Zimski sportovi

Anna Fenninger sjajnom vožnjom doskijala do zlata u superveleslalomu, Höfl-Riesch srebrna

Igor Šestak • subota, 15.02.2014.
Anna Fenninger sjajnom vožnjom doskijala do zlata u superveleslalomu, Höfl-Riesch srebrna
Foto: EPA

Austrijska skijašica Anna Fenninger osvojila je zlatnu medalju u utrci superveleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Prva je to olimpijska medalja u karijeri ove 24-godišnjakinje, a Austrijancima je dodatni razlog za slavlje dala Nicole Hosp osvajanjem brončanog odličja. Između dvije Austrijanke ugurala se Maria Höfl-Riesch, koja je stigla do svoje četvrte medalje na Olimpijskim igrama i to prve srebrne.

Olimpijski superveleslalom za skijašice ostat će upamćen po pobjedi austrijske skijašice Anne Fenninger te po velikom broju skijašica koje nisu stigle do cilja.

Početak utrke bio je nevjerojatan. Od prvih 11 skijašica koje su krenule sa starta, samo su tri stigle do cilja. Srećom, skijašice koje nisu stigle do cilja nisu padale, već jednostavno nisu uspijevale svladati zahtjevnu stazu i uhvatiti sva vrata. Jedna od tri skijašice koje su u tom periodu stigle do cilja bila je Fabienne Suter, Švicarka koja je povela sa sjajnim vremenom 1:26,89. Iza nje su se poredale Julia Mancuso i Viktoria Rebensburg, a onda su na stazu izašle najbolje skijašice u ovoj disciplini.

Na startu se zbog ozljede nije pojavila Tina Weirather, no na stazi su se pojavile Austrijanke i uspostavile svoju dominaciju. Nicole Hosp povela je s vremenom 1:26,18, ali samo na kratko. Stazom se potom sjurila Anna Fenninger i nadmašila svoju sunarodnjakinju za 66 stotinki sekunde.

Tina Maze je ostala bez mjesta na pobjedničkom postolju zbog pogreške u donjem dijelu staze, a Austrijanke nije uspjela nadmašiti niti Lara Gut. Vodstvo Anne Fenninger najozbiljnije je ugrozila Maria Höfl-Riesch, olimpijska pobjednica u superkombinaciji. Imala je najbolje vrijeme na trećem međuvremenu, ali pogreška u donjem dijelu staze odnijela joj je novo zlato. Njemica je u cilj ušla s 55 stotinki sekunde sporijim vremenom od Fenninger i morala se zadovoljiti drugim mjestom.

Annu Fenninger nijedna skijašica nije uspjela srušiti s trona i okitila se svojom prvom olimpijskom medaljom i to odmah zlatnom. Do sada je u karijeri upisala pet pobjeda u Svjetskom kupu te skupila tri medalje sa Svjetskih prvenstava. Maria Höfl-Riesch osvojila je svoju četvrtu medalju na Olimpijskim igrama. Nakon tri zlata uzela je i prvo srebro, dok je Nicole Hosp prvi put u ruke dobila brončano odličje. Ranije u karijeri osvojila je dva srebra. Za Riesch i Hosp ovo su druga odličja na Igrama u Sočiju.

Od prvih 30 skijašica koje su nastupile, čak ih 12 nije stiglo do cilja. Najveća imena na toj listi su Elisabeth Görgl, Dominique Gisin, Marie Marchand-Arvier i Marie-Michele Gagnon. Teži pad doživjela je Stacey Cook, ali srećom, prošla je bez ozbiljnijih ozljeda.

Program alpskog skijanja na Olimpijskim igrama u Sočiju nastavlja se u nedjelju kad je na rasporedu superveleslalom skijaša, a skijašice će ponovno na stazu 18. veljače kada će se boriti za odličja u veleslalomu.

ZOI, alpsko skijanje, superveleslalom (Ž):
1. Anna Fenninger (Austrija) 1:25,52 min
2. Maria Höfl-Riesch (Njemačka) +0,55
3. Nicole Hosp (Austrija) +0,66
4. Lara Gut (Švicarska) +0,73
5. Tina Maze (Slovenija) +0,76
6. Fraenzi Aufdenblatten (Švicarska) +1,27
7. Fabienne Suter (Švicarska) +1,37
8. Julia Mancuso (SAD) +1,52
9. Viktoria Rebensburg (Njemačka) +1,56
10. Nadia Fanchini (Italija) +1,68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!