Zimski sportovi

Velikim preokretom Švicarke odnijele broncu

Željka Jurkas • četvrtak, 20.02.2014.
Velikim preokretom Švicarke odnijele broncu
Foto: EPA

U napetoj završnici utakmice za broncu, ekipa Švicarske je povukla na samome kraju, a odlična Schelling zadržala prednost...

Ekipa koja je na ovim Olimpijskim igrama upisala ukupno jednu pobjedu, protiv domaćina Rusije u četvrtfinalu, zasjela je treće mjesto. Florence Schelling, koja je tijekom ovog turnira stalno spominjana kao najbolji igrač Švicarske, samo je potvrdila svoju ulogu današnjim nastupom. Pa iako omjer udaraca na vrata (26:31) nije toliko drastičan kao u nekim ranijim utakmicama, Schelling je obranila sve što je mogla i u samoj završnici nije dozvolila povratak Šveđanki.

Švedska je suvereno u prve dvije trećine došla do prednosti od dva gola, prije svega zahvaljujući svom vrataru Valentini Wallner koja je u drugoj trećini zaustavila veliki nalet Švicarki.

Udarac s ruba lijevog kruga Michelle Lowenhielm okrznuo je rukavicu Schelling i otišao u gornji kut nakon četrnaest minuta igre za početno vodstvo. U drugoj trećini Šveđanke su povećale vodstvo lijepim dodavanjem iza leđa Cecilije Ostberg na koje je naletjela Erica Uden Johansson i Schelling je ostala nemoćna.

Od samoga starta treće trećine Švicarke su preuzele primat i žestinom pokazale da je utakmica daleko od gotove. Nakon manje od dvije minute igre Sara Benz je iskoristila grešku Linnee Andersson koja u svojoj zoni nije uspjela iskontrolirati pak te se provukao ravno njoj na palicu. Pet minuta kasnije, u gužvi pred golom Wallner, Švicarske su ponovo bile spretnije i Phoebe Stanz izjednačuje.

Šveđanke se nakon primljenog drugog gola bude, no Švicarke pariraju do kraja i zabijaju još dva gola - Jessica Lutz našla se sama pred gotovo praznim vratima u lijepo izrađenoj akciji u kojoj je cijela obrana Švedske otišla za Larom Stalder, Stadler je ubacila pak, a Lutz povećala vodstvo. Šveđanke su izvadile vratara i Alina Mueller zabija u praznu mrežu. Četrdeset i četiri sekunde prije kraja Pernilla Winberg smanjuje vodstvo, no do preokreta ne dolazi.

Ovo je najveći uspjeh Švicarske na Olimpijskim igrama, a Šveđanke su druge Igre za redom izgubile u utakmici za broncu. 2010. pobijedila ih je ekipa Finske.

ZOI 2014, hokej na ledu (ž), utakmica za 3. mjesto:
Švicarska – Švedska 4:3 (0:1, 0:1, 4:1)
0:1 Lowenhielm
0:2 Uden Johansson
1:2 Benz
2:2 Stanz
3:2 Lutz
4:2 Muller
4:3 Winberg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!