Zimski sportovi

Shiffrin sačuvala prednost iz prve vožnje i postala najmlađa olimpijska pobjednica u slalomu

Vedran Babić • petak, 21.02.2014.
Shiffrin sačuvala prednost iz prve vožnje i postala najmlađa olimpijska pobjednica u slalomu
Foto: EPA

Američka skijašica Mikaela Shiffrin uspjela je zadržati prednost iz prve vožnje te je s 18 godina i 345 dana postala najmlađa olimpijska pobjednica u slalomu. Srebro je u centru Rosa Khutor u Sočiju pripalo Marlies Schild, a bronca Kathrin Zettel. Maria Hoefl-Riesch završila je četvrta, a Tina Maze osma...

Mikaela Shiffrin ostvarila je još jedan veliki uspjeh u svojoj kratkoj karijeri. Nakon što je prošle godine osvojila zlato u slalomu na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu i nakon što je slavila u sedam od posljednjih 13 slalomskih utrka Svjetskog kupa, ove se godine okitila najsjajnijim odličjem u istoj disciplini na Olimpijskim igrama u Sočiju.

Nakon prve vožnje u kojoj je zauzela prvo mjesto s 49 stotinki prednosti pred zlatnom iz Vancouvera 2010. Marijom Hoefl-Riesch, u drugoj je imala ukupno šesto vrijeme, no i to joj je bilo dovoljno za konačno slavlje.

Shiffrin je uoči početka druge vožnje imala 1.34 sekunde prednosti nad do tada vodećom Marlies Schild. Amerikanka je polovicom staze napravila jednu pogrešku, no na koncu je uspjela zadržati 53 stotinke prednosti i postati najmlađa osvajačica zlatne medalje u slalomu na Olimpijskim igrama.

Schild, koja je nakon prve vožnje bila sedma, došla je do svoje četvrte olimpijske medalje. Ovo joj je treće srebro, a ima i jednu broncu. Prije četiri godine u Vancouveru bila je druga, a 2006. u Torinu treća. Treća je također Austrijanka i to Kathrin Zettel, koja je u prvoj vožnji bila sedma. Zettel je to prva olimpijska medalja.

Druga nakon prve vožnje, Hoefl-Riesch, završila je četvrta. Iako je na startu imala gotovo sekundu prednosti u odnosu na Schild, u cilj je ušla s preko pola sekunde zaostatka za Austrijankom. Njemica tako ostaje na ukupno četiri olimpijske medalje, od čega tri zlatne. U Sočiju je osvojila zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu.

U drugoj je vožnji podbacila i Tina Maze, koja se nadala izjednačenju rekorda Janice Kostelić od tri zlatne medalje na istim Olimpijskim igrama. Slovenka je imala tek 14. vrijeme druge vožnje, što joj je bilo dovoljno za ukupno osmo mjesto.

Na stazi koju je postavio Švicarac Werner Zurbuchen Bernadette Schild pala je u završnici. Poslije prve vožnje bila je četvrta pa se teoretski moglo dogoditi da obje sestre Schild završe na postolju.

Šveđanke Frida Hansdotter i Emelie Wikstroem zauzele su peto odnosno šesto mjesto, Francuskinja Nastasia Noens bila je sedma, Kanađanka Marie-Michele Gagnon deveta, a Čehinja Šarka Strachova (rođ. Zahrobska) deseta.

Andrea Komšić završila je kao 33., nakon što je u prvoj vožnji bila 39. Komšić je na koncu zaostala preko 14 sekundi za zlatnom Shiffrin. Do cilja je u obje vožnje stiglo ukupno 49 skijašica od 85 koliko ih je krenulo iz startne kućice.

ZOI Soči, slalom (Ž):
1. Mikaela Shiffrin (SAD) 1:44.54
2. Marlies Schild (AUT) +0.53
3. Kathrin Zettel (AUT) +0.81
4. Maria Hoefl-Riesch (NJE) +1.19
5. Frida Hansdotter (ŠVE) +1.36
6. Emelie Wikstroem (ŠVE) +1.57
7. Nastasia Noens (FRA) +1.58
8. Tina Maze (SLO) +1.71
9. Marie-Michele Gagnon (KAN) +2.83
10. Šarka Strachova (ČEŠ) +2.85
...
33. Andrea Komšić (HRV) +14.06
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!