Zimski sportovi

Grupna faza završena slavljem Kanade protiv Finske; Slovaci namučili Ruse

Mirza Seferagić • nedjelja, 16.02.2014.
Grupna faza završena slavljem Kanade protiv Finske; Slovaci namučili Ruse
Foto: EPA

Nakon posljednjeg dana grupne faze muškog dijela hokejskog turnira poznati su svi parovi osmine finala dok su se Švedska, Kanada, Finska i SAD plasirali direktno u četvrtfinale. Phil Kessel briljirao je u pobjedi SAD-a 5:1 protiv Slovenije postigavši hat-trick dok su Slovaci tek nakon raspucavanja poraženi od domaćina. Austrijanci su slavili protiv Norveške, a u zadnjem susretu dana gledali smo sjajan susret između Kanade i Finske.

Finska - Kanada 1:2 (0:1, 1:0, 0:0, 0:1)

Sjajna je bila prva trećina susreta Kanade i Finske jer su obje momčadi nametnule žestok tempo. Vidjeli smo i jedan opravdano poništeni pogodak Kanađana nakon što je pločica završila na golu Finske, a potom ga je u mrežu pospremio Rick Nash, no na nereguralan način jer se njegova palica u trenutku udarca nalazila iznad vratnice.

To ipak nije pokolebalo Kanađane koji su poveli u 14. minuti lijepim zgoditkom braniča Los Angeles Kingsa, Drewa Doughtyja. Shea Weber proslijedio je pak do Doughtyja koji odličnim udarcem iz zgloba pogađa gornji desni kut gola Tuukke Raska za vodstvo Kanade od 1:0.

U drugoj su trećini Kanađani bili bolji sve do posljednje dvije minute kada su Finci stvorili pritisak te stigli do izjednačenja, a bili su blizu da čak s vodstvom uđu u posljednjih 20 minuta. Tuomo Ruutu poravnao je rezultat u 38. minuti nakon što je u kanadski gol skrenuo pločicu koju je s plave linije uputio Jussi Jokinen, a odmah potom dvije velike prilike propustili su Juhamatti Aaltonen i Mikael Granlund, pa su Kanađani mogli biti zadovoljni sa samo jednim primljenim pogotkom.

U posljednjoj trećini nije bilo pogodaka, a veliku je priliku za Kanadu propustio Marc-Edouard Vlasic samo tridesetak sekundi prije kraja, no njegov pokušaj obranio je sjajni Rask. Utakmica je otišla u produžetak, a tamo je pobjedu Kanade osigurao Doughty svojim drugim pogotkom na susretu lijepim udarcem u suprotni kut Raskova gola.

Austrija – Norveška 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Prvi susret zadnjeg dana grupne faze odigrali su Austrija i Norveška, a u austrijskim redovima još je jednu sjajnu utakmicu odigrao Michael Grabner koji je sudjelovao kod sva tri pogotka svoje reprezentacije.

Već u petoj minuti Grabner je doveo Austriju u vodstvo, a samo dvije i pol minute kasnije na 2:0 povisio je Michael Raffl, još jedan NHL-ovac u redovima Austrije, član Philadelphia Flyersa.

Norvežani su imali puno problema u situaciji s igračem više, u jednom su trenutku druge trećine imali i dva igrača viška, no nisu uspjeli pronaći put do mreže. Ipak, sredinom tog perioda na 1:2 smanjuje Per-Age Skroder, a bio je to prvi pogodak Norveške s jednakim brojem igrača na ledu na ovom turniru.

Minutu i pol prije kraja utakmice Grabner je postigao svoj drugi pogodak te tako donio Austriji prvu pobjedu na Olimpijskim igrama još od 2002. godine i Salt Lake Cityja. Norveška je tako, uz Latviju, ostala jedina reprezentacija bez osvojenog boda u Sočiju.

Skupina B:
Kanada 8
Finska 7
Austrija 3
Norveška 0

Rusija – Slovačka 1:0 (0:0, 0:0, 0:0; 0:0; 1:0)

Nakon što su Slovaci poraženi od SAD (1:7) i Slovenije (1:3), očekivalo se kako će uvjerljiv poraz doživjeti i protiv Rusije. No, to se nije dogodilo ponajviše zahvaljujući sjajnom danu slovačkog vratara, Jana Laca koji je upisao 37 obrana dok je, s druge strane, Semjon Varlamov upisao njih 27.

Rusi su u trećoj trećini krenuli po pobjedu, omjer udaraca na gol u tom periodu bio je 15:2 u njihovu korist, no najbliže pogotku došli su pet minuta prije kraja kada je Jevgenij Malkin pogodio vratnicu. Susret je nakon toga otišao u produžetak u kojem smo vidjeli sjajnu priliku Aleksandra Ovečkina. Ovečkin je uzeo pločicu u svojoj trećini, sjurio se prema golu Laca, uputio prvi udarac koji je Laco obranio, a na odbijanac je opet prvi došao Ovečkin koji je imao prazan gol ispred sebe, no slovački branič, Andrej Meszaroš, odličnom je reakcijom blokirao njegov udarac te tako sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Rusi su se tako ponovno našli u raspucavanju kao i u susretu protiv SAD-a, no ovog su puta ipak oni odnijeli pobjedu. Sjajni Aleksandar Radulov i Ilja Kovaljčuk napokon su pronašli način kako svladati Laca dok su kod Slovačke neuspješni bili Michal Handzus i Tomaš Tatar.

Slovenija – SAD 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Do svoje treće pobjede u Sočiju stigla je sjajna američka reprezentacija. Ovog su puta Amerikanci slavili protiv Slovenije, a sjajnu je utakmicu odigrao napadač Toronto Maple Leafsa, Phil Kessel, postigavši natural hat-trick.

Kessel je postigao prva tri pogotka na utakmici, a posebno lijep bio je onaj prvi kada je driblingom izbacio slovenskog braniča, Mitju Robara te potom bez većih problema svladao Luku Gračnara na golu. Kod sva tri Kesselova pogotka asistencije je upisao Joe Pavelski, napadač San Jose Sharksa.

Ryan McDonagh i David Backes odveli su SAD do vodstva 5:0, a Marcel Rodman je ublažio poraz Slovenaca 18 sekundi prije kraja susreta spriječivši tako Ryana Millera da ostvari shutout.

Skupina A:
SAD 8
Rusija 6
Slovenija 3
Slovačka 1

Parovi osmine finala:
Rusija – Norveška
Slovenija – Austrija
Švicarska – Latvija
Češka – Slovačka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2014. u 11:48
    Kakve smo već tekme vidjeli, SAD-Rusija, Kanada-Finska a tek je grupna faza završila. Jedva čekam ostatak...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2014. u 23:30
    u polufinalu eventualno usa-can i rus/fin-swe. kad je autoru već nebitan dio ždrijeba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2014. u 22:40
    eto slovenaca u četvrtfinalu
    Obrisan korisnik