Rukomet

Hrvati protiv Šveđana i velike podrške njihovih navijača love četiri boda za drugi krug

Iz Kopenhagena:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • petak, 17.01.2014.
Hrvati protiv Šveđana i velike podrške njihovih navijača love četiri boda za drugi krug
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši iza sebe su ostavili dva uvodna slavlja na Europskome prvenstvu u Danskoj te ih sada očekuje onaj pravi dvoboj, onaj pravi test snage i uigranosti pred još zahtjevnije susrete koji dolaze. Na suprotnoj strani Brondby dvorane u petak poslije podne, naime, čeka motivirana Švedska predvođena domaćinskom atmosferom stoga Hrvatima neće biti nimalo lako.

Iza rukometne reprezentacije Hrvatske dva su zanimljiva susreta na Europskom prvenstvu u Danskoj, naime, nakon što su Kauboji u ponedjeljak smotru otvorili sigurnim i uvjerljivim slavljem nad Bjelorusijom (33:22), vrijeme je bilo da dva dana kasnije snage odmjere i s Crnom Gorom koja je svladana s pet razlike (27:22), ali ih je itekako namučila, pronašla rupe u obrani te upozorila na ono što treba popraviti prije najvažnijeg dvoboja skupine D, onog sa Švedskom.

Alilović i Duvnjak najavili bolju Hrvatsku

Pravi dvoboj skupine D najavio je i Mirko Alilović koji je kazao: "Utakmica sa Švedskom bit će nam kao neka osmina finala jer nam pobjeda, odnosno, ta dva boda otvara vrata polufinala bez obzira na to kako teška bude grupa s kojom se križamo. Diže nam se samopouzdanje tako da mislim da će ta utakmica biti pokazatelj naših pravih mogućnosti, mislim da će u petak ljudi vidjeti jednu drugačiju Hrvatsku."

Hrvatski predvodnik Domagoj Duvnjak je, pak, dodao: "Moramo igrati mnogo bolje jer znamo i možemo bolje. Nadam se da će već u petak sa Švedskom igrati prava Hrvatska jer će ta utakmica odlučivati o četiri boda za drugi krug."

Ponovno su Hrvati u europski dvoboj ušli u grču te se u uvodnim minutama susreta, kao i na otvaranju, nisu najbolje snašli. Crnogorci su to, pak, iskoristili kako bi se na najbolji mogući način suprotstavili svom suparniku te mu pružili itekako dobar otpor. Pronašli su tako najbolje rješenje koje hrvatska obrana nije mogla pokriti ni zaustaviti i lopta je s vanjske crnogorske linije uredno stizala na crtu spremna za put prema hrvatskoj mreži.

Uvidjeli su to Hrvati, zadovoljan nije bio ni njihov izbornik Slavko Goluža koji je najavio dodatno uigravanje pred dvoboj sa Švedskom, kao i ispravljanje pogrešaka i poboljšanje obrane ususret posljednjem ogledu u skupini. Bojazni, međutim, ne treba biti na poziciji vratara na kojoj Mirko Alilović radi uistinu vrhunski posao, a sukladno s time hrvatska su krila brza i leteća te probleme rade baš svakome suparniku. Proradio je protiv Crnogoraca i Damir Bičanić, ukazao se i šut Marka Kopljara, a kada se tomu pridoda vođa Domagoj Duvnjak te kada se ona ista obrana popravi i zaigra na svojoj pravoj razini recept za Šveđane trebao bi biti poznat.

Susret s jakim Šveđanima stoga je najavilo hrvatsko desno krilo Ivan Čupić: ''Uvijek može i mora bolje, ako ćemo ovako igrati protiv Šveđana, izgubit ćemo. Svi znamo da nam se u petak ovakva igra neće dogoditi, naime, Švedska će igrati susret tako da se nadmeće s nama, a nama takva vrsta igre odgovara. Trebamo bolje odigrati u obrani i pomoći Aliloviću te agresivniji biti u prelasku u polukontru."

Po prvi puta u Kopenhagenu Hrvatsku će dočekati puna dvorana, naime, švedski navijači glasni su od samoga početka, a ulaznice za susret u petak odmah su rasprodane: ''Uvijek je lijepo igrati u punoj dvorani i sigurno će Šveđanima to biti veliki plus, ali mi se znamo nositi s takvom atmosferom. Siguran sam da će biti drugačije otvaranje dvoboja, nego što je bilo na zadnje dvije utakmice te znamo što nam susret sa Šveđanima donosi, a to je u glavni dio natjecanja prenijeti četiri boda. Oni jesu kvalitetni i dobri, ali širina klupe je ipak na našoj strani i možemo pobijediti'', zaključio je Čupić.

