Rukomet

Hrvatska protiv branitelja naslova lovi svoje mjesto u europskom finalu

Zvonka Keliš • petak, 24.01.2014.
Hrvatska protiv branitelja naslova lovi svoje mjesto u europskom finalu
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši ovoga petka u večernjem terminu kreću u novu veliku borbu na Europskome prvenstvu, borbu vrijednu europskog finala i nove bitke za jedino zlato koje ovoj reprezentaciji nedostaje. Na suprotnoj strani dvorane u Herningu stajat će branitelji naslova prvaka Europe te domaćini smotre, Danci, koji će zbog sjajne podrške svoje publike biti dodatno težak suparnik.

Europsko rukometno prvenstvo stiglo je i do svojih polufinalnih ogleda koji će ovoga petka u Herningu odlučiti o putnicima u onu finalnu borbu, borbu za sam europski vrh i ono najsjajnije odličje. Po 15. puta u svojoj povijesti rukometna reprezentacija Hrvatske tražit će svoj put k finalu i jedinom zlatu koje joj nedostaje u uistinu bogatoj rukometnoj riznici. No, na drugoj strani terena Hrvatima će se suprotstaviti domaćini i aktualni europski prvaci Danci, dok će u prvome polufinalu dana, snage odmjeriti aktualni prvaci svijeta Španjolci te olimpijski pobjednici Francuzi.

Hrvatski rukometaši na novu su europsku smotru odlično zakoračili te su nanizali tri itekako sigurne pobjede (Bjelorusija, Crna Gora, Švedska) u skupini D smještenoj u Kopenhagenu. Uputili su se potom u Aarhus gdje su u nedjelju pretrpjeli nimalo lak poraz od svojih vječnih suparnika Francuza da bi se potom, na najbolji mogući način, vratili u natjecanje u skupini 2 te bi upisali uvjerljivo slavlje nad Rusijom te sigurno nad Poljskom vrijedno borbe za nove europske medalje.

Štrlek vjeruje u hrvatsko iznenađenje

"Danska je favorit, igra na domaćem terenu pred 14 tisuća navijača i utakmica će biti izuzetno teška. No, ja mislim da mi možemo iznenaditi ukoliko damo sve od sebe. Ovo je sport, a u sportu je sve moguće", kazalo je lijevo krilo hrvatske reprezentacije Manuel Štrlek koji je potom nadodao: "Ne smijemo napade završavati prebrzo, moramo biti koncentrirani i brzo se vraćati u obranu jer su Danci sjajni u brzim kontranapadima. Ako uspijemo u tome, imamo dobru šansu za pobjedu."

Izabranici Slavka Goluže tako su ponovno poletjeli na svojim krilima, svom četvoricom, a siguran je kao pravi vođa bio i Domagoj Duvnjak koji za Dance zasigurno treba uspostaviti bolju suradnju sa svojim suigračima u vanjskoj liniji kako bi i se i oni digli i proigrali na pravi način. Tu je, dakako, i uvijek sigurni kapetan Igor Vori, stup hrvatske obrane Jakov Gojun koji sa svojim čvrstim suigračima iz obrambene linije više ne smije propuštati lopte na crtu, posebice ne one danske, a kada se na to pridodaju odlične obrane sedmeraca iskusnog Venija Loserta te raspoloženi Mirko Alilović uz širinu klupe recept za novo slavlje trebao bi biti poznat.

Netom nakon prolaska u polufinale europske smotre hrvatski izbornik smirivao je strasti te je pojasnio: "Već sam rekao da treba smanjiti euforiju, ostali smo među četiri najjače ekipe ne samo u Europi već u svijetu i sigurno je da nam neće biti lako", kazao je Goluža te nadodao: "Dance respektiramo ne samo zbog njihove snage nego i zbog toga što oni ovdje imaju svog osmog igrača, publiku. No, i mi imamo svojih aduta o kojima ne bih volio puno pričati. Ono što je sigurno jest da ćemo ostaviti srce na terenu i dati sve od sebe."

Branitelji naslova europskih prvaka iz Srbije prije dvije godine iza sebe su, pak, u zanimljivoj skupini A ostavili uvjerljiv i stopostotan učinak (Makedonija, Austrija, Češka) da bi u istom ritmu nastavili i u skupini 2 koja se također igrala u Herningu kako domaćin smotre ne bi trebao putovati. Svoj put prema polufinalu Danci su tako nastavili sigurnom predstavom nad aktualnim svjetskim prvacima Španjolcima da bi potom sigurno svladali i Mađarsku, a na koncu i deklasirali Island.

