoljiti i remijem budući da su već imali jednu pobjedu.

Bolje su u utakmicu ušli Makedonci koji u osmoj minuti preko Kirila Lazarova dolaze do rezultata 4:1. Nalet izabranika Ivice Obrvana ipak zaustavljaju Austrijanci te s dvama pogocima Patricka Fölsera smanjuju na 4:3. Makedonci su ubrzo poveli s 5:3, ali u 18. minuti Markus Kolar iz kontre zabija za izjednačenje. Neriješen rezultat održavale su ekipe do 23. minute kada seriju od tri uzastopna pogotka Makedonije završava Stojanče Stoilov.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Poveli su sa 9:6, a stečenu prednost od tri pogotka uspješno su sačuvali do samog kraja. Ipak, Fölser je minutu prije kraja uspio smanjiti na 12:10, a s tim rezultatom otišlo se na odmor. Dosta problema Austrijancima je u prvom dijelu stvarao Borko Ristovski koji je fantastično branio, te je on bio jedan od glavnih razloga zašto su Austrijanci u prvom dijelu zabili samo deset pogodaka.

Pogotkom Branislava Angelovskog Makedonci su otvorili susret i vratili se na plus tri. Međutim, prednost nije dugo trajala. Nakon 14:11, Austrijanci s tri uzastopna pogotka u 40. minuti dolazi do izjednačenja. Stoilov i Lazarov podigli su ponovo na 16:14, ali izabranici Patrekura Johannessona“puhali“ su za vrat Makedoncima, a dobro je na vratima branio Nikola Marinović. Ponovo su u 45. minuti preko Konrada Wilczynskog došli do izjednačenja, a od tada pa sve do 53. minute igralo se gol za gol. U toj 53. minuti Austrijanci su po prvi puta poveli s dva pogotka (17:19), a ponovo je bio precizan Wilczynski.

Tu prednost od dva pogotka čuvali su do 57. minute kada nakon dva pogotka Stoilova Makedonci dolaze do izjednačenja, a Lazarov je nedugo nakon zabio iz sedmerca za 21:20. U zadnje dvije minute Austrijanci su ušli s igračem manje jer je Kolarov dobio isključenje. U predzadnjem napadu Lazarov je u svom stilu s devet metara pogodio gol Marinovića za 22:21. Pokazat će se da će to biti i posljednji pogodak u susretu. Austrijanci u zadnjem napadu nisu uspjeli postići pogodak, te su nakon sirene Makedonci mogli početi slaviti pobjedu koja ih je lansirala u drugi krug natjecanja.

Svakako najbolji u makedonskim redovima bio je Ristovski koji je skupio velikih 19 obrana. U igri se kao i uvijek istaknuo Lazarov s osam postignutih pogodaka. Vratar je i sa strane Austrije bio najbolji igrač susreta, Marinović je skupio ukupno 22 obrane, no uz nešto lošiji postotak od Ristovskog. Wilczynski je zabio sedam pogodaka, a dva manje upisao je Roland Schlinger.

Danska – Češka 33:29 (21:27)

Pred krcatim Jyske Bank Boxenom Danci su sa stopostotnim učinkom završili natjecanje u skupini A. S druge strane, Česi se sa samo jednim osvojenim bodom protiv Makedonije opraštaju od Europskog prvenstva u Danskoj. Šest osvojenih bodova omogućilo je Dancima da u drugi krug prenesu četiri boda što ih stavlja u odličnu poziciju pred drugi dio natjecanja gdje će ih čekati Mađari, Španjolci i Islanđani.

U utakmici u kojoj su pravdu dijelili hrvatski suci Matija Gubica i Boris Milošević bilo je izuzetno puno pogodaka budući da se igrao brz rukomet. Česi su se uspijevali držati u egalu s Dancima sve do sedme minute kada reprezentacija Danske po prvi puta ima dva pogotka prednosti. Igra izabranika Ulrika Wilbeka nije bila na zavidnom nivou, obrana Češke pak nikako nije funkcionirala pa su golovi lako padali. Isto je bilo i s inače čvrstom danskom obranom. Igralo se gol za gol sve do 21. minute kada Filip Jicha zabija pogodak za 12:12.

Danci su se ponovo odvojili na plus dva, ali držali su Česi pritisak. Međutim, kako se bližio kraj prvog dijela igra Češke dodatno je počela slabiti. Danci su krenuli sa svojim najjačim oružjem – kontrama. U 28. minuti Hans Lindberg zabija za 20:16 što je ujedno i najveća prednost Danske u dotadašnjem dijelu susreta. Iako su pola minute prije kraja pogotkom Tomasa Sklenaka Češi smanjili na 20:17, Danci su sa sirenom izborili sedmerac koji je realizirao Lindberg za konačnih 21:17 nakon prvih 30 minuta igre.

Pogocima Madsa Mensaha Larsena i Lassea Svana Hansena Danci su otvorili nastavak susreta. Ta dva pogotka omogućili su im da se u ranoj fazi nastavka odvoje na šest pogodaka prednosti. Jicha ipak prvo iz sedmerca, pa zatim i iz igre smanjuje na 23:19, ali Danci ponovo dižu na plus šest. Još u nekoliko navrata Česi uspijevaju smanjiti na četiri pogotka zaostatka. Pet minuta prije kraja imali su Danci ponovo šest razlike, na semaforu je stajalo 32:26, ali Jicha i Jan Sobol smanjuju u 58. minuti smanjuju na 32:28. Do kraja su obje ekipe uspjele postići po pogodak pa je utakmica završila pobjedom Danske s rezultatom 33:29.

Hans Lindberg sa šest pogodaka bio je najefikasniji u redovima Danske, a slijedi ga Casper Mortensen s pogotkom manje. Vratarski dvojac Landin/Green zajedno su skupili 14 obrana. Kod Češke standardno je najbolji bio Jicha koji je postigao 11 pogodaka, a vratar Tomas Mrkva upisao je devet obrana.

Euro 2014. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Sjeverna Makedonija22:21Austrija
Danska33:29Češka
1Danska 395:79+166
2Sjeverna Makedonija 367:74-73
3Austrija 380:75+52
4Češka 373:87-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Sjeverna Makedonija22:21Austrija
Danska33:29Češka
1Danska 395:79+166
2Sjeverna Makedonija 367:74-73
3Austrija 380:75+52
4Češka 373:87-141

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 13:11
    so sreka na makedoncite
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 00:37
    bravo!!!
    Obrisan korisnik
  • narada10817.01.2014. u 00:05
    veliki uspjeh za makedonski rukomet i Obrvana.
    narada108
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 21:29
    Bravo Makedonija!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 21:27
    Bravo Makedonci! Ristovski je njima ključan. Istina da je Lazarov superstar i on će ispunit svoju kvotu golova (i potrošenih lopti), ali ako je Borko u elementu mogu biti jako opasni. Austrijanci ne bi trebali previše tugovati, prolazak skupine je njima puna šaka brade.
    Obrisan korisnik