Zimski sportovi

Uz pobjede favorita ugodno su iznenadile Slovenija i Norveška

Željka Jurkas • četvrtak, 13.02.2014.
Uz pobjede favorita ugodno su iznenadile Slovenija i Norveška
Foto: EPA

Drugoga dana muškog turnira hokeja na ledu sve momčadi preostale dvije skupine bile su aktivne. Nakon sjajne uvertire Šveđana dan ranije, očekivanja su bila velika. Pao je prvi hat trick, favoriti su pobijedili, iako ne toliko lako koliko su mnogi predviđali...

Četiri utakmice odigrane su u skupinama A i B. Cjelodnevni program hokeja na ledu počeo je susretom Finaca i Austrijanaca, nastavljen je s obje utakmice skupine A u isto vrijeme te završio pobjedom Kanađana nad Norvežanima.

SKUPINA A

Domaćini su u velebnoj Bolšoj Ledenoj Palači izašli na svoju prvu utakmicu turnira protiv Slovenaca. Nakon gotovo nacrtanog početka u kojem su poveli golovima Alexa Ovečkina i Jevgenija Malkina, Fjodor Tjutin je pred sam kraj prve trećine zaradio isključenje. Slovenci u drugu ulaze s novim zaletom i na tom istom powerplayu prepolavljaju razliku prvim golom Žige Jegliča. Rusi uzvraćaju vlastitim powerplay golom, no razlika na semaforu ostaje kratka jer nakon minute igre Jeglič zabija svoj drugi gol i na drugi odmor se odlazi sa svega golom razlike. Domaćini u trećoj ipak ne dopuštaju poraz te s još dva gola dolaze do konačnih 5:2. Izbornik Rusije Zinetula Biljaletdinov svjestan je da “neke stvari treba još malo promijeniti“, poglavito u obrani, a ostatak hokejaškog svijeta ostao je ugodno iznenađen nastupom Slovenaca u njihovom debiju. Na vratima je briljirao Robert Kristan koji je uz trideset obranjenih udaraca držao je momčad u igri, poglavito u prvoj trećini.

Dvojbe oko toga može li Slovačka iznenaditi SAD trajale su ukupno 21:26 minutu. To je trenutak kada je Ryan Kesler zabio prvi od šest golova SAD-a u drugoj trećini. John Carlson doveo je prednost na stranu favorita, ali svega 24 sekunde od početka druge trećine Tomaš Tatar zabija za izjednačenje. “Mislim da smo iznenadili sami sebe s nekim akcijama koje smo napravili. Sve je sjelo na svoje mjesto prilično rano“, komentirao je visoku pobjedu i odličnu drugu trećinu kapetan SAD-a Zach Parise. Komentar jedinog slovačkog strijelca najbolje opisuje zatečenost Slovačke i nespremnost na reakciju:“Odjednom kao da su se svi prepali i nitko više nije htio pak. U obrani nismo bili dobri. Prelako smo se predali.“

SKUPINA A
Rusija – Slovenija 5:2 (2:0; 1:2; 2:0)
Slovačka – SAD 1:7 (0:1; 1:6; 0:0)
1.SAD 3
2.Rusija 3
3.Slovenija 0
4.Slovačka 0

SKUPINA B

Prvi na led iz skupine B stali su igrači Finske i Austrije. I dok Finci još nisu ni krenuli igrati, Austrijanci su na prvoj smjeni zabili vodeći pogodak. Michael Grabner zabio je prvi od svoja tri u ovoj utakmici za prvi hat trick turnira. Pet minuta kasnije Mikael Granlund izjednačuje utakmicu, ali ne za dugo. Gol za gol igra se sve samoga kraja prve kada prvo Olli Maatta zabija za 3:2, a Jarkko Immonen svega osam sekundi nakon njega za 4:2. U iduće dvije Finci dodaju još po dva u svakoj, a i Austrijanci dodaju dva u trećoj. “Uvijek je lijepo i zabavno zabijati glove, ali bilo bi ljepše pobijediti. Dali smo im previše prilika i oni su kapitalizirali“, rekao je vlasnik prvog hat tricka. U redovima Finaca mogu biti zadovoljni pobjedom, ali trebat će još dosaditi sve aspekte igre, pogotovo obranu. Teemu Selanne je nakon asistencije u prvoj trećini izašao iz igre s problemima s vratom ili ramenima, ali prema glasnogovorniku, trebao bi biti spreman za idući susret.

U završnom dvoboju dana u Bolšoj Ledenoj Palači, Kanađani su puno teže od očekivanog došli do pobjede. 26 minuta bilo je potrebno prije prvog paka iza leđa Larsa Haugena koji je briljirao među vratnicama. Devet minuta kasnije Kanada drugi puta dolazi na semafor golom Jamiea Benna. Na samom početku treće Patrick Thorsen prepolavlja razliku, no Drew Doughty se pobrinuo da nema razloga za zabrinutost i vraća sigurniju prednost Kanađanima. Norvežani su iznenadili svojom uigranošću, čvrstinom i na momente brzinom. Izbornik Mike Babcock komentirao je vidljive mane svoje momčadi:“U prvoj nismo igrali onoliko dobro koliko bismo htjeli. Norvežani su igrali čvrsto, i ako pogledate cijelu utakmicu, dovoljno su nam otežali. Imali smo svoje šanse da povisimo rezultat, ali nismo. Pa što? Naš powerplay je bio preblag i dozvolili smo im gol na penalty killu. Dakle, puno je posla pred nama.“ Zanemarimo li slabiji rezultat kojim većina Kanađana neće biti zadvoljna, momčad Kanade osim detalja oko posebnih jedinica čeka dosta posla oko uigravanja linija, a današnja izvedba Careya Pricea je potencijalno otvorila vrata drugoj dvojici.

SKUPINA B
Finska – Austrija 8:4 (4:2; 2:0; 2:2)
Kanada – Norveška 3:1 (0:0; 2:0; 1:1)
1.Finska 3
2.Kanada 3
3.Norveška 0
4.Austrija 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.02.2014. u 01:55
    rusija i kanada se tek zagrijavaju. sad i švedska su pokazali više protiv težih suparnika, bit će pakleno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2014. u 23:24
    mene slovenija uopce nije iznenadila i na svjetskom su isto igrali dobro protiv rusa ...
    Obrisan korisnik