Zimski sportovi

Kanada i Finska se zahuktavaju, Švedska na korak do četvrtfinala

Željka Jurkas • petak, 14.02.2014.
Kanada i Finska se zahuktavaju, Švedska na korak do četvrtfinala
Foto: EPA

Drugi susreti skupina B i C odigrani su tijekom današnjeg dana. Šveđani i Švicarci ponudili su pravu ljepoticu, Česi su uspjeli nadvladati Latvijce, Kanađani se zagrijavaju, a Finci nastavljaju golijadu...

Četiri utakmice odigrane su u sklopu muškog turnira hokeja na ledu. Prve na led izašle su momčadi Čeha i Latvijaca. Drugoga dana vidjeli smo bolju prezentaciju Češke i tek nešto lošiju Latviju. U istoj skupini odvijao se poslijepodne dual među vratnicama i u posve izjednačenoj utakmici, jedna manja greška Švicarske strane odlučila je pobjednika. Finska se u svom stilu nastavila obračunavati s jednostavnijim protivnicima skupine B, a kotačići u mašineriji momčadi Kanade polako, ali sigurno nalaze svoja mjesta...

Prirodni hat trick Cartera, golijada Finske

Nakon što su se jako dobro predstavili u svojoj prvoj utakmici protiv Kanade, Norveška nije uspjela ponoviti nastup u današnjem susretu s Fincima. Najstariji igrač na turniru Teemu Selanne otvorio je golijadu nakon nepunih šest minuta sa svojim 21. golom na Olimpijskim igrama. Do samoga kraja mreža Larsa Voldena zatresla se još pet puta. Zadnji gol djelo je Ollija Maatte koji sada ima dva gola i dvije asistencije. A dvije asistencije na današnjem susretu skupio je i vratar Kari Lehtonen, uz Tuoma Ruuta. Jedini gol Norvežana došao je na powerplayu sjajnim udarcem Per-Age Skrodera.

U svom drugom susretu momčad Kanade je izgledala puno bolje nego na otvaranju skupine. Sve lagano sjeda na mjesto, Mike Babcock ima okvir momčadi i linije koje će suprotstaviti momčadima u kasnijoj fazi, a nakon dvije trećini u kojoj su Kanađani došli do šest pogodaka razlike, dozvolio si je razna miješanja. No, čak ni ona nisu pomogla Austrijancima da dođu do gola. Momčad koja je Tuukki Rasku dala četiri pogotka, nije uspjela zabiti niti jedan Robertu Luongu. Nakon što su Drew Doughty i Shea Weber zabili prva dva gola u prvoj trećini, pogledom na statistiku moglo se zaključiti da se Kanada oslanja na braniče kada dođe do zabijanja jer je od vlasnika pet postignutih golova jedino Jamie Benn napadač. Sve se to mijenja u drugoj. Jeff Carter zabija u tri situacije u nizu u kojima mu Patrick Marleau asistira za svoj prvi olimpijski prirodni hat trick. "Samo se dogodilo. Na sva tri sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme. Moji suigrači na liniji su sve odradili, borili se za pakove i dodavali ih na mrežu", rekao je Carter. Ryan Getzlaf dodaje šesti gol prekrasnom varkom trojice Austrijanaca. Kanađani su imali i dosuđen kazneni udarac nakon 5:0, no Bernhard Starkbaum je obranio udarac Correyja Perryja.

Nakon dva realno lakša protivnika, Finsku u nedjelju čeka prvi veliki ispit, utakmica s Kanađanima za prvo mjesto i izravni prolaz u četvrtfinale. Nakon današnjih utakmica, borba za prvo mjesto među vratnicama je izraženija nego prije i veoma je vjerojatno da će vratar koji u nedjelju stane na vrata ostati tamo do kraja turnira. Obrane Finske morat će otići na višu razinu da bi mogla parirati kanadskom napadu. U drugom susretu skupine između Austrije i Norveške pobjednik će uzeti treće mjesto obzirom da su trenutno obje momčadi bez bodova.

