Rukomet

Hrvatska protiv Poljske traži svoje mjesto u europskom polufinalu

Zvonka Keliš • srijeda, 22.01.2014.
Hrvatska protiv Poljske traži svoje mjesto u europskom polufinalu
Foto: EPA

Hrvatski rukometni reprezentativci u srijedu će navečer, u posljednjem dvoboju skupine 2, krenuti u svoju borbu za polufinale europske smotre u Danskoj. Na terenu Arene u Aarhusu stajat će dodatno motivirana i izuzetno raspoložena Poljska koja upravo protiv Hrvata želi napraviti pravi mali podvig i uplesti se u borbu za medalje. No, hrvatski su rukometaši vrlo dobrom igrom protiv Rusa potvrdili koliko su i oni željni svog mjesta u polufinalu natjecanja.

Vrlu dobru predstavu pružili su hrvatski rukometaši u utorak u prvome susretu dana skupine 2. Na terenu NRGi Arene u Aarhusu Hrvati su se na najbolji mogući način vratili i uzdigli nakon nedjeljnog poraza od Francuske te su pokazali koliko i dalje žele svoje mjesto među četiri najbolje momčadi Europe koje će snage ovoga vikenda odmjeriti za ona najsjajnija odličja.

Već na startu dvoboja s Rusima Kauboji su se pokazali u odličnom svijetlu, ubacili su u brzinu više, poradili na onim lijepim i brzim i lakim pogocima koji ih krase, očvrsnuli su i svoju obranu te dali prostora krilu s manjom minutažom na smotri do sada, Zlatku Horvatu da poleti, ali i da odmori Ivana Čupića. Motiviranim i željnim pokazao se i igrač Celja PL, koji je dan uoči dvoboja povučen s tribina, Ivan Slišković, a koji je dokazao da može igrati u oba smjera te da se ne libi šutirati i prodrijeti kroz protivničku obranu.

"Bit će to težak dvoboj budući da je Poljska dobra momčad, a i sam ogled bi mogao odlučivati o tome hoćemo li proći u polufinale. Poljska ima jake i snažne igrače koji su izuzetno motivirani za igru budući da su slavili nad Bjelorusima. No, mi i dalje imamo mnogo energije i još nismo pokazali svoju najbolju igru tako da očekujem našu pobjedu u srijedu", kazao je uoči novog hrvatskog ogleda iskusni vratar na radu u Poljskoj, Venio Losert.

Iako je lagano opuštanje u hrvatskim redovima ponovno donijelo prostora za rad i napredak, kao i igrači s klupe koji su dobili veću minutažu te im treba još pokoja minuta, kao i samome Sliškoviću, da se uigraju, vrijedi dobro poraditi na onome što nedostaje jer minuta je sve manje, a dvoboji koji dolaze sve su važniji, vredniji i teži. Stoga izbornik Slavko Goluža i njegovi momci imaju još mnogo posla na kojem mogu poraditi već u srijedu navečer protiv reprezentacije Poljske koja je nešto kasnije nakon hrvatskog slavlja pomalo iznenadila sve i očitala rukometnu lekciju Švedskoj (35:25) čime je postala glavni hrvatski konkurent za prolaz dalje u polufinale turnira.

Hrvatska sada ovisi samo o sebi i svojoj igri i učinku kako bi osigurala borbu za medalje, a na tom putu ispriječit joj će se samo još Poljska za koju je izbornik Goluža najavio kako je uistinu težak suparnik: "Zna se dobro kakav je Poljska protivnik. To je skup igrača koji većinu sezone igra zajedno, očekuje nas, dakle, teška utakmica. Poljaci igraju agresivnu 6-0 obranu sa Szmalom na golu, stoga nas čeka tvrda utakmica."

Kratko je potom još Goluža nadodao tik nakon slavlja nad Rusima, a večer prije novog važnog hrvatskog dvoboja: "Odmah ćemo ih analizirati, dobro se odmoriti, odradit ćemo i taktički trening, a u susretu dati sve od sebe kako bismo pobijedili."

Poljaci smatraju kako mogu svladati Hrvatsku

Netom nakon naprosto sjajnog slavlja nad Švedskom jedan od raspoloženijih igrača u poljskim redovima, Jakub Lucak, za EHF je najavio nadolazeći dvoboj skupine 2 vrijedan mjesta u polufinalu europske smotre: "Iako nismo bili favoriti protiv Šveđana uspjeli smo pobijediti. Bilo je sjajno. Siguran sam da možemo pobijediti Hrvatsku."

