Zimski sportovi

Marit Björgen započela žetvu medalja u Sočiju, Vedrana Malec 59.

Branimir Korać • subota, 08.02.2014.
Marit Björgen započela žetvu medalja u Sočiju, Vedrana Malec 59.
Foto: EPA

Prva podjela medalja u skijaškom trčanju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju bila je u ženskom skiatlonu, utrci na 7,5 kilometara klasičnim i 7.5 kilometara slobodnim načinom. Zlatno odličje uzela je Norvežanka Marit Björgen...

Najuspješnija natjecateljica na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, Norvežanka Marit Björgen, osvajačica je drugog zlatnog odličja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Björgen je u Soči došla s velikim najavama, Norvežani od nje očekuju velike dosege, pa čak i hvatanje legendarnog Björna Dählija po ukupnom broju zlatnih odličja. Početak Igara bio je za nju odličan, uzela je zlatno odličje u skiatlonu.

Skiatlon je disciplina u kojoj skijašice prvo odrađuju 7,5 kilometara klasičnim stilom, a zatim 7,5 kilometara slobodnim načinom i tu se najbolje snalaze Skandinavke koje su se na kraju plasirale na prvih pet pozicija.

Björgen je do samog finiša utrke vodila bitku sa Šveđankom Charlotte Kallom te je na kraju imala dovoljno snage za snažan finiš i uzimanje pobjede s vremenom od 38:33,6 dok je Kalla ostala 1,8 sekundi iza nje.

Zbog smrtnog slučaja u obitelji glavna konkurentica i sunarodnjakinja Björgen, Astrid Jacobsen, nije nastupila u skiatlonu i upitno je hoće li uopće ostati u Sočiju i nastaviti s natjecanjem tako da se očekivala borba za zlato između Björgen i druge Norvežanke Therese Johaug, no Johaug je na kraju izgubila borbu i za broncu.

U troboju za broncu Heidi Wang iz Norveške bila je uspješnija od Johaug dok je Finkinja Aino-Kaisa Saarinen završila kao peta.

Prva do Skandinavki bila je odlična Poljakinja Justina Kowalczyk koja je završila s gotovo minutom zaostatka na petom mjestu što je svejedno odličan rezultat jer Poljakinja ima velikih problema s ozljedom i nateknutog zloba je došla u Soči.

Hrvatska predstavnica u ovoj utrci Vedrana Malec završila je na 59. mjestu sa zaostatkom od 7:18,5.

ZOI Soči, skijaško trčanje, skiatlon (Ž):
1. Marit Björgen (Norveška) 38:33.6
2. Charlotte Kalla (Švedska) +1,8
3. Heidi Wang (Norveška) +13,2
4. Therese Johaug (Norveška) +14,8
5. Aino-Kaisa Saarinen (Finska) +15,3
6. Justina Kowalczyk (Poljska) +56,1
7. Kerttu Niskanen (Finska) +1:01,7
8. Jessica Diggins (SAD) +1:31,9
9. Emma Wiken (Švedska) +1:33,6
10. Masako Ishida (Japan) +1:34,7
...
59. Vedrana Malec (Hrvatska) +7:18,5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!