Zimski sportovi

Uzbudljivo momčadsko natjecanje otišlo na njemačku stranu

Martina Oštrić • ponedjeljak, 17.02.2014.
Uzbudljivo momčadsko natjecanje otišlo na njemačku stranu

Njemačka reprezentacija došla je do momčadskog zlata na velikoj skakaonici na Olimpijskim igrama u Sočiju. Nijemci su bili bolji od Austrijanaca koji su posljednjih godina dominirali momčadskim natjecanjima. Do bronce su doskakali Japanci.

Momčadsko natjecanje u skokovima u Sočiju nosilo je mnoštvo nepoznanica. Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Japanci, Poljaci pa čak i Norvežani bili su u krugu reprezentacija koje kandidiraju za jednu od tri medalje koliko ih je na raspolaganju. Izrazitog favorita nije bilo, znalo se tek da će pobijediti reprezentacija koja će imati najviše jednakih skokova, no nitko sa sigurnošću nije mogao predvidjeti koja će to momčad biti. Skokovi su ove godine bili neizvjesniji nego ikad prije, a tek se na kraju prve serije relativno mogla izoštriti slika koje bi od momčadi mogle do postolja.

Nijemci su ipak bili za pedalj bolji od ostalih. Četverac Andreas Wank, rekorder skakaonice Marinus Kraus, Andreas Wellinger i Severin Freund imao je tek jedan skok ispod 130 metara, i to Wankov na početku druge serije. No ni on nije ugrozio momčad austrijskog trenera Wernera Schuestera u napadu na zlato. Uz to, Severin Freund, s kamatama je naplatio nešto lošiji skok u individualnom nastupu na velikoj skakaonici, gdje mu je Prevc pred nosom uzeo broncu.

Kraljevi momčadskog natjecanja, Austrijanci, kapitulirali su pred boljima. Zlatni iz Torina i Vancouvera morali su se pomiriti sa srebrnom medaljom. S obzirom na pegulu koja ih je pratila tijekom sezone (padovi Morgensterna i nešto lošija forma Schlierenzauera nego što je to obično slučaj) ), slobodno mogu biti zadovoljni postignutim, premda im je zlato bilo na dohvat ruke, tj. oko metar i pol.

Japanci su odradili svoj maksimum i došli do brončane medalje. Srebro im je bilo predaleko, a pad na četvrto mjesto im nije bila opcija, a obzirom na bodovnu razliku. Noriaki Kasai i na današnjem je natjecanju bio u centru pažnje, a svoj je posao, sa dva skoka od 134 metra odradio perfektno. Nakon srebra na individualnom natjecanju, za Kasaija je ovo momčadska prva medalja nakon Lillehammera 1994. godine, s obzirom da u Naganu četiri godine kasnije nije bio u sastavu. 41-godišnjak je najavio kako će na sljedećim Olimpijskim igrama imati 45 godina, no da će se svejedno natjecati.

Kamil Stoch nije se uspio upisati u olimpijsku povijest premda je bio u odličnoj prilici. "Utjeha" mu ostaje u dva zlata s individualnih natjecanja, s obzirom da nije imao podršku kolega. Slično je i sa Peterom Prevcom, koji ostaje na dvije medalje. Slovenci su prije početka ZOI bili u užem krugu favorita, no pad Kranjeca uvelike im je poremetio planove, mada je ozlijeđeni Kranjec u drugoj seriji doskočio 131 metar.

Slijede Norvežani koji su skokom Andersa Bardala u jednom trenu i imali vodstvo, no jedan čovjek ne čini momčad, te Česi i Finci. Domaćini Rusi nisu se uspjeli probiti do finala.

Za skakače su Olimpijske igre gotove, te im nakon kratke pauze slijedi nastavak Svjetskog kupa u Švedskoj.

Rezultati natjecanja:
1. Njemačka 1041,1 bod
2. Austrija 1038,4 boda
3. Japan 1024,9 boda
4. Poljska 1011,8 bodova
5. Slovenija 995,6 boda
6. Norveška 990,7 bodova
7. Češka 967,8 bodova
8. Finska 942,8 bodova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2014. u 21:03
    Kasai se tek zagrijava za OI 2022 ;)
    Obrisan korisnik