Zimski sportovi

Foto: Spektakularnim vatrometom otvorene XXII. Zimske olimpijske igre u Sočiju

Josip Tolić • petak, 07.02.2014.
Foto: Spektakularnim vatrometom otvorene XXII. Zimske olimpijske igre u Sočiju
Foto: EPA

Otvorene su XXII. Zimske olimpijske igre u Sočiju. Predstavom pred 40.000 gledatelja Rusi su pokazali bogatu povijest, a čast da upale olimpijski plamen pripala je legendarnoj klizačici Irini Rodinjovoj te hokejašu Vladislavu Tretjaku. Delegaciju od 11 hrvatskih sportaša predvodio je Ivica Kostelić, nositelj barjaka u mimohodu.

Dvoipolsatnom priredbom na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju, začinjenu spektakularnim vatrometom, svečano su otvorene XXII. Zimske olimpijske igre. Organizatori su se pobrinuli da kroz povijesni pregled Ruske Federacije podsjete brojno gledateljstvo na važne događaje najveće svjetske države.

U priredbi pod naslovom "Snovi o Rusiji" 40.000 gledatelja uživo je, između ostalog, moglo vidjeti balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije te napredak suvremene Rusije. Procjenjuje se da je cijela organizacija Zimskih olimpijskih igara Ruse koštala nevjerojatnih 50 milijardi američkih dolara, čime su postale najskuplje dosad.

"Ono za što su nekima trebala desetljeća, vi ste u Sočiju napravili za samo sedam godina", rekao je u obraćanju novoizabrani predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Nakon što su olimpijsku baklju stadionom pronijeli tenisačica Marija Šarapova, atletičarka Jelena Isinbajeva, hrvač Aleksandr Kareljin te ritmička gimnastičarka Alina Kabajeva, olimpijski su plamen na postolju ispred stadiona upalili slavna klizačica Irini Rodnjina te hokejaš Vladislav Tretjak.

Na mimohodu svih sportaša sudionika Hrvatsku je predvodio stjegonoša Ivica Kostelić, trostruki osvajač olimpijskog odličja. Lijepu našu u Sočiju će predstavljati ukupno 11 sportaša, među kojima je čak osam alpskih skijaša (Sebastian Brigović, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Natko Zrnčić-Dim, Filip Zubčić, Andrea Komšić, Sofija Novoselić te Ivica Kostelić).

Od preostalih, manje popularnih zimskih sportova nastup na Igrama u crnomorskom gradu izborili su i skijaši trkači Edi Dadić i Vedrana Malec te daskašica Morena Makar, prva hrvatska snowboarderica na Zimskim olimpijskim igrama u povijesti.

Tijekom 15 dana trajanja Igara u Sočiju nastupit će 2873 sportaša iz rekordnih 88 zemalja, a kompleti medalja dijelit će se 98 puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10808.02.2014. u 12:24
    Bravo Njemci: ko je skužio njihov izbor dresa na Otvaranju je znao koga i šta su kritizirali. Toga se nije nitko drugi usudio.
    narada108
  • Obrisan korisnik08.02.2014. u 03:46
    zanimljivo da su rusi na ćirilici sve radili... kao da rade OI za sebe, a ne za cijeli svijet?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2014. u 23:01
    Sretno svima i uživajte u Olimpijskim igrama !:)
    Obrisan korisnik
  • narada10807.02.2014. u 22:16
    Već sam bio nervozan, di su naši, nisu se prijavili ili kaj? Pretražio sve alfabete (ko će skužiti rusku čirilicu gdje su Mađari pred nama) kad ono eno ga Johnny be Goode sa ekipom, smješka se. Gle, našem Iveku je fino na OI-ima. Welcome back, Profesore!
    narada108
  • narada10807.02.2014. u 21:23
    hm „Rodnjinova" , zar nije Rodnina (Irina Konstantinovna)?
    narada108