Zimski sportovi

Šveđani slavili protiv Češke u sjajnom susretu, Švicarci do pobjede protiv Latvije u zadnjim sekundama

Mirza Seferagić • srijeda, 12.02.2014.
Šveđani slavili protiv Češke u sjajnom susretu, Švicarci do pobjede protiv Latvije u zadnjim sekundama
Foto: EPA

Napokon smo dočekali i početak muškog dijela hokejskog turnira na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Prvog dana u skupini C gledali smo sjajan susret između Švedske i Češke dok su se u drugom susretu dana iste skupine sastali Latvija i Švicarska.

Češka - Švedska 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Sjajnu su prvu trećinu odigrali Šveđani te su potpuno zasluženo na prvi odmor otišli s dva zgoditka prednosti. Šveđane je u vodstvo doveo jedan od najboljih braniča svijeta, Erik Karlsson, sjajnim udarcem s plave linije u 11. minuti u situaciji kada se očekivalo isključenje jednog češkog igrača, a Šveđani su uveli dodatnog napadača te tako s igračem više stigli do pogotka. Tri minute kasnije Patrik Berglund postavio je 2:0 kada je snažnim udarcem pogodio bliži kut gola Jakuba Kovara.

Nakon samo 50 sekundi igre u drugoj trećini Šveđani su poveli s 3:0, a ovog je puta strijelac bio kapetan Henrik Zetterberg. Češki izbornik, Alois Hadamczik, tada je s vrata povukao Kovara, a njegovo mjesto zauzeo je Aleksandar Salak. No, niti to nije pomoglo Češkoj jer je ubrzo svoj drugi pogodak na utakmici postigao Karlsson koji je tako doveo svoju reprezentaciju do uvjerljivog vodstva od 4:0.

Tada se napokon bude i Česi, a sjajan pogodak u 29. minuti za smanjenje na 1:4 postigao je iskusni branič, Marek Židlicki pogodivši gornji lijevi kut gola Henrika Lundqvista. Niti dvije minute kasnije Česi postižu svoj drugi gol na utakmici, a postigao ga je neuništivi Jaromir Jagr koji je lijevom rukom držao braniča Švedske, a desnom rukom backhandom gura pločicu pored nemoćnog Lundqvista. Suci su otišli dodatno provjeriti da li je sve bilo u redu zbog mogućeg prekršaja na Lundqvistu, no odlučili su da se pogodak priznaje.

Česi su u posljednjoj trećini krenuli na sve ili ništa, a na ruku su im išla i dva uzastopna isključenja švedskih igrača, Marcusa Krugera i Olivera Ekmana-Larssona. Stvorili su sjajne šanse češki napadači, no Lundqvist je bio nesavladiv na golu Šveđana.

Ipak, usprkos tom velikom pritisku Čeha do kraja utakmice više nismo vidjeli niti jedan pogodak, pa su do prvih bodova stigli Šveđani koje mnogi vide kao jedne od najvećih favorita za zlato na ovim Olimpijskim igrama uz, naravno, domaćine Ruse te moćne Kanađane.

Latvija – Švicarska 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

U niti približno efikasnom drugom susretu dana između Latvije i Švicarske vidjeli smo samo jedan pogodak, a i taj je stigao u posljednjim sekundama utakmice.

Švicarci su bili puno bolji, uputili su ukupno čak 39 udaraca na gol Latvije, no sjajan je na vratima bio Edgars Masalskis koji je obranio 38 udaraca, ali ne i onaj posljednji. Pobjedu Švicarcima donio je Simon Moser samo osam sekundi prije kraja utakmice na dodavanje odličnog Marka Streita.

Na golu Švicarske sjajan je bio vratar Anaheim Ducksa, Jonas Hiller koji je obranio 21 udarac Latvijaca za svoj prvi shutout na ovim Igrama. Mnogi su očekivali i uvjerljivu pobjedu Švicarske u ovom dvoboju, no latvijski vratar Masalskis je također imao sjajan dan.

U drugom kolu Švicarce čeka težak ispit protiv Švedske dok će Latvija do prvih bodova i golova pokušati stići protiv Češke.

Skupina C:
Švedska 3
Švicarska 3
Latvija 0
Češka 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2014. u 12:38
    Koji peh Latvijaca :-( Kao kad su Medvjedi izgubili od Dynama u zadnjim sekundama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2014. u 22:11
    Moćna svedska, imaju najmanji pritisak, a ogromnu kvalitetu
    Obrisan korisnik