Euro 2014. - Završnica, za 5. mjesto, 24.01.2014, 16:00 h
Island
Island 28:27(13:16) Poljska
Poljska

Karason i Edvarsson doveli Island do petog mjesta na Europskom prvenstvu

Jelena Bagarić • petak, 24.01.2014.
Karason i Edvarsson doveli Island do petog mjesta na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

Peto mjesto na 11. Europskom prvenstvu u Danskoj osvojila je reprezentacija Islanda koja je preokretom u drugom dijelu slavila protiv Poljaka. Iako su rukometaši Poljske veći dio susreta vodili, Islanđani su uspjeli preokrenuti zahvaljujući odličnom vrataru Aronu Edvarssonu i preciznom Runaru Karasonu koji je na samom kraju postigao pogodak za prvo vodstvo Islanda koje im je ujedno donijelo i pobjedu u ovom susretu.

Fantastičnu utakmicu odigrale su reprezentacije Islanda i Poljske u borbi za peto mjesto na Europskom prvenstvu. Ipak, u dvorani u Herningu slavili su Islanđani kojima je jedno jedino vodstvo u susretu bilo dovoljno za ostvarenje pobjede.

Za ovu posljednju utakmicu oba izbornika su zamijenila po jednog igrača. Za Poljsku se vratio Karol Bielecki koji je zamijenio ozlijeđenog Jakuba Lucaka, dok je kod Islanđana na tribini zbog ozljede morao ostati Aron Palmarsson, a mijenja ga Stefan Rafn Sigurmansson.

Prvi pogodak na utakmici postigli su Poljaci za koje je zabio Partyk Kuchczynski, no brzo su odgovorili Islanđani preko Snorrija Gundjonssona. Izjednačenost je trajala samo do sedme minute kada je na semaforu stajalo 3:3. Dva pogotka Bieleckog odlijepila su Poljake od Islanđana u ranoj fazi utakmice. Prednost su povećali u 14. minuti kada je za plus tri zabio Krzysztof Lijewski, a minutu kasnije najveću prednost u utakmice za Poljake donio je Bielecki. Valja spomenuti i odličnog Slawomira Szmala koji je odlično branio i time otežavao islandskim rukometašima da sustignu rezultat.

Islanđani na očigled nisu dobro funkcionirali. Obrana nije bila dovoljno pokretljiva, a Gustavsson na vratima je imao jako loš učinak. U tim je trenucima dakako Aron Kristjansson bio prisiljen pozvati minutu odmora. Međutim, ništa se nije posebno promijenilo u igri Islanda. I dalje ih je koliko toliko u utakmici držao Gudjonsson, a Poljaci su se držali stalno na četiri pogotka prednosti. Ipak, pred sam kraj susreta Islanđani su izvršili pritisak i u 28. minuti došli na samo pogodak zaostatka (13:14), ali do kraja nije ipak bilo dovoljne koncentracije pa su Kamil Syprzak i Adam Wisniewski postigli po dva pogotka za konačnih 13:16 nakon 30 minuta igre.

Prednost su i u nastavku održavali Poljaci, no vidljivo je bilo da se Islanđani pomalo dižu u svojoj igri. Na vratima je bio Edvarsson čije su obrane dale „krila“ njegovim suigračima koji se se polako ali sigurno probijali do izjednačenja. Još u 41. minuti Poljaci su imali plus tri, ali tri minute kasnije Runar Karason postigao je izjednačujući pogodak (20:20). Nijemac na klupi Poljske pozvao je time-out i barem malo uspio vratiti svoju momčad u utakmicu. .

Nakon izjednačenja igralo se uglavnom pogodak za pogodak, ali u 47. minuti Islanđani ostaju s igračem manje, ali čak tri zicera nisu iskoristili Poljaci kako bi povećali svoje minimalno vodstvo. Vrata Islanda zaključao je Edvarsson, a nakon što su se kompletirali preko Halgrimssona Island dolazi do 23:23 u 51. minuti. Izjednačenost se nastavila do samog kraja, ali na samom kraju prilika se pružila Islandu da povede. Visoko se 20 sekundi prije kraja dignuo Karason i odveo Island do petog mjesta.

Imali su još jedan napad Poljaci, ali nisu ga iskoristili. Ponovo je Edvarsson obranio udarac Jazski i potvrdio slavlje Islanda u ovoj utakmici. Uz Edvarssona koji je donio Islanđanima preokret u drugom dijelu sa svojih 11 obrana, istakao se još Gudjonsson s osam postignutih pogodaka, dok je Karason dodao šest. Kod Poljaka valja spomenuti Kuchczynskog koji je zabio pet pogodaka, a po jedan manje upisali su Syprzak, Wisniewski i Lijewski.

Europsko prvenstvo u Danskoj, utakmica za 5. mjesto:
Island – Poljska 28:27 (13:16)

Euro 2014. - Završnica

za 5. mjesto

Island28:27Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Završnica

za 5. mjesto

Island28:27Poljska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!