Zimski sportovi

Amerikanke i Kanađanke finalistice hokejskog turnira u Sočiju

Željka Jurkas • ponedjeljak, 17.02.2014.
Amerikanke i Kanađanke finalistice hokejskog turnira u Sočiju
Foto: EPA

U prvom polufinalu ženskog turnira hokeja na ledu ekipa SAD-a očekivano je svladala Šveđanke. U drugoj utakmici dana odličnom se pokazala Schelling, ali nije u potpunosti uspjela zaustaviti Kanađanke...

Drugo polufinale u Shayba Areni donijelo je puno čvršći susret u kojem su vratari dominirali te iako je Shannon Szabados na kraju odnijela pobjedu, Florence Schelling je ukrala svjetla reflektora. Većina od četrdeset i pet obrana bile su prave krađe ili spektakularni potezi koji su u zadnje dvije trećine ostali nedokučivi za napad Kanade.

Srećom po braniteljice zlata, svoje golove dale su u prvih dvadeset minuta. Dvaput Natalie Spooner i jednom Melodie Daoust doveli su Kanadu u prvih jedanaest i pol minuta na tri gola prednosti. Jessica Lutz zabila je počasni gol za Švicarke na jednom od dvadeset i dva udarca.

U trećem uzastopnom olimpijskom polufinalu između Švedske i SAD, Amerikanke su dominantno ušle u finale i postavile omjer 2:1 u svoju korist.

Uz konačan omjer udaraca na vrata 70:9, ekipa SAD je rezultatom 6:1 ušla u svoje četvrto finale na Olimpijskim igrama. Amerikanke su u prvoj trećini stvorile prednost od tri gola i nakon što su u drugoj pokazale tendenciju nastavljanja ritma, Šveđanke su povukle s vrata Valentinu Wallner i na njeno mjesto poslale Kim Martin Hasson koja u nešto više od 27 minuta igre od 23 udaraca na vrata pušta tek jedan.

Čak šest strijelaca doprinijelo je američkoj pobjedi, a jedini strijelac za skandinavsku momčad bila je Anna Borqvist. Jocelyne Lamourex imala je priliku povisiti rezultat kada je šest minuta prije kraja srušena u napadu i dosuđen je kazneni udarac, no Hasson je u taj pokušaj obranila. Njena sestra blizanka, Monique Lamourex upisala se u strijelce u drugoj trećini s četvrtim golom Amerikanki.

Očekivano ćemo četvrti puta u finalu Igara gledati susret Sjevenoamerikanki. Njihov prvi susret na ovim Igrama završio je golom Kanade minutu i pet sekundi prije isteka vremena za pobjedu od 3:2. Amerikanke su uzele prvo Olimpijsko zlato, a triput u nizu nakon toga osvajale su ga Kanađanke. Finale je na rasporedu 20. veljače u 18 h po srednjoeuropskom vremenu.

U susretu za broncu, istoga dana u 13 h susrest će se Švicarska i Švedska. I dok je Švedskoj više nego poznata borba za medalje, Švicarskoj je ovo najveći uspjeh od Torina kada su prvi puta nastupale. Na zadnjim Igrama završile su na petom mjestu. Ovo će biti prva bitka za broncu u kojoj neće sudjelovati Finska.

Hokej na ledu (ž), polufinale
SAD – Švedska 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Kanada – Švicarska (3:0, 0:0, 0:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH17.02.2014. u 23:10
    Ženski hokej... da mi je i to vidjeti!!!
    ALGHAZANTH