Zimski sportovi

Nizozemske klizačke ekipe oborile olimpijske rekorde, Wildu zlato na snowboardu

Filip Han • subota, 22.02.2014.
Nizozemske klizačke ekipe oborile olimpijske rekorde, Wildu zlato na snowboardu
Foto: EPA

Nizozemske momčadi još su jednom prikazale strašnu dominaciju u klizanju, te su u dohvatnim utrkama i muška i ženska ekipa oborili olimpijske rekorde u dominantnom pohodu do zlata. Naturalizirani Rus Vic Wild osvojio je zlato u paralelnom slalomu na snowboardu, disciplini koja je prvi put ove godine uvrštena na Olimpijske igre, a zlato u ženskoj konkurenciji odnijela je Julia Dujmovits nadoknadivši veliki zaostatak...

Ruski Amerikanac Vic Wild osovjio je svoje drugo zlato u snowboardanju, ovoga puta u paralelnom slalomu, disciplini koja je ove godine prvi put uvrštena u program Olimpijskih igara. Wild je bio bolji od Slovenca Žana Košira za 11 stotinki u drugoj vožnji velikog finala, pa je Košir tako osvojio srebro, svoju drugu medalju na Igrama. Bronca je pripala Austrijancu Benjaminu Karlu koji je u polufinalu dobro namučio kasnijeg pobjednika Wilda koji je za njim zaostajao sekundu i 12 stotinki nakon prve vožnje polufinalnog dijela natjecanja.

U ženskom dijelu tog istog natjecanja pravi je pothvat napravila Austrijanka Julia Dujmovits koji je u finalu uspjela nadoknaditi 72 stotinke zaostatka iz prve vožnje, te slaviti u drugoj protiv Anke Karstens s 12 stotinki prednosti. Treće mjesto zauzela je Amelie Kober koja je u dva "laufa" bila brža od Talijanke Corrine Boccacini.

Očekivano, Nizozemci su još jednom dokazali dominaciju u klizanju osvojivši zlato u dohvatnom brzom klizanju ispred Južne Koreje i Poljske, srušivši pritom olimpijski rekord koji je sada manji za gotovo dvije sekunde. Zanimljivo je da su prethodni rekord postavili upravo Nizozemci na Olimpijskim igrama u Vancouveru, a u toj su ekipi bila dvojica klizača koja su sudjelovala u današnjem rušenju rekorda Jan Blokhuijsen, te Sven Kramer.

I nizozemska ženska ekipa također je oborila olimpijski rekord i uvjerljivo u finalu svladala Poljsku za osmo nizozemsko zlato na Igrama. Ekipa u sastavu Marrit Leenstra, Jorien Ter Mors i Ireen Wust dominirale su u svim fazama natjecanja, a olimpijski rekord srušile su već u polufinalu, da bi ga u finalnoj utrci popravile za gotovo pola sekunde. Srebro je otišlo Poljakinjama, a bronca je pripala ruskoj ekipi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!