Zimski sportovi

SAD dominira u snowboardingu, a Nizozemska u brzom klizanju

Branimir Korać • ponedjeljak, 10.02.2014.
SAD dominira u snowboardingu, a Nizozemska u brzom klizanju
Foto: EPA

Još četiri seta medalja podijeljena su u Sočiju u nedjelju. Drugi dan zaredom SAD je osvojio zlatno odličje u snowboardingu dok je drugi dan zaredom Nizozemska stigla do zlata u brzom klizanju...

Snowboarding disciplina slopestyle po prvi put je uvrštena u program Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, a Amerikanci su odmah pokazali kako su velesila. Nakon što je u muškoj konkurenciji zlatno odličje osvojio dan ranije Sage Kotsenburg, njegova sunarodnjakinja Jamie Anderson napravila je isto u ženskoj konkurenciji.

Anderson je već u kvalifikacijama pokazala zašto je jedna od glavnih favoritkinja za zlato, osvojila je u prvoj seriji 92.50 bodova i izravno je ušla u finale. Tamo je nakon prve serije iznenađujuće vodila Čehinja Šarka Pančochova, no u drugoj seriji je pala, a četiri natjecateljice su popravile svoje bodove i Čehinja je ostala bez medalje. Srebro je osvojila Finkinja Enni Rukajärvi, a broncu Britanka Jenny Jones.

"Samo sam pokušavala ostati mirna i usmjeriti pozitivnu energiju u skok. Iako je to samo još jedno natjecanje, njegova važnost i popraćenost diljem svijeta stvaraju velik stres.Sve smo željele samo najbolje i presretna sam što sam uspjela doći do zlata", rekla je Anderson.

Veliki dvoboj Nizozemke Ireen Wüst i Čehinje Martine Sablikove očekivano je obilježio utrku na 3000 metara u brzom klizanju. Ove dvije klizačice su u Soči stigle kao glavne kandidatkinje za zlato, Wüst je već osvojila zlato u ovoj disciplini u Torinu dok je Sablikova napravila isto samo u Vancouveru.

Na kraju je Wüst zasluženo osvojila zlato, bila je najbrža na svim prolazima od početka utrke i niti Sablikova joj se nije uspjela približiti. Čehinja je pokušala nešto napraviti snažnim finišom, ali samo je uspjela učvrstiti drugu poziciju. Bronca je ostala u Rusiji u rukama Olge Graf.

"17 milijuna Nizozemaca je očekivalo moju pobjedu. Taj ogroman pritisak je sada skinut s mojih leđa i mogu mirnije nastaviti nastupati", rekla je Wüst.

Zlatno odličje u sanjkanju odnio je očekivano nedodirljivi Nijemac i branitelj zlata iz Vancouvera Felix Loch. Međutim Loch ovaj put nije tako lako i uvjerljivo slavio kao u Vancouveru gdje je pomeo konkurenciju i sunarodnjaka Davida Möllera ostavio iza sebe za više od sedam desetinki.

Ovaj put je imao žestoku konkurenciju u Rusu Albertu Demčenku koji je bio najbrži u prvoj rundi, ali je onda Loch pojačao i odnio pobjedu.

"Bilo je jako teško, nalazili smo se na ruskom teritoriju i bio sam u borbi s Arminom i Rusom, ovo je veliko olakšanje. Naporno smo radili tijekom ljeta i ovo je pobjeda mojeg tima", rekao je Loch. Drugoplasirani Demčenko, s 42 godine najstariji natjecatelj dodao je da će biti i na sljedećim ZOI, ali kao trener.

Set medalja podijeljen je i u umjetničkom klizanju gdje je završen trodnevni ekipni program. Prvi favorit za zlato bila je Rusija i to je opravdala s osvajanjem 75 bodova, odnosno deset bodova više od drugoplasiranih Kanađana i 15 bodova više od brončanog SAD-a.

Rusiji su zlato donijeli Evgeni Plušenko, Julia Lipnickaja, Tatiana Volosožar i Maksim Trankov, Ksenia Stolbova i Fedor Klimov, Ekaterina Bobrova i Dmitri Solovjev te Elena Ilinih i Nikita Kacalapov.

Snowboarding, slopestyle:
1. Jamie Anderson (SAD) 95.25
2. Enni Rukajärvi (Finska) 92.50
3. Jenny Jones (Velika Britanija) 87.25
4. Sina Candrian (Švicarska) 87.00
...

Brzo klizanje, 3000 metara žene:
1. Ireen Wüst (Nizozemska) 4:00.34
2. Martina Sablikova (Češka) 4:01.94
3. Olga Graf (Rusija) 4:03.47
4. Claudia Pechstein (Njemačka) 4:05.26
...

Sanjkanje:
1. Felix Loch (Njemačka) 3:27.526
2. Albert Demčenko (Rusija) 3:28.002
3. Armin Zöggeler (Italija) 3:28.797
4. Andi Langenhan (Njemačka) 3:29.355
...

Umjetničko klizanje, ekipno:
1. Rusija 75
2. Kanada 65
3. SAD 60
4. Italija 52
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!