Euro 2014. - Završnica, finale, 26.01.2014, 17:30 h
Danska
Danska 32:41(16:23) Francuska
Francuska

Francuzi razbili Dance usred Herninga i uzeli svoje treće europsko zlato

Jelena Bagarić • nedjelja, 26.01.2014.
Francuzi razbili Dance usred Herninga i uzeli svoje treće europsko zlato
Foto: EPA

Rukometaši Francuske okitili su se još jednim zlatom s velikog natjecanja. Europsko prvenstvo u Danskoj donijelo im je ukupno treće europsko zlato i ukupno deveto zlato s velikih natjecanja. Iako se očekivala napeta i tvrda utakmica, Francuzi su već u prvom poluvremenu deklasirali Dance i odnijeli još jednu veliku pobjedu i medalju.

Činilo se da je sve podređeno Danskoj i njihovom osvajanju europskog zlata. Međutim, Francuzi su im odlučili poremetiti sve planove. Odličnom igrom u prvom poluvremenu rano su slomili otpor Danaca i praktički već nakon prvog dijela osigurali pobjedu. Ovo je ukupno sedmo zlato za Francusku u eri Claudea Oneste koji je na klupi ove reprezentacije već 13 godina.

Danska je krenula onako kako to Ulrik Wilbek sigurno nije zamislio. Francuzi su im od početka nametnuli svoj stil igre i Thierryja Omeyera na vratima koji je fenomenalno otvorio utakmicu. Sve je ukazivalo da će se za Dance ponoviti finale Svjetskog prvenstva u Španjolskoj kada ih je domaćih deklasirao u svakom aspektu rukometne igre.

Četiri minute i tri gola za Francusku bio je već dobar pokazatelj da Danci ne stoje čvrsto na nogama u ovom finalu. U petoj minuti Mikkel Hansen zabio je prvi gol za Dansku, no i dalje njegova reprezentacija nije dobra izgledala. Francuzi su u svemu bili bolji, a izgubljene lopte samo su još dublje gurale Dansku u ponor. Nicklas Landin teško je mogao skidati „bombe“ koje su pljuštale sa svih strana. Najviše iz kontre, no i iz čistih postavljenih napada.

Statistika

Važnu ulogu u prvom dijelu susreta odigrali su vratari. Omeyer je u prvih 30 minuta skupio osam obrana, dok su Landin i Green zajedno ubilježili samo tri. Do kraja poluvremena Danci su uspjeli podići i svoj postotak šuta koji je na kraju iznosio 55 posto, a sredinom poluvremena bio je sramotnih 20. Francuzi su u tom periodu imali visokih 85 posto, a do kraja su pali samo za osam posto.

U 11. minuti Michael Gigou podigao je prednost na plus pet (4:9), no to je tek bio početak. Tri minute kasnije Rene Toft Hansen dobio je svoje drugo isključenje, a francuski „stroj“ odlično je to iskoristio i samo nastavio mljeti. Na isteku 17. minute Valentin Porte postiže pogodak za 4:13 i najveću prednost Francuske u ovom finalnom susretu. I nakon što su se kompletirali, za Dance ništa nije išlo onako kako su zamislili. Francuzi su u 22. minuti ponovo preko Portea zabili za 7:17 i time potpuno deklasirali Dance u ovom finalu.

Međutim, Danci se počinju lagano buditi i sustizati rezultat. Dvama pogocima Hansa Lindberga smanjuju na 11:19, a nekoliko minuta kasnije Mikkel Hansen još je smanjio na 13:20 u 27. minuti. Obrane u tim trenucima kao da nisu postojale. Golovi su lako padali s jedne i s druge strane, odnosno igralo se pogodak za pogodak. Za Dansku je uglavnom zabijao Hansen koji je bio nezaustavljiv. Ipak, prvi dio susreta završava odličnim cepelinom Francuza koji je u mrežu pospremio Porte.

Francuzi su i u nastavak krenuli onako kako su završili – pogocima. Prvo Daniel Narcisse, a zatim Luc Abalo povećavaju prednost Francuske. Održavali su se na plus osam Francuzi sve do 43. minute kada Henrik Mollgaard zabija za 24:30. U tim je trenucima Danska malo zbila svoju obranu pa su Francuzi teže dolazili do pogodaka i počeli su malo griješiti. Međutim, to je bio samo kratkotrajni pad u njihovoj igri.

Brzo su se Francuzi vratili na plus osam, a nije puno trebalo da prednost ponovo dignu na deset pogodaka. U 50. minuti Narcisse je zabio za 25:35 i već tada, deset minuta prije kraja, Onesta je lagano počeo mijenjati postavu, ali igra nije trpjela. Danci jednostavno nisu imali nikakve šanse jer je igra Francuske funkcionirala perfektno. Do 56. minute Danci su primili ogromnih 39 pogodaka što je zasigurno poražavajuće za obranu Danske koja slovi kao jedna od jačih, no večeras za njih ništa nije funkcioniralo.

Do kraja je uspjela Danska malo smanjiti rezultat, no slaba im je to bila utjeha. Francuzi su već uz klupu bili na nogama i slavlje je za njih krenulo prije no što je sirena označila kraj ovog finalnog susreta. Najefikasniji u redovima Francuske bili su Gigou s deset pogodaka, Porte s devet te Abalo koji je zabio sedam pogodaka. Omeyer je na vratima skupio 12 obrana, a još jednu dodao je Dumoulin koji je priliku dobio na samom kraju. Prvo ime Danske svakako je bio Mikkel Hansen s devet postignutih pogodaka, a idući iza njega je Lindberg koji je na svoj konto upisao šest pogodaka.

Euro 2014. - Završnica

finale

Danska32:41Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Završnica

finale

Danska32:41Francuska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2014. u 13:53
    u prvaku europe i najjačoj ligi svijeta. koliko igra gojun u psg-u? također nije na nivou na kojem je bio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2014. u 11:08
    gledao sam jučer finale i ono što su francuzi prezentirali je nešto najbolje što je neka rukometna momčad pokazala-IKAD! To je bila napadačka rapsodija ali i vrlo kvalitetna obrana! U svakom trenutku su znali što trebaju raditi! Majstori na terenu ali i vrhunski stručnjak na klupi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2014. u 01:16
    to sam ja rekao prije utakmice hrvatska-francuska, to je samo jedan pokazatelj da je pravi igrač i sa 30+ godina odličan a ne istrošen kako se u našoj repki postavlja kriterij. svaka čast našim dečkima ali ovu mafiju iz našeg rukometa treba dobro protrest, počevši od gobca pa sve do goluže....đabe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom26.01.2014. u 23:21
    Jedan od najjačih sportskih kolektiva u povijesti!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik26.01.2014. u 23:17
    gledam kak su francuzi pripremili danasnju tekmu - totalno su proucili danske golmane, od prvih deset golova,9 su dali od poda umjesto da pucaju po kutevina gdje je landin dobar i moze "uci u udarac" i dok se on snasal francuzi su vec bili na +5 a on jadan na klupi - onda su promijenili nacin... [više na forumu]
    Obrisan korisnik