Rukomet

Poljska stigla do prvih i ključnih bodova, Francuska pobjedom pomogla Rusiji

Mihaela Bradovski • petak, 17.01.2014.
Poljska stigla do prvih i ključnih bodova, Francuska pobjedom pomogla Rusiji
Foto: EPA

U svom posljednjem dvoboju u skupini C Poljska je u konačnici svladala Rusiju s 24:22 i na taj način je stigla do rezultata koji joj u neku ruku i najviše odgovara. Dalje je prošla i Rusija kojoj je pomogla pobjeda Francuske protiv Srbije. Pobjeda Francuza niti u jednom trenu nije došla u opasnost pa tako u drugi krug prenose četiri boda...

Poljska - Rusija 24:22 (10:14)

Reprezentacija Rusije, proglašena autsajderom ove skupine, nakon pola sata igre držala je četiri pogotka prednosti, no odličnom serijom odmah na startu nastavka Poljska je preokrenula stvari u svoju korist te je u konačnici slavila s dva razlike.

Poljski sastav bolje je otvorio susret, posebno je u tim uvodnim minutama bio raspoložen Krzysztof Lijewski koji je svojom 3:0 serijom u 7. minuti doveo svoju momčad do 4:2. Rano ga je u utakmici obranama popratio i Slawomir Szmal, no nakon pogotka Krajewskog sastav Michaela Bieglera ulazi u krizu što Rusi uspješno koriste za pet minuta s pet pogodaka i odlaze na +3.

21 obrana Szmala dala vjetar u leđa Poljacima

Od samog starta dvoboja bilo je jasno da će Slawomir Szmal odigrati bitnu ulogu na putu do eventualnog poljskog uspjeha. Vratar momčadi koja je pobjedom u zadnjem kolu izborila prolazak dalje u nju je ugradio veliku 21 obranu. Njegovo sjajno izdanje najbolje su na drugoj strani terena iskoristili Krzysztof Lijewski i Jakub Lucak, stijelci četiri zgoditaka. Michal Jurecki postigao je tri, ali bez izjednog promašaja.

Igor Levšin, vratar Rusije, stao je na 13 obrana, Vadim Bogdanov dodao je jednu, a što se tiče ruskih napada najbolji je večeras bio Pavel Atman sa šest točnih i tri neprecizna šuta. Skopincev i Igropulo u strijelce su se upisivali četiri puta.

U 20. minuti Poljska je nakratko bila na korak do izjednačenja, pogodio je tada Bartosz Jurecki, ali ubrzo su za nju stigli novi problemi. Unatoč 11 obrana Szmala u prvom dijelu Rusija je zahvaljujući brojnim tehničkim pogreškama Poljaka u napadu ušla u novu seriju, redom su pogađali Gorbok, Skopincev, Žitnikov i Igropulo.

Četiri minute prije kraja ruska je vrsta tako držala pet pogodaka prednosti i kada se činilo da će pri istoj razlici prvi dio i završiti, za 10:14 pogodio je Wisniewski. Oba sastava u prvih pola sata zaradila su dva isključenja, vratar Rusije Igor Levšin zaustavio je dva šuta manje u odnosu na Szmala, no zadovoljstvo postignutim ipak je bilo na strani njegove momčadi.

Baš kao i na početku prvog dijela Poljska je i u nastavku bila bolja momčad na terenu. Zaostatak od četiri gola gotovo se istopio nakon pogodaka Chrapkowskog, Lucaka i Syprzaka, a izjednačenje je stiglo s istekom 36. minute i novim zgoditkom Chrapkowskog. U tom je periodu iza Szmala pogodio tek Atman.

Nakon zatraženog time-outa svoje klupe, ruski su rukometaši potrošili još jedan napad, isključen je i Igropulo i Chrapkowskom nije teško postići treći pogodak u kratkom vremenu za potpuni preokret i paniku u ruskim redovima. S 10:14 Poljska je okrenula na 16:15 na oduševljenje dvorane prepune njenih navijača, a iduće četiri minute obilježili su vratari oba sastava.

Svoj drugi pogodak u drugom dijelu Rusija je postigla tek u 44. minuti; poentirao je tada Danil Šiškarev, no odmah potom zaradio je i isključenje te su Poljaci uskoro stigli i do pet pogodaka prednosti (21:16). Dugo je na semaforu dvorane u Aarhusu stajalo 23:20, da bi do kraja ruski sastav zaostatak uspio smanjiti tek za jedan zgoditak.