"Utakmica s Hrvatskom u petak bit će finale skupine i naravno da ćemo se potruditi pobijediti", kratak je bio Petersen.

Šveđani, pak, u dvoboj s Hrvatima stižu u pravom malom naletu, naime, na otvaranju su uvjerljivo svladali Crnu Goru 28:21 da bi isto tako sigurni bili i protiv Bjelorusa u srijedu kada su upisali pobjedu 30:22. Njihova najveća prednost zasigurno su navijači koji će upravo u posljednjem dvoboju skupine ispuniti Brondby dvoranu do posljednjeg mjesta te je pretvoriti u praktički mali žuti hram.

Iako su momci Staffana Olssona i Ole Lindgrena na turnir krenuli uvelike oslabljeni neigranjem Kima Anderssona njegove su zamjene do sada odradile dobar posao, no pravi test njegova izostanka bit će upravo hrvatska protiv koje će se Šveđani htjeti dodatno dokazati. Predvođeni sjajnim vratarom Mattiasom Anderssonom, koji je u srijedu u svom stotom reprezentativnom nastupu naprosto izludio Bjeloruse, te suigračima Frederikom Petersenom, ali i Andreasom Nilssonom u odličnoj formi Šveđani bi mogli stvoriti dosta problema Hrvatskoj.

A kada se njima pridoda čvrsta obrana kojom dirigiraju Tobias Karlsson te Magnus Jernemyr, ali i sve bolji Kim Ekdahl Du Rietz u napadu, susret s Hrvatima bit će itekako uzbudljiv: "Smatram da će utakmica biti teška i ravnopravna. Tehničke će greške biti te koje će napraviti razliku stoga mi moramo biti precizni u napadu. Nadam se da će to biti odličan susret, svakako ima kvalitetu da bude takav", izjavio je Nilsson te tako najavio derbi skupine D koji će ujedno biti i deveti međusobni okršaj ovih dviju reprezentacija.

Uzbudljiv dvoboj jest pred svim gledateljima u Brondby dvorani, kao i onima pred malim ekranima, naime, očekuje ih sraz dvaju čvrstih obrana, dvaju odličnih vratara te onih također sjajnih momaka koji će zanimljivim akcijama i razornim šutevima pokušati predvoditi svoju momčad do pobjede te nova dva boda vrijedna njih četiri za drugi krug europske smotre u Danskoj.

Susret trećeg kola skupine D između Hrvatske i Švedske počinje u 18 sati.

Euro 2014. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska25:24Švedska
Bjelorusija29:23Crna Gora
1Hrvatska 385:68+176
2Švedska 382:68+144
3Bjelorusija 373:86-132
4Crna Gora 366:84-180

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2014. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska25:24Švedska
Bjelorusija29:23Crna Gora
1Hrvatska 385:68+176
2Švedska 382:68+144
3Bjelorusija 373:86-132
4Crna Gora 366:84-180

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 17:42
    Zato se meni sviđa kako Slovenci pišu - uvijek "Mi Slovenci ovo, mi Slovenci ono..."Ne znam zašto naši tako ne pišu, čega se srame?!? Zašto ne pisati "naš selektor Goluža.. naši reprezentativci..."
    Obrisan korisnik
  • Byserabya17.01.2014. u 17:04
    Uvidjeli su to Hrvati, zadovoljan nije bio ni njihov izbornik Slavko Goluža koji je najavio dodatno uigravanje pred dvoboj sa Švedskom, kao i ispravljanje pogrešaka i poboljšanje obrane ususret posljednjem ogledu u skupini. Bojazni, međutim, ne treba biti na poziciji vratara na kojoj Mirko Alilović... [više na forumu]
    Byserabya
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 16:17
    Bolji smo mi od te Švedske i to najmanje 20%,bez obzira na to što će Švedi imati punu dvoranu svojih navijača,samo naša pobjeda dolazi u obzir!Jer ako smo mi zdravi,spremni i ako smo prava i ozbiljna ekipa,to gdje se igra i na čijem terenu se igra,nema nikakave veze!Istina izgubili smo od njih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 16:00
    imam loš osjećaj za večeras, kopljar mora bit na razini, dosta je bilo švercanja, znamo da nema muda za šutnut, onda nek barem u obrani zatvori du rietza!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2014. u 15:31
    Da, igram, osmi igrač, pozicija tribina, sastav, naravno, Hrvatska!!!...Any further questions?
    Obrisan korisnik