Zimski sportovi

Poulin zabila zlatni gol u produžetku

Željka Jurkas • četvrtak, 20.02.2014.
Poulin zabila zlatni gol u produžetku
Foto: EPA

Prvi od dva sjevernoamerička hokejaška okršaja odigran je u finalu ženskog turnira. U svom četvrtom susretu u finalu Igara Kanađanke su treći puta izašle kao pobjednice...

Zahvaljujući novom sustavu turnira, ove dvije ekipe susrele su se u skupini A na samom početku natjecanja. Ekipa Kanade pobijedila je 3:2 u dotada najuzbudljivijem susretu turnira. Reakcije s obje strane nakon utakmice bile su pune opreza. Kapetan ekipe SAD-a, Meghan Duggan je izjavila:“Nebitno je što smo izgubile u preliminarnoj utakmici. Igrale smo s njima osam puta u šest mjeseci i u četiri utakmice prije Igara smo pobijedile. No, to sve ništa ne znači.“

Brza i žestoka igra, neuobičajeno fizička za ženski hokej krenula je od samoga početka. Iako pravog bodycheckinga ne smije biti, kontakta nije nedostajalo, čemu i svjedoči deset kaznenih minuta samo u prvoj trećini. Vratari na obje strane bili su na vrhuncu zadatka kroz cijelu prvu trećinu, a Shannon Szabados se ne može zamjeriti ništa za prvi gol Amerikanki u drugoj. Catherine Ward pokušala je izbaciti pak odbijanjem od ograde, Jocelyne Lamoureux ga je presrela i ostavila za kapetana, Duggan koja brzim udarcem iz centra lijevog kruga zabija svoj prvi gol na Igrama.

Na samom početku treće braniteljice zlata doživljavaju novi šok kada na powerplayu Hilary Knight s ruba lijevog kuta šalje pak ravno ispred vrata gdje ga Alex Carpenter bez imalo problema posprema u mrežu. Tempo igra neznatno je pao, a obrana Amerikanki pokazala se pravom zagonetkom za Kanađanke. Preko petnaest minuta gledali smo kako Kanađanke pokušavaju ući u zonu i s ograde uputiti neki ozbiljniji udarac na vrata Jessie Vetter. Na kraju je gotovo bezazlen pokušaj prošao. S tri i pol minute do isteka vremena, više u nadi nego ozbiljnoj namjeri, Brianne Jenner uzela je pak na lijevoj strani ograde i sama krenula prema golu. Udarac na vrata odbio se od koljena Amerikanke Kacey Bellamy i prevario vratara.

Polet dobiven prvim golom na utakmici dao je Kanađankama novu snagu te se igra gotovo preselila na američku trećinu. Kanađanke su probale izvaditi Szabados, no to im se skoro obilo u glavu kada se slučajno u igru uplela linijska sutkinja i pak je zamalo završio u praznoj mreži. Srećom po braniteljice zlata, odbio se od okvira, a Szabados se vratila na led. Pedeset i pet sekundi do kraja Marie-Philip Poulin zabija za izjednačenje i vidno potresa Amerikanke.

U sam produžetak ekipa SAD-a je ušla puno odlučnije te je u prvi par minuta imala nekoliko velikih prilika koje je Szabados zaustavila. Nakon svega šest minuta igre kreću isključenja, najprije na strani Kanade, a zatim i SAD-a. Kada je u igri 3 na 3 ekipa SAD-a zaradila novo isključenje, a cijela kanadska klupa skočila tražeći kazneni udarac zbog prekršaja Knight na Hayley Wickenheiser, novi zamah Kanađanki bio je očit. Laura Fortino dodala je pak Poulin koja je stajala na dnu lijevog kruga i poslala ga između vratnice i Vetter. “Bit će prava bitka. Uvijek je kada igramo s njima“, rekla je Meghan Agosta nakon prve utakmice u kojoj je bila dvostruki strijelac za Kanadu, i pokazalo se da je bila u pravu. Velika bitka u kojoj su pravi preokret u samoj završnici izvele Kanađanke pokazala je još jednom da ženski hokej može pružiti puno uzbuđenja i visokokvalitetnu igru.

Kanađanke su ovime osvojile svoje četvrto olimpijsko zlato u pet uzastopnih finala. Jedino koje im fali je ono prvo, iz Nagana, koje je otišlo Amerikankama. Wickenheiser je jedina koja je sudjelovala u svih pet finala.

ZOI 2014, hokej na ledu (ž), finale
Kanada – SAD 3:2 (0:0; 0:1; 2:1; 1:0)
31:57 0-1 Duggan
42:01 0-2 Carpenter
56:34 1-2 Jenner
59:05 3-3 Poulin
68:10 3-2 Poulin

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2014. u 00:54
    kad su ljetne OI onda se prenosi i brzo hodanje.. kao HRT radi na populariziranju hokeja u Hvatskoj a šta ima ljepše od hokeja i žena u istoj rečenici... evo vam ga ..I..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2014. u 22:15
    Odlicna utakmica.
    Obrisan korisnik