Skupina B:
Norveška – Finska 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Kanada – Austrija 6:0 (2:0, 4:0, 0:0)

Poredak:
Finska 6 (14:5)
Kanada 6 (9:1)
Norveška 0 (2:9)
Austrija 0 (4:14)

Sjajna izvedba Jagra, odlični Lundqvist i Berra

Nakon lošeg starta protiv Švedske, Česi su morali popraviti dojam i svoju igru. Uspjeli su se prvi upisati u strijelce (golom Martina Erata i ovoga puta ne u praznu mrežu), ali Latvijci se nisu predali, i izjednačili su, i tek trideset sekundi prije kraja prve trećine Jaromir Jagr zabija za odlazak na odmor s prednošću. Prvi gol Latvijaca zamalo nije bio priznat. Pak Jakuba Sprukts uletio je i izletio iz gola tolikom brzinom da su ga i suci propustili vidjeti te je tek na kasnijem prekidu igre situacija pregledana. Početak druge nije krenuo kako su se Česi nadali i Latvija im zabija preko Herbetsa Vasiljevsa nakon manje od tri minute. Jakub Voraček odbio je udarac Mareka Židlickog za što će se pokazati pobjednički gol. Do kraja trećine Židlicky zabija gol za konačnih 4:2. Izbornik Latvije Ted Nolan komentirao je Jagrovu izvedbu:"On je kao dobro vino, s godinama postaje sve bolji. Na ledu je poput balerine." A sam strijelac dan prije svog 42. rođendana kaže:"Nismo igrali dobro prvi dio utakmice protiv Švedske, danas smo odigrali dobro drugu polovicu.Sutra ćemo zaista vidjeti kakva smo momčad."

Nakon što su ostali bez kapetana Henrika Zetterberga zbog hernije diska, Šveđani su izjavili da svoj plan igre ne misle mijenjati. "Svima nam je grozno vidjeti Henrika u tolikoj boli, on je veliki dio naše momčadi. Nikome ne želite tako nešto. No, iako je ovo veliki gubitak nema smisla plakati. Imamo solidnu momčad", rekao je novi švedski kapetan Niklas Kronwall. Nakon što su pregazili i nadigrali Češku u prvoj utakmici, Švicarska se pokazala kao tvrdi orah za Šveđane. Dvoboj vratara uz podijeljenu dominaciju na ledu, Švicaraca u prvoj, a Šveđana u drugoj, završen je mlakim golom Daniela Alfredssona manje od sedam minuta prije isteka vremena. Nakon puno sjajnih prilika i velikih obrana, Retto Berra na vratima Švicarske nije dobro reagirao na neimpresivan udarac Erika Karlssona, pak se odbio i Alfredsson nije imao težak zadatak. "Igrali smo s momčadi koja je borbena i disciplinirana. Jako dobro kližu i igraju drugačije od onoga na što smo mi navikli, tako da su nas držali na petama. Da nije bilo Henrika na golu, sigurno bi u prvoj gubili. Jedina razlika je bila malo sreće kod odbijanja paka za moj gol", rekao je jedini strijelac. Prvo ime susreta svakako je Henrik Lundqvist koji je s 26 obrana zaradio svoj treći shutout na Olimpijskim igrama.

Šveđani igraju svoj zadnji susret skupine s Latvijcima. Iako ih je rezultatski uvjerljivije danas pobijedila Češka, Latvija je gotovo do samoga kraja držala Švicarsku u egalu. Šveđani će za svaku sigurnost svakako htjeti osvojiti dodatna tri boda, iako je teško očekivati da će Česi uspjeti pobijediti Švicarsku s dovoljnom razlikom da se u slučaju poraza Šveđana nađu ispred njih na ljestvici. S druge strane, dvoboj Čeha i Švicaraca sigurno će pružiti puno uzbuđenja jer, iako u konačnom poretku gotovo sigurno neće biti najbolja druga momčad skupina, i jednima i drugima je u cilju plasirati se što više.

Skupina C:
Češka – Latvija 4:2 (2:1; 2:1; 0:0)
Švedska – Švicarska 1:0 (0:0; 0:0; 1:0)

Poredak:
Švedska 6 (5:2)
Češka 3 (6:6)
Švicarska 3 (1:1)
Latvija 0 (2:5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2014. u 11:39
    pravo tek dolazi
    Obrisan korisnik