Euro 2014. - Završnica, polufinale, 24.01.2014, 18:30 h
Francuska
Francuska 30:27(12:14) Španjolska
Španjolska

Francuska na krilima Abaloa srušila španjolski san o zlatu

Danijela Lemaić • petak, 24.01.2014.
Francuska na krilima Abaloa srušila španjolski san o zlatu
Foto: EPA

U prvom polufinalnom dvoboju našli su se aktualni svjetski prvaci, Španjolci i aktualni olimpijski pobjednici, Francuzi. Bila je to utakmica velike borbe vrijedne europskog finala, naime, europsko zlato jedino je koje nedostaje Španjolcima u kolekciji, dok Francuzi žele isprati gorak okus koji je ostao nakon posljednjeg Europskog prvenstva u Srbiji, kada ih je u četvrtfinalu izbacila Hrvatska. U vrlo napetom dvoboju bolja je ipak bila Francuska te sada čeka svog protivnika iz utakmice Hrvatska - Danska.

Odličnu utakmicu odigrale su momčadi Francuske i Španjolske u borbi za finale Europskog prvenstva u Danskoj, iako je na otvorenju susreta izgledalo kako će Francuska stvoriti nedostižnu razliku i plasirati se u još jedno finale, Španjolska je pokazala da je najjača kada je najteže i vrlo brzo se, ne samo vratila u igru, već i preuzela vodstvo. Do kraja susreta obje reprezentacije pokušale su prelomiti rezultat u svoju korist, igralo se gotovo cijelo drugo poluvrijeme u egalu, ali u posljednjih pet minuta bila je uspješnija Francuska koja je s 30:27 pobjedila Španjolsku.

Dvoboj za finale u Herningu otvorio je vrlo dobro za Francuze vratar Thierry Omeyer koji je u prve dvije minute susreta upisao tri obrane, no to ne iskorištavaju francuski igrači, stoga prvi pogodak dolazi tek u trećoj minuti kojeg zabija Luc Abalo, nakon čega stiže i prvi španjolski gol Valera Rivere za 1:1. Nakon još jedne dobre reakcije Omeyera, francuska reprezentacija odlazi na dva gola prednosti (3:2), što Julen Aguinagalde smanjuje na samo gol zaostatka, ali budi se tada ekipa Claudea Oneste i serijom 3-0 postavlja rezultat na semaforu 6:2, što je bio znak za Manuela Cadenasa da pozove minutu odmora.

Kratak predah nije pomogao Španjolcima te Francuska nastavlja svoju dominaciju te preko Guillaumea Jolija i tri sjajna pogotka Michaela Guigoua ostavlja momke Cadenasa na minus pet (10:5). Post kod španjolske reprezentacije prekida Raul Entrerrios (6:10), ali tada par loših odluka obje momčadi u napadu i obrani drže mreže vratara mirnima pune četiri minute s obje strane nakon čega za 11:6 zabija Cedric Sorhaindo, odnosno za 11:7 Viran Morros De Argila.

Najbolji igrači

Francuze je do finala Eura vodio Luc Abalo s osam pogodaka, dok je gol manje u pobjedu ugradio Valentin Porte. Na vratima odlični su bili Thierry Omeyer i Cyril Dumoulin koji su zajedno sakupili 16 obrana.

Kod Španjolaca najefikasniji je bio Joan Canellas s deset golova te Julen Aguinagalde s njih pet. Španjolski čuvari mreže Jose Manuel Sierra i Gonzalo Perez De Vargas upisali su sedam obrana.

Posljednjih pet minuta prvog dijela vraća se Španjolska, naime, dobrom reakcijom Jose Manuela Sierre i dva uzastopna pogotka Joana Canellasa izjednačava rezultat (12:12) te nakon dva uzastopno zarađena sedmerca prelaze u vodstvo, prvo na susretu i ostavljaju Francusku na minus dva (14:12), rezultatom s kojim se odlazi u svlačionice.

U nastavak susreta vrlo dobro su ušle obje reprezentacije, naime, nakon što Španjolci odlaze na tri gola prednosti (16:13) francuska reprezentacija se ne predaje lako te s igračem manje ubrzo izjednačava rezultat (16:16). Canellas također dobiva isključenje, stoga Francuska dobro iskorištava igrača više te preko Valentina Poreta i Daniela Narcissea ponovno dolazi u vodstvo od dva gola (18:16), što ponovno navodi Cadenasa da zatraži time-out.

Nakon odmora nastavlja se igra pogodak za pogodak popraćena dobrim reakcijama, kako obrambenih igrača tako i čuvara mreža, stoga Španjolci cijelo vrijeme pušu za vrat Francuzima i uvijek su na gol ili dva razlike sve dok u 42. minuti ponovno ne poravnava rezultat Canellas za 20:20. Izjednačenost se nastavila do samog kraja, naime, na pogodak Portea (24:23) odgovorio je Entrerrios (24:24).

Posljednjih deset minuta polufinalnog dvoboja obilježila je infarktna završnica, naime, Luka Karabatić pri rezultatu 25:25 zarađuje crveni karton što je prilika Španjolcima da s igračem više prelomi rezultat u svoju korist, ali u 55. minuti Francuska se pogotkom Abaloa odvaja i odlazi na plus dva (28:26), razliku koju je dobro čuvala do posljednje minute kada ponovno s desnog krila zabija Abalo za tri gola prednosti nad Španjolcima i srušila snove Španjolaca o europskom zlatu. Posljednji napad Španjolske zaustavlja francuski vratar te po isteku 60. minute i rezultatu 30:27 može početi francusko slavlje.

Euro 2014. - Završnica

polufinale

Francuska30:27Španjolska
Danska29:27Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometEP 2014.

Euro 2014. - Završnica

polufinale

Francuska30:27Španjolska
Danska29:27Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 02:03
    "umirovljenici" u finalu :)
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.01.2014. u 22:47
    francuzi opet pokazali svoju kvalitetu, bez obzira üto ih forumaši ne gotive jer redovno tuku hrvatsku. finale će imati hrvatskog štiha, iako se naši očekivano nisu probili do kraja.
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 21:49
    Odlična utakmica, nadam se u nedelju prilika za revanš za naše :)
    Obrisan korisnik
  • sportoz24.01.2014. u 20:44
    Francusku izvukli golmani po tko zna koji put. Nije mi krivo iako mi nisu dragi. Ako dođemo do finala imamo se priliku revanširati, a ako ne, Španjolci su idealan protivnik za uzeti broncu.
    sportoz
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 20:40
    I kad (ako ikad) Španjolci budu cca 30% igrački jači, zbog manjka inteligencije gubit će od Francuza...u tijesnim završnicama su osuđeni na poraz
    Obrisan korisnik