"Očekuje nas uzbudljiva utakmica s Hrvatskom, uvijek bude takva. No, mi moramo iskoristiti činjenicu da smo s Islandom igrali u susretu koji nama nije ništa značio, dok je Hrvatska imala mnogo teških dvoboja u svojoj skupini", izjavio je za EHF Danac Jesper Noddesbo.

Momci Ulrika Wilbeka, koji se od reprezentativne klupe želi oprostiti upravo obranom europskog zlata, nakon nimalo lijepog poraza od tadašnjeg domaćina u finalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj imali su motiv više da se dokažu upravo na domaćem terenu koji je dodatno motivirao i samog njihovog izbornika. Predvođeni najboljim rukometašem svijeta 2011. godine, Mikkelom Hansenom te izuzetno sjajnim vratarom Niklasom Landinom, a uz još bolju podršku s tribina koje su iz utakmice u utakmicu crvenije, Danci su prava opasnost za baš svakog suparnika.

Kada se njima priključi naprosto čvrsta obrana te još bolja i brža krila, kao i svakim danom sve bolji i razoritiji Mads Mensah Larsen, Wilbek bi u Herningu sa svojim momcima mogao sigurno nastaviti svoj zacrtani put: "Četiri momčadi koje su sada ostale u borbi za medalje su ujedno i četiri najbolje na svijetu, a bile su i favoriti od samoga početka. Stoga će susreti koje ćemo imati od sada na dalje biti izuzetno ravnopravni", kazao je za službene stranice EHF-a danski izbornik.

Nastavio je potom Wilbek i s analizom Hrvatske, novog suparnika svoje momčadi: "Svi znamo da Hrvatska ima vrhunsku momčad s vrhunskim igračima i možda ima i najboljeg igrača svijeta, Duvnjaka, ali i vratara Alilovića. Naravno, nadam se da mi imamo više dobrih igrača od Hrvatske, ne samo prvih sedam, već se nadam da će i naše zamjene biti bolje od hrvatskih igrača."

Zanimljiva je povijest hrvatsko-danskih obračuna, naime, ove su se dvije reprezentacije susretale točno 14 puta, a na stranu Hrvata pobjeda je otišla osam puta. U njihovu prvom ogledu još 1994. u Portu na Europskome prvenstvu Hrvati su bili minimalno bolji (24:23), dok su u posljednjem međusobnom dvoboju, na svjetskoj smotri u Španjolskoj uvjerljivo bolji bili Danci u polufinalu (30:24). Novo polufinale velikog rukometnog natjecanja sada je ponovno tu stoga vrijedi vidjeti što su najbolje momčadi Europe ponovno pripremile za sve rukometne zaljubljenike te tko će do one posljednje stepenice, točnije, europskog finala i borbe za najsjajnije odličje.

Susret polufinala između Hrvatske i Danske počinje u 21 sat.

Euro 2014. - Završnica

polufinale

Francuska30:27Španjolska
Danska29:27Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2014. - Završnica

polufinale

Francuska30:27Španjolska
Danska29:27Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 16:32
    Hrabro,trezveno,polako i onda će sve biti ok,imamo mi ovu Dansku večeras i čvrsto sam uvjeren u pobjedu!!
    Obrisan korisnik
  • ZooM24.01.2014. u 16:08
    Nažalost svi su posljednjih godina osvajali zlata osim nas, nama je uvijek nedostajao taj posljednji korak a realno smo imali kvalitetniju ekipu nego danas. Dancima smo redovne mušterije u okršajima nakon četvrtfrinala, tu je skor 4-0 za njih u posljednjih 10 godina.
    ZooM
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 15:25
    Nismo mi ničije mušterije svako je od ovih reprezentacija svakoga pobijedio i nikad se nezna kako će sljedeća tekma završiti mi njih na olimpijadi oni nas u španjolskoj pa njih razvale u finalu španjolci. A mi španjolce u srbiji za broncu,Sve su to jake repke koje su redovito među 4
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 15:15
    Ako naši golmani ne poprave postotak obrana nemamo šanse večeras, samo 7,8 obrana po utakmici neće biti dovoljno protiv ovakvih protivnika oni moraju obraniti barem 15 lopti da bi uopće imali ikakve šanse
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 14:55
    Obrisan korisnik