Zimski sportovi

Tina Maze donijela Sloveniji prvu zlatnu olimpijsku medalju, podijelila je s Dominique Gisin

Josip Tolić • srijeda, 12.02.2014.
Tina Maze donijela Sloveniji prvu zlatnu olimpijsku medalju, podijelila je s Dominique Gisin
Foto: EPA

Prvi put na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju zlatnu su medalju u istoj disciplini osvojila dva natjecatelja. Bilo je to u utrci spusta za alpske skijašice koja se vozila u srijedu, a podijelile su je Švicarka Dominique Gisin i Slovenka Tina Maze, donijevši prvo zlatno odličje svojoj zemlji u povijesti.

Nikad se nije dogodilo da se u nekoj utrci alpskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama podijeli zlatna medalja. Nikad se nije dogodilo ni da Slovenija osvoji zlatnu medalju na tom najvećem sportskom natjecanju. Nakon utrke spusta u Roza Hutoru održane u srijedu to više nije slučaj.

Švicarka Dominique Gisin povela je sa startnim brojem 8, a onda je bila blizu da je s najviše stepenice pobjedničkog postolja skine Tina Maze. Najbolja skijašica Svjetskog kupa u prošloj sezoni i rekorderka po broju bodova (2414) bila je na dobrom putu da preuzme čelo, vodeći gotovo cijelu utrku, no mala greška u posljednjem dijelu staze bila je dovoljna da u cilj uđe s istim vremenom kao i Gisin.

Ipak, dovoljno da se zlatnim slovima još jednom upiše u sportsku povijest ove male alpske zemlje koja je nakon sedam brončanih i tri srebrne konačno ugledala i zlatnu medalju. Fantastičan je uspjeh i 28-godišnje Gisin koja u ovoj disciplini nije pobijedila čak pet godina, a posljednji je put na postolje u Svjetskom kupu stala prije više od dvije.

Dvostruko slavlje Švicarskoj donijela je vodeća superveleslalomašica Svjetskog kupa Lara Gut koja je, baš kao i Gisin, prvi put ostvarila san o olimpijskoj medalji. Došla je do bronce, a do zlata joj je nedostajalo svega 10 stotinki.

Talijanka Daniela Merighetti s 27 stotinki zaostatka morala se zadovoljiti četvrtim mjestom, dok je još jedna Švicarka Fabienne Suter doskijala do pete pozicije (+0,37).

Zanimljiv je podatak da prve četiri spustašice u poretku za Svjetski kup nisu bile ni blizu medalje. Maria Höfl-Riesch zauzela je 13. mjesto (+1,17), Tina Weirather zbog ozljede nije mogla ni nastupiti, dok Marianne Kaufmann-Abderhalden i Anna Fenninger nisu došle do cilja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2014. u 20:17
    kak je lijepo kad Austrija ne uzme medalju
    Obrisan korisnik
  • Vjeran12.02.2014. u 16:22
    Iskrene čestitke! I to ne samo Tini već i kompletnoj slovenskoj ekipi. Kako ih je krenulo, bit će ovo dobra godina. Bravo Slovenci!
    Vjeran
  • Byserabya12.02.2014. u 15:29
    Bravo Za Tinu, zaslužila je zlato!
    Byserabya
  • MAX9912.02.2014. u 15:10
    Bravo !!!!
    MAX99