Srbija - Francuska 28:31 (12:17)

Srbija, kojoj je za nastavak natjecanja trebao pozitivan rezultat protiv lidera skupine, u susret je ušla ispod svih očekivanja, zabijajući svoje prve pogotke svakih pet minuta. U petoj je iz kontre pogodio Nikčević, u 10. je s linije sedam metara precizan bio Vujin, a pet minuta kasnije poentirao je Zelenović. Francuska je u istom periodu postigla sedam zgoditaka.

10/10 Jolija, Nenadić, Nikčević i Rnić na 5/5

Guillaume Joli s deset pogodaka iz deset pokušaja bio je nepogrešiv s linije sedam metara, a stopostotni su na drugoj strani bili Ivan Nikčević, Momir Rnić i Petar Nenadić, sva tri postigavši po pet zgoditaka. Pet puta precizan je bio i Luc Abalo, a u vrhu liste strijelaca našao se i Cedric Sorhaindo. Nikola Karabatić u konačnici je skupio devet asistencija, a najbliži tome u dresu Srbije bio je Zelenović (6). Darko Stanić i Slaviša Đukanović skupili su deset obrana, jednako koliko i Dumoulin i Omeyer. Ove dvije momčadi ostale su do kraja jednake i po broju isključenja; po tri sa svake strane.

Razliku je stvorila upravo njena obrana; obje momčadi imale su do 15. minute dvije izgubljene lopte, po četiri obrane Stanića i Dumoulina i niti jedno isključenje, no Srbija je u svom sastavu imala Vujina koji je u sedam minuta uspio postići tek jedan gol uz četiri promašaja uglavnom gađajući u protivnički blok ili izvan okvira.

U prvih pola sata, koje je završilo s pet pogodaka prednosti na strani Francuske, napad momčadi u vodstvu predvodili su strijelci četiri zgoditaka Joli (4/4) i Sorhaindo koji je unatoč hematomu na desnom oku zaigrao od prve minute. Osim njih dvojice istaknuo se i Nikola Karabatić, autor šest od sedam francuskih asistencije te strijelac tri pogotka.

Sedam zgoditaka najveća je prednost koju su Onestini izabranici imali u prvom dijelu. U 21. minuti za 13:6 pogodio je Karabatić, dok se za 15:8 pobrinuo Sorhaindo. Punih deset minuta igralo se pogodak za pogodak, a onda je na ulasku u 41. minutu za +6 pogodio Honrubia. Francuska je ponovno u plus od sedam pogodaka došla nakon četvrtog preciznog šuta Abaloa, a seriju je nastavio Joli za najveću prednost na utakmici.

Srbija je uspjela smanjiti nakon isključenja Igora Anića, kod 25:19 u igru je ušao Thierry Omeyer, a nekoliko trenutaka kasnije srpska klupa zatražila je minutu odmora. Srpski rukometaši u posljednjih deset minuta ušli su sa zaostatkom od pet pogodaka, pri još jednom francuskom isključenju, a igrača više momčad Vladana Matića iskoristila je za dolazak na 23:27. Najbliže se Srbija približila minutu i pol do kraja, a na istom se zaostatku i oprostila od Prvenstva.

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska24:22Rusija
Srbija28:31Francuska
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska24:22Rusija
Srbija28:31Francuska
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 07:11
    Ajmo Kauboji da skinimo sugavi francuzi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 07:07
    Ne moze niko da dobije Fransusku ako misli da igra bez mude. Prvo poluvrime je izgledalo ko prijateljsku utkamicu. Sa onom sta se desilo oko zadnji gol utakmice POL-RUS, mislia sam da ce srbe da se bore ko ludi a u misto toga, nista! Odbrana je Kljuc rukometa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 01:31
    Ma Srbi mogu samo doma rezultat napravit jednom svakih 100 godina....0bjektivno nisu među 10 u Europi....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 00:04
    Ebga braćo, ovaj put se nije igralo doma :)EDIT: ... A kad se ne igra doma suci obično ne puštaju napade od 2-3 minute ;)
    Obrisan korisnik
  • sportoz17.01.2014. u 22:02
    Komšije ne moraju biti tužne, stara izreka kaže, svuda prođi kući dođi... Ima još jedna; kod kuće je najljepše! No, šalu na stranu, zadovoljan sam ovakvim raspletom. Puno je zdravije za živce igrati protiv Poljaka i Rusa iako su oni kvalitetom svi tu negdje.
    sportoz