Zimski sportovi

Stoch novim zlatom uz bok legendama ZOI

Martina Oštrić • subota, 15.02.2014.
Stoch novim zlatom uz bok legendama ZOI
Foto: EPA

Kamil Stoch u Sočiju je došao do drugog zlata. Stoch je još jednom bio bolji od Petera Prevca, no među njih se ugurao i legendarni Noriaki Kasai. Pothvat dana napravio je Nijemac Marinus Kraus, no do medalje ipak nije mogao...

Olimpijsko natjecanje na velikoj skakaonici zbog vremenskih uvjeta bilo je upitno. Prvo je prekinut trening, nakon čega je i start pomaknut za 15 minuta, no unatoč velikim upitnicima iznad glava ljudi iz žirija, natjecanje je uspješno dovedeno kraju.

Ništa os toga nije omelo Kamila Stocha da dođe do novog zlata. Nakon pobjede na maloj skakaonici, vodeći u Svjetskom kupu odnio je zlato i na 125-metarskoj skakaonici. Već u prvoj seriji sa 139 metara Stoch je bacio rukavicu ostalim natjecateljima te im dao do znanja kako će se svim silama boriti i za drugo zlato. U drugoj seriji 132,5 metara bilo mu je dovoljno da postane tek treći skakač koji je uzeo olimpijska zlata i na maloj i na velikoj skakaonici. Uz njega, to je uspjelo samo Mattiju Nykaenenu i Simonu Ammannu, danas 23.

Srebro je otišlo u Japan, veličanstvenom 41-godišnjem Noriakiju Kasaiju. I on je u prvoj seriji imao 139 metara, no zahvaljujući vjetru i sucima ostao je bez prve pozicije. U drugoj je seriji doskočio na 133,5 metara, no te mu je bilo dovoljno tek za srebro, s 1,3 boda zaostatka za pobjednikom.

Nova medalja, ovaj put brončana, našla se oko vrata Petera Prevca. Srebrni s male skakaonice bio je četvrti nakon prve serije, ali sa 131 metar prestigao je Severina Freunda i dokopao se svoje druge medalje na ovogodišnjim Igrama. Freund se nakon 129,5 metar uhvatio za glavu, no morao se pomiriti sa, za sportaša, najgorim mogućim plasmanom.

Anders Fannemel najbolji je Norvežanin na petom mjestu. Zakazao je njegov momčadski kolega, brončani s male skakaonice, Anders Bardal na 16. poziciji. Mali pothvat napravio je Marinus Kraus. Nijemac je bio 24. nakon prve serije, no 140 metara u drugoj seriji donijelo mu je šesto mjesto na kraju natjecanja.

Austrijanci će Soči pokušati zaboraviti što prije. Osim što se Thomas Morgenstern nije uspio ni plasirati u drugu seriji, Gregor Schlierenzauer tek je sedmi ispred sunarodnjaka Michaela Hayboecka. Deset najboljih zatvaraju dvojica Japanaca, Daiki Ito i Reruhi Shimizu.

Janne Ahonen još jednom nije bio ni blizu medalje na 22. mjestu, a ovacije publike u drugoj seriji pobrao je Dimitri Vasilijev. Rus je u drugoj seriji doskočio na velikih 144 metara, no diranje snijega donijelo mu je tek desetke za stil.

Skakače još čeka momčadsko natjecanje, na velikoj skakaonici. Osvoji li Poljska zlato, Stoch će postati tek drugi skakač u povijesti sa tri zlata sa ZOI. No, o tom, potom...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.02.2014. u 00:00
    Bravo Noriaki! Dugo nisam gledao skijaške skokove, danas sam pogledao samo zbog njega jer ga se sjećam još dok sam kao dijete gledao skijaške skokove.
    Obrisan korisnik