Zimski sportovi

Prva slovenska olimpijska pobjeda u povijesti, u Sočiju svladana Slovačka

Branimir Korać • subota, 15.02.2014.
Prva slovenska olimpijska pobjeda u povijesti, u Sočiju svladana Slovačka
Foto: EPA

Hokejaši Slovenije najugodnije su iznenađenje olimpijskog turnira hokejaša. Nakon što su pružili dobar otpor vrlo jakim Rusima, stigli su i do svoje prve olimpijske pobjede u povijesti svladavši Slovačku 3:1...

Da nije sve u tome koliko imate NHL igrača u rosteru, pokazao je dvoboj Slovenije i Slovačke. Slovenci imaju samo Anžea Kopitara iz Los Angeles Kingsa dok s druge strane Slovaci imaju čak 12 NHL igrača, ali bez obzira na to Slovenija je u apsolutno ravnopravnom dvoboju zasluženo slavila 3:1.

Bivši član Medveščaka, a danas vratar slovačke Nitre, Robert Kristan, stvarao je velike probleme Slovacima i obranio im je 27 pokušaja. Još protiv Rusije Kristan je potvrdio visoku razinu, a ništa lošiji nije bio niti protiv Slovaka. Na drugoj strani renomirani Jaroslav Halak tri puta je morao vaditi pak iz mreže, a imao je obranu više od Kristana.

U prve dvije trećine nije bilo pogodaka, a Slovačka je propustila priliku u završnici druge trećine kada je kratko razdoblje imala i dvojicu igrača više, ali nije uspjela ugurati pak u mrežu. Slovenci su se uspjeli obraniti, izdržali su gotovo četiri minute s igračem manje na ledu i nakon toga su dodatno podignuli samopouzdanje.

Početkom posljednje trećine Andrej Meszaroš zaradio je isključenje, a u powerplayu Slovenija je povela pogotkom centra Kölna Roka Tičara.

Slovačka obrana nije funkcionirala posebno dobro, dosta je griješila, a sve bolji Slovenci ubrzo su potopili nade Slovaka.Prvo je iskusni Tomaž Razingar iz švedskog drugoligaša Troje povisio na 2:0 da bi 23 sekunde kasnije i Kopitar svladao Halaka te povisio u 50. minuti na visokih 3:0.

Pokušavali su Slovaci napraviti čudo i doći do preokreta, ali nisu bili niti blizu. Tek 18 sekundi prije kraja najmlađi slovački reprezentativac i član Detroit Red Wingsa, Tomaš Jurčo, smanjio je na konačnih 3:1.

Slovaci su tako nakon katastrofe protiv SAD-a 7:1 upisali još jedan poraz, za njih posebno težak, dok je Slovenija dobila veliku injekciju samopouzdanja uoči dvoboja protiv SAD-a.

ZOI, hokej muški, skupina A:
Slovenija – Slovačka 3:1

Ljestvica:
1. SAD 3
2. Rusija 3
3. Slovenija 3
4. Slovačka 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2014. u 13:57
    Svaka cast susjedi!
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG15.02.2014. u 13:56
    Bravo susjedi. Velika pobjeda.
    Lovro-ZG