Poljski rukometaši su, pak, na turnir krenuli s dva pretrpljena poraza te tek jednom pobjedom u skupini C, onom nad Rusijom koja je bila dovoljna za drugo mjesto i vrijedna dva boda u drugome krugu u kojem je minimalno (31:30) i nakon velike borbe svladana Bjelorusija da bi u utorak nadmoćno poražena bila Švedska. Izbornik Michael Biegler tako je dobro posložio svoje redove koji se čine motiviranijima kako Euro odmiče te se uistinu dižu iz utakmice u utakmicu kako bi upravo Hrvatskoj u srijedu bili pravi protivnik.

Iako je Slawomir Szmal, koji čini Kielceov ubojiti tandem s hrvatskim Veniom Losertom, jedna od glavnih osnovica ove momčadi, upravo se protiv Šveđana moglo vidjeti kako Poljska ima na koga računati kada njen prvi vratar ima loš dan, naime, tu je sjajan Piotr Wyszomirski. Ispred ove dvojice čuvara mreže uvijek su opasni Poljaci od kojih većina i zajedno igra u poljskog PGNiG Superligi, pa tako pripaziti uvijek treba na Bartlomieja Jaszku, Mariusza Jurkiewicza, Karola Bieleckog, kao i odličnog Krzysztofa Lijewskog, ali i ostatak društva.

Netom nakon slavlja nad Švedskom poljski izbornik Biegler bio je kratak u svojoj izjavi za službene stranice Europske rukometne federacije te je pojasnio kako se njegova momčad diže te igra sve bolje, stoga Hrvatska treba biti na oprezu: "Sretni smo što nam je sve pošlo za rukom i što smo pobijedili. Moja glavna teza jest da smo se nakon utakmice s Bjelorusima oslobodili te da smo slobodniji u našim glavama. Moja momčad igra jako, jako dobro."

Hrvatska i Poljska do ove su europske smotre snage odmjerile točno sedam puta, a hrvatski su momci pobjedu odnijeli u čak pet susreta, dok su dva pripala Poljacima koji su posljednji puta, i to minimalno, slavili na prijateljskome turniru 2010. godine. Posljednja pobjeda na stranu Hrvatske otišla je godinu dana kasnije na Svjetskome prvenstvu kada su Kauboji osigurali sigurno slavlje kakvo se, uz dobru predstavu na terenu Arene u Aarhusu, očekuje i u srijedu kada osim po šestu međusobnu pobjedu kreću i po svoje mjesto u polufinalu Europskoga prvenstva u Danskoj.

Susret Hrvatske i Poljske počinje u 20.15 sati.

Euro 2014. - Grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Rusija39:33Bjelorusija
Francuska28:30Švedska
Hrvatska31:28Poljska
1Hrvatska (+4)3147:126+218
2Francuska (+4)3157:140+178
3Poljska (+2)3145:136+96
4Švedska (+2)3138:137+16
5Rusija 3141:154-132
6Bjelorusija 3137:172-350

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2014. - Grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Rusija39:33Bjelorusija
Francuska28:30Švedska
Hrvatska31:28Poljska
1Hrvatska (+4)3147:126+218
2Francuska (+4)3157:140+178
3Poljska (+2)3145:136+96
4Švedska (+2)3138:137+16
5Rusija 3141:154-132
6Bjelorusija 3137:172-350

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2014. u 18:42
    Takve stvari se redovno desavaju nama, dok drugi u najmanju ruku bore se i daju sve od sebe da ne "potonu" kao sto se to nama desava i to precesto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2014. u 15:46
    glupo je misliti da bi francuzi igrali 100% protiv šveđana kad znamo da ne bi prema tome da poljaci nisu pobjedili vjerovatno bi mi ispali, ali ovako ovisimo samo o sebi ionako naš izbornik voli teže puteve i kad nemora ići njima tako da nam ovo po njegovom sigurno odgovara što idemo na dance
    Obrisan korisnik
  • monadiFiume22.01.2014. u 13:09
    a ja mislio da treba bit dekoncentriran u obrani, a posebno u napadu, gubiti lopte što više i razbraniti ne samo Szmala nego i Wyszomierskog! super su mi ovi forumski stručnjaci, ali šta je najtužnije ni naš 'stručnjak' na klupi nije puno pametniji, al svejedno tipujem na našu pobjedu. Iznad svih... [više na forumu]
    monadiFiume
  • Obrisan korisnik22.01.2014. u 13:09
    Valjda ne moze poljski golman dva put zaredom imat onakav dan.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2014. u 12:53
    Najviše me zanima, dali je naš izbornik dobro analizirao Poljake. Posebno su opasni početkom drugom poluvremena kada su već nekoliko puta na ovom prvenstvu napravili seriju 5:0 ili više. Trebamo od početka biti koncentrirani u obrani i napadu i ne smijemo dozvoliti da se njihovi vratari Szmal i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik