Zimski sportovi

Norvežanke i Finci najbrži na ekipnom sprintu, peto zlato za Marit Björgen

Josip Tolić • srijeda, 19.02.2014.
Norvežanke i Finci najbrži na ekipnom sprintu, peto zlato za Marit Björgen
Foto: EPA

U srijedu su na Olimpijskim igrama u Sočiju u Laura centru u skijaškom trčanju održana natjecanja u ekipnom sprintu za skijašice i skijaše. Kod muškaraca najbolji su bili Finci Iivo Niskanen i Sami Jauhojärvi ispred Rusa i Šveđana, dok je prvo ime u ženskoj konkurenciji bila Norvežanka Marit Björgen, predvodnica norveškog zlata ispred Finkinja i Šveđanki.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Muška utrka ekipnog sprinta na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju pripala je Fincima Iivi Niskanenu i Samiju Jauhojärviju koji su stazu dugu 1,8 kilometara u tri navrata ukupno prošli za 23 minute i 14,89 sekundi. Do pobjede su došli zahvaljujući sjajnom trčanju u drugoj polovici utrke, kada su se s četvrtog mjesta probili na prvo.

Srebro je pripalo domaćoj kombinaciji Maksim VilegžaninNikita Kruikov, vodećima nakon pretposljednje izmjene, koji su na kraju za Fincima zakasnili manje od sekundu (+0,97). Zahvaljujući podbacivanju njemačke ekipe koja je s prvog mjesta uoči posljednje izmjene na kraju skliznula na sedmo, broncom su se okitili Šveđani Emil Jönsson i Teodor Petersson (+15,12).

Priča dana zasigurno je legendarna Norvežanka Marit Björgen. Nakon što je bila najbrža na skiatlonu (2x7,5 kilometara), 33-godišnjakinja u paru s Ingvild Flugstad Östberg potukla je konkurenciju i u ženskom ekipnom sprintu ostavivši iza sebe Finkinje Niskanen i Saarinen devet, a Šveđanke Ingemarsdotter i Nilsson više od 19 sekundi na stazi dugoj 1,3 kilometra (po šest krugova).

To je peto zlato u karijeri Björgen, čime je ostala samo jedno odličje toga sjaja iza najuspješnijih zimskih olimpijki svih vremena, Ruskinja Lidije Skoblikove, brze klizačice koja je nastupala za SSSR, te Ljubov Jegorove, još jedne skijaške trkačice.

Norveška se novim zlatom, osmim na ovim igrama te četvrtim u skijaškom trčanju, vratila na prvo mjesto ljestvice medalja s ukupno 19 odličja (8-4-7) ispred Njemačke koja ima 15 (8-3-4) i SAD-a (7-4-10).


ZOI Soči, skijaško trčanje, sprint, ekipno

Muškarci:
1. Finska (Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi) 23:14,89
2. Rusija (Maksim Vilegžanin, Nikita Kriukov) +0,97
3. Švedska (Emil Jönsson, Teodor Peterson) +15,12

Žene:
1. Norveška (Marit Björgen, Ingvild Flugstad Östberg) 16:04,05
2. Finska (Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen) +9,09
3. Švedska (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson) +19,77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!