Zimski sportovi

Neuništivi Selänne i sjajni Rask odveli Finsku do nove bronce

Mirza Seferagić • subota, 22.02.2014.
Neuništivi Selänne i sjajni Rask odveli Finsku do nove bronce
Foto: EPA

Hokejaši Finske uvjerljivom su pobjedom od 5:0 slavili protiv SAD-a i tako stigli do nove brončane medalje na Zimskim olimpijskim igrama ponovivši uspjeh iz Vancouvera. U njihovim redovima istaknuli su se Teemu Selänne s dva pogotka te Tuukka Rask ostvarivši shutout s 27 obrana.

Vrlo zanimljivu prvu trećinu odigrali su Amerikanci i Finci u utakmici za brončanu medalju. Vidjeli smo i jedan kazneni udarac nakon što je Kimmo Timonen jednu slomljenu palicu s leda uputio prema Maxu Paciorettyju koji je bio u posjedu paka. Taj vrlo nepromišljeni potez Timonena označio je kazneni udarac za SAD kojeg je izveo Patrick Kane, no njegov pokušaj zaustavio je odlični Tuukka Rask na golu Finske.

Drugu trećinu su na sjajan način otvorili Finci koji su u razmaku od samo 11 sekundi postigli dva pogotka. Nakon minute i pol igre u tom periodu Fince je u vodstvo doveo legendarni Teemu Selänne koji je s pločicom ušao u trećinu Amerikanaca te odličnim backhandom svladao Jonathana Quicka. Samo 11 sekundi nakon što su momčadi krenule s centra za 2:0 zabio je Jussi Jokinen poslije lijepe akcije Petrija Kontiole i Jorija Lehtere.

Američki su hokejaši potom podignuli razinu svoje igre, a u 27. minuti Kane je ukrao pak na sredini terena te se sjurio prema Rasku, no sustigao ga je Leo Komarov te mu slashingom slomio palicu, pa su suci i drugi put na utakmici pokazali na kazneni udarac. Kane se tako ponovno našao u odličnoj prilici i ovog je puta svladao Raska, no ispriječila se vratnica, pa je sjajni napadač Chicago Blackhawksa propustio novu sjajnu priliku za svoju reprezentaciju.

Da ovo nije bio dan Patricka Kanea pokazala je i 45. minuta kada je zbog spoticanja zaradio isključenje, a Finci su tog igrača više iskoristili za svoj treći pogodak. Na samom isteku kazne Juuso Hietanen uputio je sjajan udarac s plave linije kojeg Quick nije ni vidio, pa je Finska tako otišla na velikih 3:0. Utakmica je tada praktički bila odlučena, a sve sumnje Finci su otklonili tri minute kasnije kada je svoj drugi gol na utakmici postigao sjajni Selänne za vodstvo od 4:0.

Do kraja utakmice vidjeli smo još jedan pogodak u Quickovoj mreži, a strijelac je bio odlični branič Pittsburgh Penguinsa, Olli Määttä, u situaciji s igračem više nakon isključenja Ryana Sutera.

Američki hokejaši željeli su osvojiti zlatnu medalju na ovim Igrama, no u dvije najvažnije utakmice nisu postigli niti jedan pogodak, a tako je bilo teško za očekivati bilo koju medalju. Finci su u ovom susretu bili puno bolji i činilo se kao da su više željeli ovu broncu nego Amerikanci te su ju potpuno zasluženo i osvojili.

Utakmica za 3. mjesto:
SAD – Finska 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ljuke23.02.2014. u 14:08
    Ihanaa Leijonat, Ihanaa!!!Hyvä Suomi !!!
    Ljuke
  • Mithrandir22.02.2014. u 21:00
    Ameri očito pukli. Fincima apsolutno zaslužena bronca. Odlićno su odigrali cijeli zoi turnir i između ostaloga porazili i domaćine Rusiju. Čestitam.
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik22.02.2014. u 19:28
    selanne gospodin
    Obrisan korisnik
  • nidjo151022.02.2014. u 19:06
    razbijanje!!!!!!!!!
    nidjo1510